Trezirea lui Klaus Iohannis, nepretuita (Opinii)

Autor: Emilian Isaila
Vineri, 15 Mai 2015, ora 08:45
15583 citiri
Trezirea lui Klaus Iohannis, nepretuita (Opinii)

Din reactia presedintelui Klaus Iohannis vizavi de acuzatiile premierului Victor Ponta pot intelege ca fostul primar al Sibiului s-a trezit.

Dupa jumatate de an in care i-a oferit liderului PSD oportunitatea sa conduca Romania fara a-l deranja, desi a pierdut confruntarea electorala, pare ca am intrat intr-o noua epoca.

Klaus Iohannis a inteles ca nu poate sta departe fara sa-si distruga prestigiul. Si asta s-a intamplat dupa ce a pierdut batalia mediatica pe noul Cod Silvic.

Presedintele nu a explicat niciodata de ce a intors aceasta lege in Parlament si acest lucru cred ca a fost o greseala. I-a oferit actualului premier posibilitatea sa construiasca o strategie de atac asupra presedintelui, prezentandu-l pe acesta drept "capcaunul padurilor".

A fost scoasa in fata o firma din Austria care a profitat si ea ca toti padurarii si traficantii de lemn din Romania de lipsa de legislatie si coruptia endemica a societatii.

Orice discutie despre paduri trebuie sa porneasca de la jaful din ultimii 25 de ani, iar toti cei care s-au imbogatit in aceasta tara de pe urma taierilor ilegale trebuie sa ajunga in fata judecatorilor. De aici incepe discutia.

In opinia mea, campania declansata de PSD pe tema padurilor are drept tinta cucerirea electoratului tanar, mare utilizator de Facebook, iubitor de natura si aflat in cautare de dreptate sociala. Cred ca domnul Victor Ponta incearca prin aceasta strategie sa-si apropie "hipsterii", care pot schimba imaginea prafuita a partidului.

Manifestatia "Uniti, salvam!" are acest rol si cred ca a fost sprijinita politic de catre social-democrati.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, valorile si mesajele strigate in strada sunt perfect valabile. E important ca societatea civila sa reactioneze la acest fenomen toxic, defrisarile, dar este o mare distanta intre strada si birourile de partid.

Sa nu uitam ca in acest nou Cod Silvic exista si multe alte bube, cum ar fi posibilitatea ca un proprietar de padure sa taie zece procente din ea in orice conditii, fara nicio aprobare. Cum se calculeaza acele procente si cine-l opreste sa mai taie inca zece nu se spune in lege. Si acesta e doar un exemplu.

De fapt, atat cei de la PNL cat si cei de la PSD probabil ca au interese financiare legate de banoasa afacere a taierii padurilor, iar arbitru in aceasta poveste poate fi doar presedintele, ajutat de institutiile de aplicare a legii.

Gestul lui Iohannis de a lista problema defrisarilor ca una de siguranta nationala si de a o dezbate in CSAT poate reprezenta inceputul stoparii jafului.

Chiar daca a pierdut razboiul mediatic cu Victor Ponta, cred ca Iohannis a aratat in ultimele zile ca-i pasa si ca poate rezolva o problema de pe urma careia ceilalti politicieni incearca sa castige bani si voturi.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis face o vizită de stat în Egipt. Agenda întâlnirilor cu oficialii de la Cairo
Președintele Klaus Iohannis face o vizită de stat în Egipt. Agenda întâlnirilor cu oficialii de la Cairo
Preşedintele României face miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. Preşedintele Iohannis va fi primit la ora 11:00, la Palatul...
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat marți, 26 octombrie, că și-a dat demisia din grupul parlamentar al liberalilor, continuându-și activitatea ca parlamentar neafiliat. Orban a...
Sursa: Ziare.com