Iohannis ii explica lui Dancila ca nu poate sa-l dea afara de la sedinta de guvern: Prezenta nu poate fi nici ingradita, nici limitata

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:49
10651 citiri
Iohannis ii explica lui Dancila ca nu poate sa-l dea afara de la sedinta de guvern: Prezenta nu poate fi nici ingradita, nici limitata

Presedintele Klaus Iohannis prezideaza, joi, sedinta de guvern. Din capul mesei Executivului, seful statului a informat-o pe Viorica Dancila de legile care ii dau dreptul sa fie acolo si a explicat ca prezenta sa nu poate fi nici ingradita, nici limitata doar la momentele in care se discuta cateva domenii.

"Exista intrebari, exista discutii, si vreau sa lamurim aceste chestiuni inainte sa procedam la sedinta de guvern propriu-zisa. Participarea mea la sedinta de guvern are loc in virtutea atributiilor oferite presedintelui de Constitutia Romaniei, mai exact e vorba de atributiile care se regasesc in articolele 80, 86 si 87, toate coroborate.

Aceste chestiuni s-au mai discutat in Romania, fiindca au mai fost etape cand nu s-a stiut foarte clar cand-cum trebuie sa participe presedintele Romaniei. Exista o clarificare a CCR inca din 2007 pe aceasta speta, care se refera evident la aceleasi articole din lege pe care le-am citat.

Aceasta participare poate fi citita in 3 feluri: virtutea art 80 - presedintele vegheaza la buna functionare a institutiilor statului. Participarea la o sedinta de guvern vine sa-l edifice pe presedinte asupra modului in care functioneaza Guvernul.

In art. 86 se statueaza ca presedintele poate sa consulte Guvernul, fara sa se specifice unde il consulta. CCR statueaza ca participarea la sedinte de guvern e forma de consultare a Guvernului.

Foarte multi specialisti si interpreti s-au referit doar la art 87, unde se specifica domeniile de interes direct pentru presedinte: e vorba de externe, ordine publica si securitate nationala.

Prezenta presedintelui nu poate fi nici ingradita, nici limitata in timp, fiindca in art. 87 vedem foarte clar ca sunt sedinte pe care le prezideaza. Nu le prezideaza partial, ci le prezideaza, punct!", a spus seful statului, la inceputul sedintei de guvern.

Iohannis cere colaborare in ciuda divergentelor

Iohannis a precizat, insa, ca este prezent acolo pentru a colabora, astfel incat tara noastra sa exercite o presedintie de succes a Consiliului UE.

"Nu vreau sa cititi prezenta mea aici doar intr-o interpretare constitutionala. Va rog sa o interpretati in cheia unei colaborari obligatorii intre noi, avand in vedere ca ne pregatim pentru preluarea presedintiei Consiliului UE de la 1 ianuarie. Iar maine vom prelua in mod simbolic de la cancelarul federal al Austriei presedintia Consiliului UE. El va fi in vizita in Romania si la mine si la dna premier.

Avem, si cred ca nu e nicio problema sa recunoastem, multe divergente in foarte multe domenii, dar intr-o chestiune de mare interes national nu putem sa ne permitem sa nu colaboram.

Cititi va rog participarea mea in cheia colaborarii obligatorii in interesul Romaniei, ca presedintele Consiliului UE. Pentru Romania nicio alta varianta nu este buna. Se asteapta de la noi pozitii clare, corecte, transparente si in niciun caz nu se asteapta o divergenta intre noi pe chestiunile care tin de presedintia UE.

In final, ca sa nu apara interpretari sau asteptari care nu au suport constitutional, vreau sa subliniez ca, atunci cand particip la sedinta de guvern, prezidez sedinta de guvern. Decizia, ca si raspunderea asupra punctelor in discutie la sedinta de guvern, apartin Guvernului, in speta dnei premier", a conchis Iohannis.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...