Ziare.com

Se contureaza tot mai mult un tur doi cu Viorica Dancila. Ce obtin partidele cu potential de santaj si de ce sta USR pe margine Interviu

de Magda Gradinaru
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 11:52

   

Se contureaza tot mai mult un tur doi cu Viorica Dancila. Ce obtin partidele cu potential de santaj si de ce sta USR pe margine Interviu
Pozitionarea USR in afara guvernarii post-Dancila nu ii va aduce beneficii lui Dan Barna. Din contra, spune politologul Cristian Pirvulescu, automarginalizandu-se, desi este partid mare, cu potential de negociere, nu de santaj, USR si-ar putea indeparta electoratul, care este unul de opinie, atent si critic, iar asta e cale sigura pentru ca Viorica Dancila sa ajunga in turul doi, din postura de premier-candidat.

Am vorbit cu profesorul Cristian Pirvulescu, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cum arata pozitionarile partidelor dupa motiunea de cenzura care a dus la demiterea Guvernului Dancila, dar si la o criza politica, in care doar PNL e dispus sa isi asume guvernarea, dar nu e atat de sigur ca are si voturile pentru o investitura.

Pe cine avantajeaza acest context post-motiune, in campania pentru Cotroceni?

Cristian Parvulescu, am intrat in campania electorala cu un guvern demis prin motiune de cenzura, dar fara sa avem siguranta unui nou guvern, care sa organizeze si alegerile. Cum priviti acest context al motiunii de cenzura? A fost o motiune prematura, sa ii spun asa?

Nu a fost prematura. Motiunea de cenzura a fost depusa atunci cand s-au strans semnaturile si exista o logica constitutionala a derularii ei. Pe de alta parte, contextul electoral de care vorbeati influenteaza consecintele motiunii de cenzura, pentru ca daca toate partidele din Opozitie care au votat motiunea de cenzura erau interesate sa aiba o victorie simbolica impotriva Guvernului Dancila, niciunul dintre aceste partide, cu exceptia PNL, nu are interesul ca presedintele Klaus Iohannis sa fie beneficiarul acestei motiuni.

Asa ca vor pune conditii, in incercarea de a diminua contribuitia presedintelui Iohannis, iar propunerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru este o propunere a presedintelui, este e decizie prezidentiala, intr-o incercare de a prelua controlul guvernarii, pe care presedintele nu l-a avut nicio clipa. Toata perioada 2014-2019, presedintele a fost in minoritate in Parlament.

Si asa se explica pozitia lui Victor Ponta, cel pe care l-ati intervievat joi, care se considera principalul arhitect si artizan al motiunii de cenzura - fara voturile Pro Romania, motiunea nu ar fi reusit - si atunci incearca sa foloseasca acest lucru pentru a se promova, pe sine si partidul sau. Pe sine, ca politician care revine in marea politica, dupa ce fusese expulzat de victoria lui Klaus Iohannis si apoi de victoria lui Liviu Dragnea in zona marginala.

Daca Victor Ponta pare ca stie sau incearca cel putin sa capitalizeze simbolic trecerea motiunii de cenzura, ceilalti actori - PNL, USR - fac acelasi lucru?

Aici este, de fapt, problema. Sunt trei partide in Romania care, conform definitiei standard din politologie - data de Giovanni Sartori, in 1976, cand a scris cartea sa despre partide si sisteme de partide - au potential de santaj. Sunt partide mici, fara aportul carora nu se poate realiza o majoritate.

In negocierea de coalitie, aceste partide au o pondere importanta. De la inceput Victor Ponta, Kelemen Hunor, Calin Popescu Tariceanu au fost constienti de acest potential si cuvantul santaj nu este intr-un sens negativ, ci intr-un sens cat se poate de neutru.

Celelalte partide au potential de negociere: PNL, PSD, respectiv USR. Or, ce constatam?

PSD-ul prefera sa nu-si foloseasca potentialul de negociere, sa capitalizeze, de asemenea, din aceasta situatie, sa se victimizeze. Are, totusi, un electorat propriu, poate nu e foarte numeros, dincolo de clientela de care dispun primarii, dar are un electorat de opinie pe care, prin intermediul televiziunilor satelit, vrea sa il controleze.

