Ce stia presa si nu a stiut Klaus Iohannis cand a numit-o pe Viorica Dancila premier

Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 09:54
25401 citiri
Ce stia presa si nu a stiut Klaus Iohannis cand a numit-o pe Viorica Dancila premier
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Klaus Iohannis, presedinte in functie si candidat al PNL pentru un nou mandat, a sustinut miercuri, in fata jurnalistilor, ca a numit-o pe Viorica Dancila in functia de premier pe banuieli. Pe de-o parte, "nu a banuit ca e asa", pe de alta, a "banuit ca stie cum functioneaza democratia".

"Nu am banuit ca e asa, mi s-a prezentat o doamna din PSD, care a fost europarlamentar, am banuit ca stie cum functioneaza o democratie. Nu am cunoscut-o inainte. A fost o mega dezamagire pentru mine.

La momentul respectiv exista si o puternica majoritate PSD in Parlament. Am spus ca voi respecta litera si spiritul Constitutiei. In situatia in care in Parlament s-a propus un candidat fara probleme penale, am considerat ca poate fi desemnata. Nu am prevazut evolutia ulterioara", s-a justificat Iohannis.

Ce puteai sa afli din presa despre Viorica Dancila la momentul in care a fost propusa premier

Un sef de stat are acces la informatii detaliate, inclusiv de la serviciile de informatii. In plus, fata de orice cetatean care are acces la televiziune prin cablu si Internet, Administratia Prezidentiala are departament de revista a presei, unde sunt centralizate aparitiile din presa pe subiectele de interes.

Astfel, un sef de stat ar trebui sa ia decizii bazate pe informatii certe, fiind ferit de "banuieli" eronate care sa-i provoace "megadezamagiri".

Dancila a fost propusa oficial de Dragnea pe 16 ianuarie 2018. Numele sau fusese vehiculat pentru conducerea Guvernului inca de la jumatatea lui 2017. A doua zi, pe 17 ianuarie, Iohannis anunta ca "mai da o sansa PSD" si o accepta pe Dancila, aceasta depunand juramantul pe 28 ale aceleiasi luni.

Daca ar fi citit doar presa in acea zi pe care si-a luat-o ragaz sa se decida, Iohannis ar fi aflat lucruri destul de edificatoare despre cea pe care avea sa o numeasca premier.

Neconflictuala care a luptat pentru Legile Justitiei

Liviu Dragnea si-a justificat atunci propunerea prin faptul ca Dancila "este o femeie civilizata si neconflictuala", care ar fi ajutat la imbunatatirea relatiei Guvernului cu Comisia Europeana, in conditiile in care Dancila era europarlamentar din 2009 si se intelege bine cu oficialii de la Bruxelles.

Insa, cu doar cateva zile inainte, la sfarsitul lui decembrie 2017, Dancila ataca dur in Parlamentul European pe oricine indraznea sa critice Legile Justitiei.

"Inainte de a da lectii, trebuie sa dea dovada de profesionalism, sa cunoasca foarte clar temele pe care le abordeaza. Noi vom continua sa oferim colegilor toate informatiile pe baza carora sa poata evalua corect realitatea. (...) Astfel de comportamente nu sunt acceptabile si le vom contracara de fiecare data cu fermitate", spunea atunci Dancila, amenintand un europarlamentar german ca va propune sa-i fie discutat "comportamentul incorect, care arata rea-credinta", in grupul socialist din PE.

In plus, in februarie 2017, Viorica Dancila a trimis un mail celor 750 de colegi din Parlamentul European, in care sustinea ca toate criticile care se aduc OUG 13 ar fi nefondate. Dancila a primit o replica pe masura din partea consilierei unui europarlamentar britanic, care i-a demontat punct cu punct afirmatiile.

CV-ul gol al lui Dancila, umbra lui Dragnea

Un alt indiciu foarte clar ar fi putut fi CV-ul Vioricai Dancila. A fost profesoara la liceul din Videle, apoi inginer la Petrom SA si direct europarlamentar, pozitie in care nu si-a legat numele de nimic remarcabil.

Din toata prezentarea facuta, corelata cu datele din teren, se putea "banui" usor ca Dancila este controlata de Liviu Dragnea si a o numi pe ea este egal cu a-l numi pe seful de atunci al PSD.

Avea la Bruxelles ca asistenta pe una dintre femeile acuzate in dosarul lui Dragnea in care a fost condamnat

Una dintre asistentele ei ca europarlamentar a fost una dintre acuzatele in dosarul lui Liviu Dragnea privind angajarile fictive la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, fosta angajata si a Tel Drum.

Adriana Botorogeanu a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu supendare, insa a fost obligata de instanta sa plateasca suma incasata ca salariu cat timp a fost angajata fictiv la Protectia Copilului Teleorman.

Gafele care au prevestit dezastrul

Ca premier, Dancila a fost autoarea a foarte multor gafe, si nu doar gramaticale, ci diplomatice.

Lucru ce din nou putea fi banuit daca era privit interviul dat presei externe, difuzat excesiv in acea zi, in care Dancila spunea ca Iranul si Pakistanul sunt in UE.

In plus, Dragnea sustinea atunci ca Dancila stie doua limbi straine, si anume engleza si franceza. Afirmatie iar usor demontabila, doar daca era deschis televizorul sau o pagina de glume de pe Internet.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis Dancila banuiala numire preier , #Viorica Dancila