Iohannis il contrazice pe Teodorovici. Valcov a fost mandatat sa negocieze rectificarea bugetara

Marti, 07 August 2018, ora 17:08
6564 citiri
Iohannis il contrazice pe Teodorovici. Valcov a fost mandatat sa negocieze rectificarea bugetara
Foto: Arhiva Ziare.com

Administratia Prezidentiala a transmis, marti dupa-amiaza, un comunicat in care il contrazice pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a sustinut ca institutia si presedintele nu vor avea probleme in indeplinirea atributiilor, din cauza rectificarii bugetare.

In plus, institutia precizeaza ca premierul Viorica Dancila l-a mandatat pe Darius Valcov sa discute cu cei de la Cotroceni pe tema rectificarii bugetare.

Dupa ce Teodorovici a sustinut ca Administratia Prezidentiala nu si-a cheltuit bugetul, institutia sustine ca la data de 7 august are inregistrate in aplicatia FOREXEBUG, operata de Ministerul Finantelor Publice (MFP), angajamente legale in suma totala de 45,988 milioane lei.

"Angajarea sumelor pentru deplasari externe se realizeaza in momentul semnarii contractelor aferente, nu inainte. In lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea platilor, Administratia Prezidentiala nu va putea achita integral viitoare obligatii contractuale, nici pentru deplasari externe, nici pentru alte angajamente", se arata in comunicat.

Referitor la cheltuielile de capital, Administratia Prezidentiala sustine ca are contracte in derulare, cu termene de achitare in semestrul al doilea din anul 2018.

"Contractele vizeaza lucrari de reparatii aflate in executie sau planificate pentru a fi realizate in semestrul II al anului 2018 in spatiile oficiale ale Complexului 'Palat Cotroceni', sediul Administratiei Prezidentiale, pentru buna desfasurare a activitatilor organizate de institutie in anii 2018 si 2019, respectiv Summitul 'Initiativei celor 3 Mari' (17-18 septembrie 2018) si alte evenimente gazduite in anul 2019 cu ocazia exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene", se precizeaza in document.

Reprezentantii Administratiei Prezidentiale mai spun ca, "in lipsa creditelor bugetare necesare pentru plata contractelor incheiate pentru cheltuieli de capital, Administratia Prezidentiala nu va putea achita prestatiile si produsele care reprezinta obligatii contractuale".

"Administratia Prezidentiala a adus la cunostinta Ministerului Finantelor Publice si Guvernului situatia grava in care s-ar putea ajunge daca vor fi efectuate reducerile masive de buget. In ceea ce priveste lipsa comunicarii intre Administratia Prezidentiala si MFP, invocata de ministrul Finantelor, precizam faptul ca in urma discutiei telefonice pe care presedintele Romaniei a avut-o vineri, 3 august a.c., cu prim-ministrul, doamna Viorica Dancila l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Valcov sa poarte discutii cu reprezentantii Administratiei Prezidentiale pe tema rectificarii bugetare.

Aceste discutii au avut loc inca de vineri si au fost urmate de o adresa oficiala transmisa de catre Administratia Prezidentiala reprezentantului Guvernului. O noua adresa a fost astazi expediata si Ministerului Finantelor Publice", se mai spune in comunicat.

Amintim ca ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, a reactionat, marti dupa amiaza, dupa ce Klaus Iohannis a transmis ca rectificarea bugetara il aduce in situatia de a nu-si putea exercita atributiile. Ministrul a sustinut faptul ca, daca Administratiei Prezidentiale nu ii ajung banii, acest lucru arata lipsa de experienta in acest domeniu.

Citeste si Presedintia acuza PSD de sabotaj prin rectificarea bugetara: Romania nu-si va putea onora angajamentele asumate

Trebuie precizat ca de la Cotroceni Guvern vrea sa taie 11,109 milioane de lei.

A.G.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Iohannis Teodorovici rectificare bugetara, #Cotroceni rectificare bugetara , #Viorica Dancila