PNL si-a manifestat disponibilitatea de negociere, a anuntat ca are prim-ministru si incepe negocierea.

In schimb, USR nu pare constient de mandatul pe care il are, se comporta ca un partid cu potential de santaj, ca un partid mic, nu isi asuma responsabilitatile si s-ar putea, daca situatia continua in varianta pe care o vedem acum, sa fie principalul responsabil pentru caderea Guvernului.

Atunci cand niciun partid cu potential de negociere nu se asociaza partidului-pivot, partidul-pivot nu poate construi acea minima coalitie in jurul careia sa se inchege marea coalitie. USR are o responsabilitate mult mai mare decat Pro Romania, ALDE si UDMR, pentru ca acestea sunt in rolul lor, negociaza dur, incearca sa obtinua maximum din aceasta situatie.

In schimb, USR a obtinut, dar nu vrea sa isi asume pozitia pe care a obtinut-o. A obtinut rezultate foarte bune si crede ca aceste iluzorii alegeri anticipate de care vorbeste ar putea sa il ajute in vreun fel.

Dar cum are un electorat volatil si rational, s-ar putea ca acest electorat sa nu aprecieze acest joc politic, care urmareste fabricarea unei majoritati cat mai repede cu putinta, a unei majoritati daca nu monocolore, macar una in jurul USR-ului.

USR vrea sa inlocuiasca PNL-ul, traind cu iluzia ca alegerile anticipate ar putea sa genereze o asemenea situatie. Or, cum alegerile anticipate nu sunt posibile, devine responsabil pentru caderea Guvernului si nimeni nu se va da in laturi sa il atace din acest punct de vedere.

De altfel, USR este in momentul de fata obiectul unui atac concertat din partea multora si asta va afecta cu siguranta candidatul partidului la prezidentiale, Dan Barna, dar si potentialul partidului de a se propulsa in centrul sistemului politic.

Se situeaza, culmea, dintr-o analiza si o abordare ciudata, la marginea sistemului.

Va fi afectata sansa lui Dan Barna pentru turul al doilea de aceasta pozitionare fata de guvernare? E o strategie riscanta.

E o strategie riscanta si cred ca din ce in ce mai mult se contureaza un tur al doilea convenabil presedintelui Iohannis, cu Viorica Dancila in postura de candidat-premier, pentru ca mai avem doar trei saptamani pana la primul tur al alegerilor, inca o saptamana si o zi pana cand prim-ministrul desemnat va trebui sa vina in fata Parlamentului cu echipa guvernamentala sau sa anunte ca nu a putut constitui una.

Toate lucrurile astea ne arata cat de complicata este situatia USR-ului, pentru ca timpul nu trece in favoarea sa, ci in defavoarea sa.

Victimizat si intr-o falsa marginalitate, PSD incearca nu sa castige noi electori, ci sa mentina electorii pe care ii are traditional. Sa aiba acele doua milioane si jumatate, trei milioane de electori care ii pot asigura propulsarea in turul al doilea. Pentru ca pentru PSD necalificarea in turul al doilea ar echivala cu o criza grava.

Partidul trece printr-o criza, dar ar fi ilustrarea clara a acestei crize. Propulsarea candidatei in turul al doilea ar asigura alesii locali ca partidul ramane in zona cunoscuta si ca poate recupera, in conditii favorabile, de exemplu din Opozitie, o buna parte din pozitiile pierdute si, de ce nu?, intr-o formula de coalitie probabil, anul viitor sa vina la guvernare.

Asadar, avem doi candidati avantajati de acest context post-motiune, Klaus Iohannis si Viorica Dancila.

Da, numai ca vedeti Klaus Iohannis a castigat, evident, a sustinut dincolo de mandatul prezidential neutru aceasta motiune de cenzura, dar putem intelege tot acest discurs in contextul campaniei electorale, care nu incepuse formal, dar incepuse deja din august, informal.

Klaus Iohannis nu mai poate castiga mai mult, nu pentru primul tur, la turul al doilea discutam despre o alta ecuatie. In schimb, Viorica Dancila poate castiga. Toata aceasta tergiversare este in favoarea Vioricai Dancila si a PSD-ului.

Iar partidele cu potential de santaj, care vor sa profite cat mai mult de aceasta situatie, sunt interesate de aceasta confruntare Viorica Dancila - Klaus Iohannis, pentru ca asta ar insemna ca, politic, USR devine un partid mai putin important. USR-ul se vede un partid important, dar comporta ca un partid marginal si se automarginalizeaza.

O eventuala neintrare a lui Dan Barna in turul al doilea va afecta alianta dintre PLUS si USR?

Nu, in niciun caz, pentru ca a fost vorba despre o candidatura asumata pentru alegerile de anul viitor, pentru locale si parlamentare. Pentru profilarea aliantei, nu au avut iluzia, cel putin la inceput, ca vor ajunge in turul al doilea, evenimentele au aratat ca s-ar putea apropia de turul doi, dar diferenta dintre USR si PSD, in momentul in care discutam, este fundamentala.

PSD are organizatii locale, are masinarie, pe cata vreme USR are un electorat de opinie, nu are masinarie.

Electoratul de opinie variaza, este un electorat volatil. Dezbaterea din campania electorala influenteaza pozitia acestor electori. Sunt electori informati si sunt electori reactivi. De foarte multe ori, in mod rapid, isi schimba opinia, in functie de situatie. Nu inseamna ca aceasta volatilitate pleaca din necunoastere ci, din contra, din evaluarea foarte rapida a consecintelor.

Or, electoratul PSD este un electorat stabil, este un electorat constant, variatiile sunt de 15, 20 de procente intre momentele minime si momentele maxime. Nu le asigura victoria in prezidentiale, dar, in conditiile prezentei scazute la vot, le asigura o buna reprezentare la nivel local si parlamentar, ceea ce este suficient pentru a avea acces la resurse.

Scopul unui partid este sa aiba acces la resurse, iar resursele sunt date de guvernare si nici pe departe de presedintie.

Klaus Iohannis a fost cinci ani presedinte, dar nu a putut in niciun fel fructifica aceasta pozitie si nu si-a putut pune programul in aplicare.

Exista ceva care sa poata afecta avantajul pe care il are Klaus Iohannis?

Oricand poate sa apara un eveniment care sa rastoarne situatia. In momentul in care discutam, nu, dar orice eveniment societal poate afecta grav campania.

O eventuala scoatere a lui Iohannis din competitie sau o infrangere a sa ar insemna o criza grava a PNL-ului, un partid care abia a reusit sa vindece ranile fuziunii, dar fuziunea PDL/PNL nu este pe deplin realizata. In cazul unei duble infrangeri - formarea guvernului si alegerile prezidentiale, partidul ar intra intr-o criza care ar favoriza in mod clar PSD, ce ar avea o oportunitate extraordinara de a se reconstrui.

In fond, ce constatam? Ca partidele politice romanesti sunt foarte fragile. Toate, si cele mari, si cele mici. Cele mari, datorita marimii lor, iar cele mici, datorita faptului ca nu au acces la resurse, care sa le asigure continuitatea. Supravietuirea de pana acum s-a datorat unui joc partitocratic, intre marile partide, care s-au inteles sa reduca pe cat posibil prezenta la vot.

Dar revolutia tehnologica, Internetul, retelele sociale au facut posibila informarea mult mai rapida si mult mai ampla a unei mari parti a electoratului, care nu se mai lasa asa de usor prins in acest joc politicianist.

Partidele au inteles lucrul asta, unele incearca sa se adapteze, altele nu sunt capabile. PNL-ul incearca sa se adapteze pe parcurs, dar are niste organizatii locale care atarna greu si nu ii permit sa zboare ca USR-ul, iar PSD nu se poate adapta, pentru ca structura sa teritoriala este una caracteristica anilor 2000, in cel mai bun caz, deci nu este o structura suficient de usoara.

Practic, e nevoie de o reformare partinica, a partidelor, mai intai de toate.

Totul pleaca de la partide, partidele sunt cele care i-au trimis pe acesti politicieni in Parlament. Noi acuzam politicienii, dar partidele i-au recrutat, partidele sunt cele care au trimis mediocri sau non-valori in Parlament, au asumat acest lucru.

Fie ca vorbim de organizatii locale si de baroni locali, fie ca vorbim de organizatii nationale, pana la urma, asta e problema: calitatea vietii politice este data de partide. Daca democratie in partide nu este, in societate poate foarte greu sa existe. Este esential ca democratia sa existe si in aceste organizatii, prin natura lor birocratice, dar care, presate de catre societate, trebuie sa se democratizeze.

Cum inteleg ele sa se democratizeze? Doar jucand falsa carte a transparentei, dar in realitate mentinandu-si structurile intepenite, inghetate, pentru ca este mult mai simplu sa fructifici actiunea acestor structuri decat sa le reformezi.

Reforma presupune o activitate mult prea laborioasa pentru ca partidele vechi sa o poata duce la indeplinire. Au incercat multi sa-si reformeze partidele si astazi sunt iesiti din politica - vorbesc de Romania, nu de alte tari.

Si Iohannis, si Barna, si Dancila si-au prezentat deja proiectele de candidatura, mai lipsesc cele ale lui Diaconu, Toader Paleologu si altii. Ati retinut ceva consistent din proiectele de candidatura deja prezentate? In sensul reformarii statului, de pilda, lucru pe care toata lumea il pretinde.

Cred ca proiectul presedintelui Iohannis este mult mai clar orientat catre reformarea statului decat ceilalti adversari ai sai, desi intr-o oarecare masura si Dan Barna se gandeste la aceste lucruri. Dar reformarea statului nu inseamna doar reformarea Constitutiei, ci presupune o analiza mult mai ampla a cauzelor esecului politicii din Romania.

In primul rand, un diagnostic: Romania este intr-o criza sistemica, dar ea nu doar din cauza Constitutiei, care mai degraba a facilitat dezvoltarea acestei crize. Este o criza care dureaza de decenii si care nu va putea fi rezolvata decat daca partidele politice romanesti, politicienii vor intelege ca trebuie sa schimbe modul de a face politica. Sa treaca de la o politica a competitiei absurde, care a inceput cu violentele din 1990, la o politica consensuala, la constructia unei culturi a consensului, atat la nivel societal, cat si la nivel politic.

Nu se poate construi consens politic fara a-l construi la nivelul societatii. Asta este reforma care sta in fata lor.

Este absurd sa crezi ca un partid politic mai poate castiga majoritatea absoluta in alegerile din Romania.

Realitatea Romaniei este diversitatea ei, asta e bogatia ei si trebuie sa se regaseasca in politica, sa nu mai fie politica unora impotriva altora, ci una in care toti cei care pot participa la o guvernare sa puna ce au mai bun impreuna, sa gaseasca numitorul comun, iar acesta este interesul national.

Spuneti ca trebuie sa iesim din paradigma lui "anti", care a pornit de la anticomunismul din anii '90, apoi antipesedismul, in care am ramas.

Exact, in paradigma negativitatii si a refuzului. E o parte a societatii romanesti pe care nu o putem nega si care are dreptul la existenta, ca toate celelalte. Lucrurile vor evolua doar daca vom fi noi insine capabili sa evoluam si sa invatam de fapt din constructia politica europeana, care este o cultura a consensului.

Competitia este doar prilejul pe care partidele, gruparile politice il au de a se repozitiona, de a profita de erorile pe care le-au facut ceilalti, dar in final se intalnesc toti la aceeasi masa a negocierilor si incearca sa gaseasca solutii.

Si cand un presedinte gen Macron incearca sa rupa acest echilibru, surpriza, se blocheaza.

Se prabuseste constructia, ca o cutie de chibrituri.

Pentru ca jocul politic reprezinta diversitatea sociala, administrativa, complexitatea unei vieti moderne.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26964 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
55 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

presupun ca intelegerea neoficiala PNL - PSD deja

Da, si e destul de evidenta.

Scena politica ar trebui impartita ca si pana acum, intre PSD si alianta clasica anti-PSD, cu PNL mereu varf de lance. Mai exista cateva partide vesnic balama si treaba e gata. Alternanta la putere ar urma sa vina firesc, fara mari eforturi: acum esti tu la guvernare, te-ai uzat, treci in opozitie, vin eu si tot asa. Ne "intelegem".

USR strica tabloul asta, pentru ca e un partid nou si pentru ca refuza sa devina un clasic partid-balama de 7-10%

 

 

toate posturile trag pentru majoritatea PNL - PSD

asa ceva nu am vazut niciodata: toti ce cearta si spun ca PNL trebuie sa fie sprijinit, e obligatoriu, ne scufundam altfel, e de rau, doar USR in tara asta e contra.

presupun ca intelegerea neoficiala PNL - PSD deja exista, numai ca nu se prea inghesuie lumea sa o parafeze (PNL la guvernare, PSD cu toti baronii mai departe in functii).

pai de ce ar vota USR asa ceva? ca face madam Dancila ancheta cu Barna. Astea sunt metode de constrangere? Hai ma ca la USR nu merge cu de astea... Plimbati ursul!

 

 

Demonstreaza doar ca au simtit ca PNL si Iohannis sunt pe val

Nici Prelipceanu, nici CTP nu sunt cavalerii adevarului.
CTP are un ascutit spirit critic si il exprima cu multa vehementa. Dar ambii au un sambure de oportunism, la CTP mai bine dosit. Iar acum, dupa cum apar lucrurile, Iohannis si PNL se indrepta spre victorie si ei se adapteaza.
Pe mine m-a impresionat Sabin Orcan prin incapatanarea cu care a aparat adevarul cand, aseara, la B1, secatura din Mihai Neamtu incerca sa raspandeasca minciuni despre un alt USR-ist, Claudiu Nasui.
Orcan este intradevar un impatimit al adevarului, un ziarist in faza caruia ma plec..
Am spus "secatura DIN Mihai Neamtu" deoarece Neamtu pare compus din doi oameni: uneori se arata un erudit, luptator prntru principii inalte. Alteori, apare o secatura care se hlizeste si minte interesat. In feagmentul de emisiune pe care l-am vazut, aparea secatura.

 

 

de acord cu analiza lui pirvulescu

daca lui usr ii place sa stea pe bara, exista riscul sa ramana pe bara. sunt tineri si invata din greseli, dar invata cam incet. nu vor castiga voturi daca politica lor e dictata de extremistii din partid

 

 

Nu vad cum ar putea castiga Iohannis din primul tur,IMPOSIBIL!

Toata presa manipulatoare din Romania precum si mass-media "privata",slugile fostilor turnatori la securitatea ceausista:
1.Oancea-B1Tv,sluga lui Voiculescu.
2.Gadea- Antena3,sluga lui Voiculescu.
3.Ciutacu-RTv,sluga lui Ghita,fugarul
4.Gusā-iRealitateaTv,sluga lui S.O.Vantu
fiecare yeah din toate pertile in USR so in Dan Barna.
Dar uita in lucru:
Asta uneste si mai mult DIASPORA si VA vota 100% Dan Barna.
Pentru acesti TICALOSI,eu...BASIST fiind voi vota pe acest OM!
Pentru ca meritā....
Nu dau doi bani pe ce spun formarorii de opinie:
bogdan chireac,
ion cristoiu,
cristian parvulescu,
cristian tudor popescu,
silviu manastire,
sorina Matei"Statul Paralel"
stelian negrea,
ion m.ionitā....
Ca sa vezi:
...Orban a depus AIUREA o motiunea de cenzura fara sa aibe siguranta ca un ipotetic guvern Al LUI ar putea trece si ei dau vina pe...Dan Barna!?!
PENIBILI...

 

 

Calcul de vot

Eu o să votez in felul următor - in primul tur cu Barna și in turul doi cu Iohannis.
De ce? Păi așa să nu intre Viorica in cărți.

 

 

Bravo,

mi-a placut comentariul tau si subscriu.

 

 

Pentru ''rc'' si altii.. care nu gandesc politic..

Bai rc stii ce se intimpla cu guvernul ''orban'' si cu pnl,chiar sustinut de usr,daca trece de investitura!???Fii atent : acest guvern este obligat sa ia o serie de masuri,in primul rind impotriva deciziilor anterioare ale psd.Apoi decizii pentru reglementarea justitiei,a pensiilor nesimtite(speciale).a micsorarii numarului de parlamentari(la 300),si multe altele care sunt absolut necesare.In plus,vor mai fi proeicte de legi care trebuiesc trecute prin parlament,nu!?Avind in vedere ca alde, ponta cu ai lui si udmr au inceput deja santajul pnl(astia trei indiferent de proiectul de lege pe care il vrea pnl si usr,pot sa voteze negativ impreuna cu psd(psd va vota intotdeauna negativ)si atunci proiectul nu este validat,adica nu va deveni lege,chiar daca este o lege bune,o lege care sa avantajeze pe romani-in cazul acesta guvernul nu mai poate face nimic si nici Presedintele.Neputind sa treaca niste legi corecte si in favoarea romanilor,din cauza boicotului psd,alde,ponta si udmr,pina la alegerile parlamentare de anul viitor,guvernul si deci pnl si usr vor deveni nepopulari,lumea ii va condamna ca nu sunt capabili.De ce vrea barba ''anticipate''?Dupa alegerile anticipate o mare parte a parlamentarilor psd vor fi inlocuiti cu parlamentari pnlsi usr/plus,si in felul acesta majoritatea parlamentara va fi in favoarea pnl si usr/plus care vor forma guvernul si vor putea sa faca toate schimbarile care se impun,chiar daca psd si ponta se vor opune.Este adevarat ca pina la ''anticipate '' tot danciloaia ar ramine prim ministru,dar asta numai pentru 3-4 luni dupa care ''adio psd'' si adio majoritate parlamentara!.

 

 

Nu stiu cati dintre politicienii sefi de partide si candidati la

diverse demnitati sunt capabil sa citeasca si mai ales sa INTELEAGA acest text.
Pacat, fiindca este o foarte buna analiza, fara partizanat, la rece.

O analiza la fel de buna am vazut asta seara la postul tv Digi24, cu CTP intr-o verva debordanta. Incepe sa imi placa acest post, in care animatorul emisiunii, dl. Preliceanu (sau Prepeliceanu, scuzati-ma, nu am retinut bine numele) si nu numai sa puna o intrebare, dar stie sa asculta fara intrerupa!

 

 

Adevarul este

ca cel putin 90% dintre noi sunt deja hotarati pe cine sa voteze la prezidentiale si laturile aruncate in campanie impotriva lui barna sau a altora nu sunt crezute decat de cei care oricum nu ii votau deci nu cred ca vor influenta alegerile.
La mine efectul a fost exact contrar a ceea ce se doreau orchestratorii denigrarilor: il voi vota pe Barna desi voiam initial sa dau votul altcuiva.

 

 

TU!!

Care sustii pnl. Dupa ce a intrat Ciolos la guvernare cu parlamentul ostil. Explica-mi de ce a luat PSD 45% si am ajuns la Epoca Dragnea si Dancila. E numai vina PNL si Iohannis.

De ce a trebuit Romania si romanii sa suporte astfel de tratament 3 ani de zile, acum vine pnl salvator sa ne vanda noua gogosi de guvernare o sa faca intr-un an fix pix ca nu au ce face.

 

 

Asa ma copile

dar cu exceptia, nu-i asa, a televiziunii tale de suflet haznaua3 facuta cu banii furati Romaniei de securistul varanul zis felix.

 

 

Tovarashe "copil", nimeni nu-i penal fara judecata

Iar Iohannis si Barna nu vor ajunge vreodata in fata judecatorilor. De ce? Pentru ca.

Citeste rapoartele Rise Project privindu-i pe Iohannis si Barna si vei intelege.

 

 

Dupa

campania furibunda si abjecta desfasurata de psd cu participarea unei organizatii pe care o credeam antipsd (dar care era de fapt numai antidracnea) nu se sustine ceea ce spui.
Esti departe de adevar, dar nu te obliga nimeni sa votezi cu ei, poti vota chiar cu psd.
Pana una alta, indiferent de minciunile vehiculate este partidul cel mai putin corupt la ora de fata.
O sa spui ca nu este corupt pentru ca nu a fost la putere, dar asta nu este o dovada ca cei din USR ar fi fost corupti daca erau la putere in stilul psd sau pnl.

 

 

cine va castiga voturi

La următoarele alegeri partidele PMP si ALDE nu vor intra in următorul Parlament. PSD va obține mai puține voturi, pro Romania, PNL și USR mai multe mandate.

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor