Iohannis a acceptat ca Ana Birchall sa fie ministrul Justitiei si i-a scris lui Dancila de ce Corlatean nu merita sa fie in Guvern

Vineri, 07 Iunie 2019, ora 15:24
16226 citiri
Iohannis a acceptat ca Ana Birchall sa fie ministrul Justitiei si i-a scris lui Dancila de ce Corlatean nu merita sa fie in Guvern
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele prin care accepta trei dintre propunerile Vioricai Dancila in ceea ce priveste numirile in Guvern, insa i-a si transmis premierului o scrisoare in care ii explica de ce refuza ca Titus Corlatean sa devina membru al Executivului.

Astfel, odata ce decretele vor fi publicate in Monitorul Oficial, Ana Birchall devine ministru plin pentru Justitie, Natalia Intotero se intoarce la Ministerul Diasporei, dupa ce a ratat un loc in Parlamentul European, iar Fondurile Europene vor fi conduse de Roxana Minzatu.

Este a doua oara cand Iohannis accepta ca ministru pentru Romanii de Pretutindeni sa fie Natalia Intotero, social-democrata facadu-se remarcata in trecut pentru criticile aduse romanilor plecati din tara.

"Exista solutii. Te poti angaja sa ai trei meserii, sa muncesti, si cu siguranta rezultatele vor fi la fel din punct de vedere material. Dati-mi exemplu de un roman plecat in strainatate care munceste acolo, castiga un salariu, isi plateste cheltuielile si dupa aceea cu cat mai ramane. (...) Daca oamenii ar fi mai constiinciosi, daca ar avea ambitie si vointa...", spunea Intotero in 2013.

Corlatean, probleme de moralitate si reputatie

Viorica Dancila il dorea si pe Titus Corlatean pe postul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, functie ocupata pana acum de Ana Birchall.

Iohannis ii explica lui Dancila, in scrisoare, ca reputatia stirbita de modul in care a exercitat in trecut alte functii publice il impiedica acum sa faca parte din Executiv.

"Analizand indeplinirea conditiilor legale, precum si a criteriilor referitoare la corespunderea pentru functie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenta instantei constitutionale, consider ca persoana propusa nu se bucura de o reputatie nestirbita, cerinta esentiala pentru exercitarea demnitatii de viceprim-ministru si pentru gestionarea domeniului complex al implementarii parteneriatelor strategice ale Romaniei, intrucat in functia de ministru de Externe, detinuta anterior, a gestionat in mod defectuos activitati din domeniul sau de competenta, ceea ce a avut ca efect direct impiedicarea exercitarii de catre cetatenii romani din strainatate a dreptului de vot.

In consecinta, am decis sa resping propunerea de numire in functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei a domnului Titus Corlatean", se arata in scrisoarea lui Iohannis.

In plus, presedintele ii precizeaza Vioricai Dancila si cateva dintre trasaturile pe care ar trebui sa le aiba viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei.

"Pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, in mod necesar, ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea", conchide Iohannis.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...