Iohannis respinge categoric interimarii lui Dancila: Sa mearga de urgenta in Parlament

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 18:10
19726 citiri
Iohannis respinge categoric interimarii lui Dancila: Sa mearga de urgenta in Parlament
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca respinge "categoric" propunerile de interimari facute de premierul Viorica Dancila pentru ministerele lasate libere de fostii parteneri de coalitie de la ALDE.

Seful statului a spus ca vina pentru situatie apartine exclusiv lui Dancila si celor de la PSD si ca sa accepte propunerile ar insemna sa le gireze "jocul meschin" pentru putere.

Iohannis i-a cerut premierului sa se duca de urgenta cu Guvernul in fata Parlamentului, asa cum ii cere Constitutia, pentru a vedea daca mai are sau nu legitimitate sa ocupe Palatul Victoria.

Presedintele a aratat ca acesta e singurul mod in care se poate pune capat crizei politice generate de cei de la PSD si ALDE si ca, daca e lasata sa avanseze, situatia va avea efecte grave asupra vietii romanilor, riscand sa fie inclusiv intarzieri de pensii si salarii.

Dimineata Viorica Dancila a sesizat CCR, considerand ca se afla in situatia unui conflict juridic cu presedintele Romaniei, care amana sa ii dea un raspuns in legatura cu propunerile de ministri interimari. Dancila a precizat ca sesizarea ramane valabila si daca va primi raspunsul zilele acestea, pentru ca in ea reclama si ca seful statului i-a respins si propuneri de ministri plini, cum ar fi Dana Girbovan la Justitie, fara a-si motiva decizia.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT declaratia presedintelui Klaus Iohnnis:

- Buna ziua!

- Am primit astazi din Afganistan o noua veste dureroasa. Un militar roman si-a pierdut viata la Kabul in urma unui atentat terorist. Sunt alaturi de familie si ii transmit condoleante.

- Il voi decora pe bravul nostru soldat cazut la datorie cu Ordinul Steaua Romaniei.

- Revenind la situatia politica, criza in care ne aflam e generata de PSD prin comportamentul iresponsabil fata de guvernarea Romaniei..

- Aceasta criza tinde sa se acutizeze si sa aiba consecinte din ce in ce mai grave care vor fi resimtite de toti cetatenii.

- Conflictele din coalitia de guvernare, disperarea PSD de a ramane la putere, luptele interne si targuielile pe functii nu au nicio legatura cu viata reala a romanilor.

- Nu girez acest joc meschin si resping categoric propunerile inaintate de ministri interimari.

- Sa fie clar: Guvernul actual si-a schimbat componenta politica! In aceste conditii, Constitutia indica, fara echivoc, ce trebuie sa faca prim-ministrul. E datoria si obligatia dnei premier sa mearga de urgenta in Parlament pentru a obtine votul de validare.

- Acest guvern nu mai are legitimitate in fata romanilor inca din 26 mai, cand cetatenii s-au exprimat prin vot ca sanctioneaza directia in care duce PSD Romania. Acum Guvernul nu mai are nici legitimitate politica si asta explica frica doamnei premier de a se prezenta in fata Legislativului.

- Solutia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de carpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a transa situatia cat mai curand in Parlament.

- Prim-ministrul acuza ca, prin plecarea ministrilor ALDE, Guvernul este blocat, intrucat fostii ministri ALDE nu si-au delegat atributiile, fapt ce ar fi de natura sa conduca la imposibilitatea platirii salariilor personalului. I-auzi! Asta in conditiile in care am tinut eu demisiile aproape o saptamana, ca sa fie timp de rezolvare a situatiilor tehnice.

- Dancila avea obligatia sa se asigure inainte de plecarea ministrilor ca activitatea ministerelor nu va fi blocata.

- Fie dna Dancila nu a stiut ca era responsabilitatea sa, ceea ce denota incompetenta, fie a vrut sa profite de acest moment pentru a prelungi in mod artificial sa mearga in Parlament, fapt deosebit de grav, pentru ca pune in discutie loialitatea sa fata de cetatenii Romaniei.

- E ridicol sa spui ca nu esti lasat sa guvernezi cand in 2 ani jumatate ai schimbat 3 premieri si 80 de ministri.

- La cei 80 de ministri se adauga 35 de solicitari de remanieri sau ministri care numai stabilitate si normalitate nu putem sa spunem ca genereaza.

- Si in aceste zile dna premier vrea sa schimbe 8 ministri. O treime din guvern.

- Si de fiecare data schimarea a venit in urma unor reglari de conturi in PSD.

- Avertizez PSD sa puna rapid capat acestei crize politice care se poate transforma intr-o criza cu efecte directe asupra cetatenilor.

- PSD risca sa duca Romania intr-un blocaj care se poate transforma inclusiv in intarzieri in plata pensiilor si salariilor.

- Va multumesc!

Comunicarea electorală este crucială în campania din 2024. Publică mesajul tău pe Ziare.com pentru a ajunge la milioane de români care accesează site-ul lunar. Ofertele pot fi solicitate la publicitate@ziare.com

Eveniment Quarterly Report

PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
Partidul Naţional Liberal a aderat la Uniunea Democrată Internaţională, decizia fiind luată, în unanimitate, la Reuniunea executivă a organizaţiei care a avut loc la Washington, a anunţat,...
Anunț important de la Bruxelles: România a aplicat pentru un pod rutier peste Dunăre, cu o componentă feroviară
Anunț important de la Bruxelles: România a aplicat pentru un pod rutier peste Dunăre, cu o componentă feroviară
Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi a anunțat, joi, 7 decembrie, că România a depus un proiect în cadrul apelului de proiecte pe mobilitate militară pentru realizarea podului...
#Klaus Iohannis declaratii Dancila sesizat CCR, #Iohannis propuneri interimari Dancila septembrie 2019 , #Viorica Dancila