CCR a respins solicitarea lui Iohannis: Dancila si-a delegat legal atributiile cand a plecat in concediu

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 14:39
14696 citiri
CCR a respins solicitarea lui Iohannis: Dancila si-a delegat legal atributiile cand a plecat in concediu
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea formulata de Klaus Iohannis privind un conflict juridic presedinte-premier, prin care seful statului a contestat desemnarea lui Paul Stanescu pentru conducerea operativa a Guvernului in perioada 6 - 13 august, cand Viorica Dancila s-a aflat in concediu.

Doar 2 judecatori i-au dat dreptate presedintelui Klaus Iohannis. In schimb, ceilalti 7 judecatori CCR au fost convinsi de argumentele Guvernului, potrivit unor surse citate de Digi24.

In prealabil, in sedinta publica a Curtii de miercuri, reprezentanti ai celor doua institutii au sustinut punctele de vedere in legatura cu acest subiect.

Astfel, punctul de vedere al Presedintiei a fost prezentat de Mihaela Ciochina, consilierul prezidential pe Departamentul Legislativ, iar cel al Guvernului a fost expus de catre secretarul de stat din cadrul Ministerului Justitiei, Mariana Mot.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, cererea lui Iohannis a fost respinsa pentru ca "nu ne aflam in ipoteza unui interimat".

Consilierul prezidential Mihaela Ciochina a sustinut, in cadrul dezbaterii de la CCR, ca prim-ministrul s-a folosit de un artificiu lingvistic atunci cand si-a delegat atributiile.

"Prim-ministrul nu a delegat orice fel de atributii, ci a delegat o atributie constitutionala, in componenta ei operativa, al carei inteles de altfel nici nu poate fi identificat. Prim-ministrul nu a delegat atributii ce tin de managementul curent al unei institutii publice in sensul uzual al notiunii, operand cu un artificiu lingvistic. Consideram ca se eludeaza dispozitiile art. 107 alin.1 din Constitutie, lasand sa se inteleaga ca atributia constitutionala de a conduce Guvernul este diferita de cea de conducere operativa a activitatii Guvernului", a aratat Ciochina.

La randul sau, secretarul de stat Mariana Mot, a precizat ca premierul nu s-a aflat in imposibilitate de exercitare a atributiilor, situatie care, intr-adevar, ar fi determinat interventia constitutionala a presedintelui de a numi un prim-ministru interimar.

De asemenea, aceasta a sustinut ca nicio secunda premierul, atunci cand a plecat in cele 7 zile de concediu de odihna, nu a avut reprezentarea ca se afla in imposibilitatea reala de a-si putea exercita atributiile constitutionale. Ea a spus ca au mai existat alte decizii asemanatoare - doua in 2017 -, cand parti erau alti prim-ministri in functie, insa presedintele era acelasi.

"Cu acea ocazie presedintele Romaniei nu a formulat niciun fel de critici, cu atat mai mult sa apeleze la un astfel de demers de a declansa un conflict de natura constitutionala", a aratat Mot.

Iohannis si concediul lui Dancila

Sedinta CCR a avut pe ordinea de zi un singur punct: "cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Prim-ministrul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, cerere formulata de Presedintele Romaniei".

In 3 august, Klaus Iohannis a transmis presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministru si presedinte.

Iohannis afirma ca, prin desemnarea unui alt membru al Guvernului sa exercite atributiile prim-ministrului, Viorica Dancila si-a arogat o atributie care, potrivit Constitutiei, apartine altei autoritati publice, respectiv sefului statului.

Presedintele Klaus Iohannis declara, in 4 august, la Consiliul National al PNL, ca am ajuns sa avem "un guvern irational", iar dupa discutia pe care a avut-o cu premierul i s-a parut ca avem si "un guvern ireal". "Am ajuns sa avem un guvern irational. Ieri am avut o discutie care m-a facut sa cred ca avem un guvern ireal. Daca nu ar fi trist, ar fi de ras", a spus presedintele Iohannis.

El a si relatat ceea ce l-a determinat sa aiba aceasta opinie, precizand ca a fost publicata in Monitorul Oficial o decizie prin care "doamna prim-ministru instala un premier interimar".

"Surpriza, am crezut ca e atributul meu si am contestat la CCR acest demers. Dupa ce am inaintat la CCR, doamna prim-ministru m-a sunat sa-mi spuna ca pleaca in concediu si ca toate sunt bune. Asta dupa ce in paranteza publicase acel draft de rectificare bugetara care e o catastrofa. I-am atras atentia ca nu e bine ce a facut si ca e motiv de conflict constitutional. Stiti ce mi-a spus? Nu a stiut ca se publicase. Mai ireal decat asa nu cred ca se poate", spunea presedintele.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, sustinea ca presedintele Klaus Iohannis a ajuns la "apogeul ridicolului" cu sesizarea depusa la CCR in privinta unui conflict presedinte-premier si afirma ca presedintele a tipat la telefon la premierul Viorica Dancila, din cauza rectificarii bugetare, in care Administratiei Prezidentiale i-a fost redus bugetul.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Iohannis concediu Dancila CCR , #Viorica Dancila