Ziare.com

De ce i-a dat CCR dreptate lui Dancila: Iohannis nu si-a exercitat atributiile constitutionale in cazul remanierii

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 15:24

   

De ce i-a dat CCR dreptate lui Dancila: Iohannis nu si-a exercitat atributiile constitutionale in cazul remanierii
In motivarea deciziei CCR, care a admis conflictul Guvern-Presedintie din cauza remanierii guvernamentale, Curtea arata ca presedintele Klaus Iohannis nu si-a exercitat atributia constitutionala si legala de a lua act de demisiile ministrilor si de a semna decretele de revocare.

"Fata de circumstantele cauzei, Curtea constata ca, incepand cu data de 30 noiembrie 2018, cand prim-ministrul a comunicat formal presedintelui cele doua demisii din functia de ministru, si pana la data pronuntarii prezentei decizii, presedintele nu si-a exercitat atributia constitutionala si legala de a lua act de acestea si de a constata, prin decret, vacanta posturilor, desi respectivele demisii au devenit, intre timp, irevocabile.

In concluzie, Curtea retine ca, in ambele situatii, in ordinea survenirii lor, presedintele nu a actionat in niciun fel, deci nu si-a exercitat atributiile constitutionale prevazute de art.85 alin. (2) din Legea fundamentala.

Cu privire la refuzul presedintelui de numire in functia de membru al Guvernului, la propunerea prim-ministrului, Curtea retine ca, potrivit Deciziei nr.356/2007, presedintele are dreptul de a refuza, motivat, numirea propusa, ori de cate ori constata ca nu sunt indeplinite conditiile de legalitate pentru numirea in functia de membru al Guvernului, prevazute de dispozitiile art.2 din Legea nr.90/2001, conform carora Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).

Totodata, potrivit Deciziei nr.98/2008, presedintele poate refuza, motivat, o singura data pe criterii ce tin de corespunderea persoanei in functia propusa.

Presedintele Romaniei nu are dreptul la o proprie optiune in cadrul mecanismului constitutional de numire existent; la randul sau, prim-ministrul nu poate reitera propunerea de numire in functia de ministru, in sensul ca nu poate indica aceeasi persoana pentru aceeasi functie, la acelasi minister", precizeaza CCR in motivarea publicata, joi, pe site-ul institutiei.

Decizia CCRCurtea Constitutionala a admis, miercuri, conflictul juridic intre Guvern si Presedintie, astfel ca seful statului Klaus Iohannis este obligat "sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru" si sa raspunda motivat legat de numirile noilor ministrii.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existenta unui conflict juridic intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis, referitor la amanarea numirii ministrilor Dezvoltarii si Transporturilor.

Astfel, conform deciziei Curtii, Klaus Iohannis trebuie sa semneze decretele de revocare ale ministrilor demisionari ai Transporturilor si Dezvotarii, Lucian Sova si Paul Stanescu. Totodata, seful statului trebuie sa raspunda, in scris, motivat, in legatura cu propunerile facute de premierul Viorica Dancila, respectiv Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4733 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Johan,nu o pune pe Olguta,ca a fost obraznica data trecuta,cand ai

pus-o la ministerul muncii si ti-a spus,ca are bani de pensii,din meditatii !!!.....poti sa scrii asta si in "motivatie" ca e perfect constitutional....:))))....!

 

Sunt convins ca Dragnea nu doarme noaptea de grija ca Olguta

n-a ajuns la ministerul Dezvoltarii.(Important era sa plece Stanescu de acolo sa nu trimita banii cine stie unde..)
CCR a devenit organ legislativ si a transformat in legea 90/2001 cuvantul irevocabila (care inseamna ca nu mai poate fi revocata) in efectiva.

 

Oare de ce?

Intrebarea din titlu nu vi se pare a fi a unui retardat? Probabil din cauza asta nici autorul nu s-a semnat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor