Iohannis sesizeaza CCR pentru un conflict cu premierul: O acuza pe Dancila ca a incalcat Constitutia UPDATE

Vineri, 03 August 2018, ora 14:14

   

Iohannis sesizeaza CCR pentru un conflict cu premierul: O acuza pe Dancila ca a incalcat Constitutia UPDATE
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala cerandu-i sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala generat de decizia premierului Dancila de a-l lasa pe vicepremierul Paul Stanescu la carma Guvernului in perioada in care ea va pleca in concediu.

UPDATE 14:14 - CCR a stabilit data de 14 august ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern si Presedintie, au declarat pentru Agerpres surse oficiale, in conditiile in care Viorica Dancila pleaca in vacanta in perioada 6 - 13 august.

"Rolul constitutional si specificul atributiilor prim-ministrului presupun ca acesta sa isi exercite atributiile permanent si neintrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv in vacanta. Insa, ori de cate ori acesta ar aprecia ca se afla intr-o imposibilitate de a-si exercita atributiile, chiar si cu acest prilej, devin incidente prevederile constitutionale referitoare la interimatul functiei de prim-ministru.

Prin omisiunea prim-ministrului Romaniei de a aduce la cunostinta presedintelui Romaniei imposibilitatea de a-si exercita atributiile in perioada 6-13 august 2018 si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua autoritati, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza.

Procedand in acest mod, prim-ministrul Romaniei se situeaza in afara cadrului constitutional prevazut de art. 107 alin. (3) din Constitutie. Totodata, prin aceasta conduita, prim-ministrul a incalcat si prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala in componenta sa referitoare la suprematia Constitutiei, precum si principiul colaborarii loiale, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", se arata in comunicatul postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Conform art. 107 din Constitutia Romaniei:

" (3) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern".

Prin urmare, premierul interimar isi preia atributiile doar in baza unui decret semnat de presedintele Romaniei. Asa s-a intamplat, de exemplu, si in 2015, cand vicepremierul Gabriel Oprea i-a tinut locul premierului Victor Ponta.

In schimb, Viorica Dancila si-a delegat atributiile pe perioada vacantei prin Decizia 247/2018, publicata in Monitorul Oficial si intrata in vigoare de la data de 31 iulie, care prevede urmatoarele:

"Articol unic. - In perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stanescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, exercita atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei".

Decizia este semnata de premierul Viorica Dancila si de secretarul general al Guvernului, Andreea Lambru.

In 2015, Gabriel Oprea a preluat interimatul la Palatul Victoria prin Decretul 565/22 iunie 2015, care prevedea ca "Se desemneaza domnul Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru de catre domnul Victor-Viorel Ponta", iar Victor Ponta si-a reluat atributiile tot prin decret prezidential, semnat in data de 9 iulie de presedintele Iohannis.

In sesizarea adresata astazi de presedintele Iohannis Curtii Constitutionale se subliniaza, printre altele:

"In absenta unei definitii legale a sintagmei 'conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei' cuprinsa la articolul unic al Deciziei nr. 247/2018, nu se poate stabili daca prim-ministrul a avut in vedere ansamblul atributiile sale sau doar o parte a acestora, in aceasta ultima situatie neputandu-se stabili care dintre ele. Aceasta intrucat, dupa cum se poate constata din intelesul comun al termenului operativ, aceasta notiune nu se suprapune cu ideea de atributii partiale sau cu cea de atributii necesar a fi exercitate intr-o activitate curenta.

In conditiile neclaritatii ce planeaza asupra atributiilor de prim-ministru cedate, conduita celui care le-a primit va fi la randul ei neclara, aspect ce afecteaza functionarea Guvernului in ansamblul lui. Astfel, in masura in care conducerea operativa ar presupune conducerea sedintelor Guvernului, ori semnarea actelor adoptate de Guvern si, mai ales, adoptarea acelor masuri impuse de gestionarea unor situatii de urgenta, aceasta ar veni in contradictie cu dispozitiile art. 24 si art. 27 din Legea nr. 90/2001, atributii ce revin in mod exclusiv prim-ministrului investit de Parlament sau a prim-ministrului interimar desemnat prin decret al Presedintelui Romaniei".

Un alt argument invocat de Klaus Iohannis se refera raspunderea politica si juridica a membrilor Guvernului.

"Mai mult, statutul constitutional al prim-ministrului de a conduce Guvernul si de a coordona activitatea membrilor acestuia ii confera o autoritate de necontestat in interiorul Guvernului, legiuitorul stabilind ca atunci cand in Cabinet nu se poate ajunge la consens, deciziile sunt luate de catre prim-ministru (art. 27 din Legea 90/2001) . Aceasta prerogativa are consecinte in planul raspunderii politice si juridice a membrilor Guvernului.

Decizia prim-ministrului de a renunta temporar la exercitarea atributiilor de conducere a Guvernului, fie ele si operative - notiune incerta sub aspect juridic - poate duce si la situatii conflictuale intre prim-ministru si membrii propriului Cabinet, in ceea ce priveste functionarea Guvernului si legalitatea actelor sau masurilor promovate.

Totodata, conduita prim-ministrului generatoare de conflict juridic de natura constitutionala afecteaza si raporturile Guvernului cu celelalte autoritati sau institutii publice confruntate cu necesitatea punerii in executare a masurilor si actelor adoptate de Guvern, din perspectiva valabilitatii acestora", se arata in document.

La final, presedintele Iohannis cere Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre prim-ministrul Romaniei si presedintele Romaniei si sa stabileasca in continuare "conduita de urmat de catre prim-ministru in vederea reinstaurarii ordinii constitutionale".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20443 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Iohannis sesizeaza CCR pentru un conflict cu premierul: O acuza pe
Dancila ca a incalcat Constitutia"

- e clar ! in perioada cand tractoristu' asigura interimatu' vor da oug cu amnistia ! orice om ii e frica de doasar penal , asa ca vesilica veorica a zis pas ! :o(((
hello
rank 5
Mafiotii astia alde psd tot numai de chestii penale se ocupa !
Vi-da il deleaga pe stanescu sa-i tina locul desi in lege se cere alta solutie:prim-ministru interimar numit de presedinte ... Poate o fi sfatuit-o tuDOREL marele jurist de mahala !
Comentariu inadecvat
adevar
rank 1
da,monstruoasa coalitie il considera pe presedinte a cincia roata!
cum altfel,daca ccr este o falanga a partidului!!!!
romani!
va ordon-fiti vigilenti!
Comentariu inadecvat
CosoruluiMocean
rank 5
@niculaeda:
"in perioada cand tractoristu' asigura interimatu' vor da oug cu amnistia ! orice om ii e frica de doasar penal ..."

Cand vorbesti de tractorist te referi la Lazarica nu? Lazarica fara frica...de dosar penal.
JestersTear
rank 5
Ea nu stie...
... dar stie boss Dragnea. Oricum nu le pasa. Deciziile CCR sunt retroactive doar daca pun piedici presedintelui. Pentru sleahta psd nu retroactiveaza nimic. Ccr-Dorneanu ne va spune condescendent ca presedintele are dreptate si ne va spune ca i-a transmis Veoricai sa nu mai faca asa ceva in viitor. Un ton de genul: "Primul ministru va anula decizia si va permite presedintelui sa numeasca premier-interimar" este interzis la ccr. Slugile psd-ului din ccr nu fac asa ceva decat daca este vorba de Kovesi. De ce? Asa a trecut Dragnea in fisa postului judecatorilor de la Curtea Coruptilor din Romania.
adevar
rank 1
din pacate ce pretentii sa emitem,cand romanii
dorm in papuci!
sa vina prezicatoarea Hara sa spuna ce s-a intamplat cu acest bobor!
nu exista explicatii ...pamantesti,rationale!

...sa fii disparut toti...Balcestii in secolul XXI?
niculaeda
rank 5
@MasorCoceanu' 13.06
- fiecare cu al lui , al tau chiar a fost ! in rest fizionomia (daca nu apelezi la chirurgia plastica) , parintii ... nu se pot schimba !in rest aceleasi urari ! :o(((

"Iohannis sesizeaza CCR pentru un conflict cu premierul: O acuza pe Dancila ca a incalcat Constitutia UPDATE"
magdalenaferu
rank 5
Ce conflict?! Nu ai atributia sa dai Bilete de Voie !
Ci esti parte din procedura interimatului, ca suplinitor pentru procedura greoaie a Parlamentului, ca sa nu ramana tara neguvernata.
Aici NU e cazul nici de vacanta functiei, nici de imposibilitatea de exercitare a functiei , ci de o perioada scurta de odihna, pe care o poate intrerupe oricand ca sa revina la Guvern.
In mod normal, asa ceva nici nu se anunta, habar nu am de ce a vrut dna Dancila sa fie mai catolica decat Papa.
Nu e o problema constitutionala! Daca decizia ti se pare nelegala, mergi in contenciosul administrativ.
Pai tu esti inlocuit de Presedintele Senatului de cate ori pleci in Tenerife?! Culmea tupeului.
Nu mai ingropa CCR in elucubratiile varsate pe mii de coli de consilierii prezidentiali.
.
JestersTear
rank 5
Ha-ha-ha...
Adica Madam Dancila poate numi orice membru al guvernului cat este ea plecata 10 minute, este? Eventual pe insusi condamnatul Valcov. Face parte din guvern? Face. Atunci e curat constitutional si legal! :-)
Eu cred ca ai vreo condamnare cu interceptari SRI. Vrei sa te scape si pe tine Stanescu de condamnarea definitiva, asa-i? Zi sincer, acum.
Oricum OUGul lui Paul Stanescu inainte de 10 august e sinucidere curata.
Scurt
rank 5
Tu aici erai C urtea Constitutionala si raspundeai
Presedintelui Romaniei. Pe urma te duceai sa te joci.
sedricro
rank 5
D-na asistita sau asistenta
Te-au reactivat?
Spor la munca.
cdi0011
rank 5
Parerea mea....
Doamna Dancila nu cred ca stie nici pe ce lume traieste .... de ce ii cereti sa stie si cnstitutia???
Munteanu7
rank 5
Problema e
ca nici consilierii sau cei din jurul ei nu stiu.
adevar
rank 1
...copii,veniti
sa dam mana cu mana,
sa intindem o hora in Bucuresti si pe tot pamantul romanesc,pentru propasirea neamului!
cine mai are urechi,sa vina!
...sa o colindam si pe artista boborului scolita la grivco,alias puscariasul voiculescu!
magdalenaferu
rank 5
@Jester Depune cerere la contenciosul administrativ
E o problema de legalitate, nu de constitutionalitate.
Nu exista nici vacanta functiei, nici imposibilitatea de exercitare a atributiilor.
Iar Presedintele nu are absolut niciun rol in modul cum isi exercita activitatea Guvernul.
.
Comentariu inadecvat
Andradda
rank 5
Nu este vorba de o greseala sau de necunoastere a procedurii!
Toata tarasenia a fost gandita si pusa in aplicare de Sultanul Dragnea, ca sa arate tuturor borfasilor ca Johannis nu mai are nicio importanta in ierarhia de stat.
Sesizarea CCR de catre presedinte, nu va avea absolut niciun efect, in afara de faptul ca CCR va decide ca, pe viitor, Veorica va trebui sa-l anunte pe presedinte atunci cand va pleca in concediu si bla-bla-bla.
Iar deseara, sultanul de Teleorman se va bate cu pumnii in piept la Antene si se va lauda cum "i-a tras-o " el lui Johannis, lasandu-l intentionat pe dinafara.
MacGigi
rank 5
DEMISIA ! demisia guvernului dracnea3, zis dancila vasilica!
a plecat in vacanta de frica multimii care o va astepta cu bratele deschise, sa-i refaca permanentul.
AMR 8 zile ca sa o scoateti pe marioneta din palatul victoria.
si impreuna cu ea, tot cuibul de sobolani si paraziti numit guvern.
alfabeta
rank 5
Oricum e in vacanta
Aici are dreptate!
Din moment ce el e mai mult prin vacante si nu lasa pe nimeni in loc (in afara de SPP), de ce ar trebui primul ministru sa delege pe altcineva?
Pe de alta parte, poate fi vorba de ceva ce primul ministru nu ar semna si se foloseste de un tertip ca sa semneze altcineva in locul ei. Pe rationamentul Presedintelui, ce semneaza inlocuitorul va fi declarat ulterior neconstitutional.
Enzo
rank 5
PSD si (ne)respectarea Legii
psd si sustinatorii tipa disperati ca Presedintele nu respecta Constitutia. Cand ei insisi incalca legea,trateaza sitiatia cu lejeritate si vor sa scape nesanctionati. Chiar mai mult, considera injustitia un act de bravura. Asemeni (an)alfabetei.
alfabeta
rank 5
respectarea legii
De unde stii deja ca s-a incalcat Constitutia? Nu se mai asteapta decizia Curtii Constitutionale?
Andradda
rank 5
@falfabeto, daca citeai articolul...
...nu te mai faceai de ras.

Conform Constitutiei Romaniei:

"" (3)... Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru"

Ce e atat de greu de inteles? Pt ce mai este nevoie de o decizie a CCR?
ueDragnea
rank 5
Unde sunt propagandistii George al 2-lea, cucu_naspha, magdalena
sa ne explice cum e cu legea facuta si aplicata numai pt unii ?
niculaeda
rank 5
@ueDragnea 11.59
- ie plantoane schimbu' II la noapte ! :o)))

"Iohannis sesizeaza CCR pentru un conflict cu premierul: O acuza pe Dancila ca a incalcat Constitutia "
cozmin
rank 5
Cu un presedinte german
e un deficit cu Germania de zece miliarde de dolari, iar partidele de la guvernare psd si pnl au peste 90% in sondaje...desi salariile au scazut. Cu minus in fiecare an de cate 10 miliarde de dolari e posibil ca in curand Pib-ul sa ajunga la valoarea anilor comunismului de la 200 la 60 miliarde dolari.
stillperplex
rank 2
Politica economica apartine guvernului.
Acelasi guvern-partid-stat care te plateste sa scrii idiotenii
eleefe
rank 4
bineinteles ca lui iohannis ii ploua iar
gura..Iar a citit aiurea prin constitutie..el, de fapt, e specialist in achizitia cu japca de case...
eleefe
rank 4
sa-ti consumi punctele si sa te pui pe pozitie
rezervata,in care pozitie, sa debitezi prostii..Vicepremierul nu e interimar si nici nu are drept de semnatura.Nu era cazul sa ajunga problema asta la presedinte.Postul nu e vacant...Uite asa tipul asta cu pozitia rezervata a mai inflamat vreo cativa looseri habarnisti...
niculaeda
rank 5
@eleefe 14.05
- care dintre ei , ca sunt doi care-au postat inainte de 14.05 !:o(((

"Iohannis sesizeaza CCR pentru un conflict cu premierul: O acuza pe Dancila ca a incalcat Constitutia"
asdfg
rank 4
deci veorica vrea sa fuga in vacanta ca
sa nu dea ochii cu manifestantii din 10.
Cata lasitate!
alfabeta
rank 5
securistii Cotrocenilor se pregatesc [din nou] de ...UE
"Nu e un conflict instituțional", a spus Zegrean, referitor la cererea lui Iohannis de solutionare a conflictului juridic de natură constitutională in relatia cu prim-ministrul.
Sulampahar
rank 4
Bre, cand Santa Klaus vorbeste despre vacante, opriti-va si
ascultati; stie omul toate chichitele despre vacante.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor