Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O zi neagra pentru presa din Romania. Cine a castigat?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 08:36
49974 citiri
O zi neagra pentru presa din Romania. Cine a castigat?

Cele doua pseudo-dezbateri de marti seara au fost momente triste pentru democratia si pentru presa din Romania. A fost creat un precedent periculos care mai devreme sau mai tarziu va fi decontat cu asupra de masura.

Viorica Dancila

Dna Dancila a fost in pozitia candidatului care, in mod paradoxal, pentru ca poate pierde totul, nu are nimic de pierdut. Daca nu reuseste macar un scor decent duminica, cu 4 in fata sau foarte aproape, nu mai are niciun viitor politic si pentru a-l obtine trebuie sa se arunce ca si cum nu ar avea nimic de pierdut. Nu-si poate permite ramanerea intr-o zona calduta si sigura.

Si asta a facut prin conferinta de presa organizata pe picior si extrem de lunga. A punctat prin faptul ca a acceptat pe toata lumea si a raspuns la toate intrebarile fara nicio limitare. Si nu a fost scutita. I-as remarca in mod special pe Filip Standavid si Cristian Andrei (din ceea ce am vazut).

Si asta a dat posibilitatea sa o vedem pe dna Dancila in toata goliciunea manipulatoare, mincinoasa si pe alocuri inepta. Cea mai mare problema a dnei Dancila nu este ca nu stie cum se calculeaza aria cercului.

Cu mult mai grav este pentru un candidat la presedintie ca nu stie diferenta dintre embargou si sanctiune in cazul Rusiei, ca e un lider de partid incapabil sa-si asume actiunile antiJustitie ale propriului partid, ca are imense dificultati cu limba romana si multe alte probleme de fond.

Klaus Iohannis

Mi-e imposibil sa definesc din punct de vedere jurnalistic ce s-a intamplat marti seara la BCU. Nu a fost o dezbatere, nu a fost interviu, nu a fost nici conferinta de presa, incepand cu asezarea in cadru, adica in semicerc, fara contact vizual direct intre interlocurori.

Apoi, nu pricep ce fel de produs jurnalistic este acela in care un candidat isi modereaza propria dezbatere. Cum sa fii si jucator, si arbitru, si antrenor si observator federal?

Mi-e foarte greu sa inteleg ce produs jurnalistic e acela in care jurnalistii sunt alesi fara niciun criteriu explicit, fara nicio regula, fara nicio explicatie de catre chiar subiectul acelui produs jurnalistic. Pastrand proportiile, asta imi aduce aminte de felul in care Dragnea a luptat sa-si aleaga completul de judecata.

Si nu e vorba despre persoane, ci in primul rand despre institutii de presa. De ce Antena3 si Romania TV (care, e drept, au pus printre cele mai blande intrebari), dar nu Realitatea TV si Digi24? De ce institutii media care au aplaudat jandarmii pe 10 august si au sustinut OUG 13, dar nu si cele care au luptat in mod real cu abuzurile PSD?

Daca Gusa, spre exemplu, nu este considerat frecventabil, de ce este frecventabil Voiculescu sau Ghita? Daca nu vrei sa o legitimezi pe Viorica Dancila, cu 2 milioane de voturi in spate, totusi, de ce validezi masinariile de manipulare ale PSD?

Nimeni nu avea cum sa iasa bine din acest format. Presedintele pentru ca a incercat sa-si aranjeze dezbaterea si nu a avut curajul sa se expuna cu adevarat. Jurnalistii cu intrebarile, pentru ca au fost pusi in postura, absolut nedreapta in cazul unora dintre ei, de ziaristi de casa, iar formatul si contextul nu le-a permis sa combata foarte eficient aceasta impresie.

Nu ma refer la intrebarile penibile de tipul "cat de greu e sa fii presedinte?", venita in mod paradoxal (sau nu?) de la reprezentanta trustului lui Ghita. Ci la intrebarile oneste si bine gandite la care insa presedintele a raspuns in general cu "asa am considerat", "asa am gandit atunci", "asa am actionat atunci", "am facut tot ce puteam", fara sa explice insa si de ce a considerat si gandit asa, ce anume a insemnat tot ce putea.

Au fost si inexactitati, ca in cazul recursului compensatoriu, sau enunturi fara acoperire: am organizat referendumul cand a avut efecte maxime. Care? De remarcat ca presedintele a admis pentru prima data, implicit, ca nu referendumul a tractat europarlamentarele, ci invers, cat timp a spus ca pana la europarlamentare nu ar fi avut cvorum pentru validarea consultarii populare.

Nu numai ca dl Iohannis a expediat orice intrebare neconvenabila cu argumentul implicit al autoritatii - stiu eu de ce am gandit asa si nu pot sa va zic, trebuie sa ma credeti, dar zilele acestea se dezvolta un fenomen extrem de periculos pentru libertatea presei: cine il critica pe Iohannis e cu Dancila. Si jurnalistii care isi mentin spiritul critic sunt supusi unui autentic linsaj cu foarte probabile efecte de autocenzura.

Sunt multi cei care nu par a intelege ca dl Iohannis trebuie sa castige alegerile prin prestatia proprie, nu jurnalistii trebuie sa i le castige prin mistificare si automistificare, prin tacere si cocolosire.

Si am avut sentimentul extrem de neplacut ca dl Iohannis pe asta si mizeaza: si ce-o sa faceti daca nu va convine? Altfel nu imi explic umilirea jurnalistilor chemati sa stea in public fara drept de a pune intrebari.

Si dna Dancila, si dl Iohannis s-au folosit de presa pentru a incerca sa dovedeasca ceva fiecare pentru publicul sau. Iar presa a muscat. Pentru felul in care au fost organizate cele doua operatiuni de imagine in interesul strict al candidatilor, nu al publicului, pentru lipsa de respect aratata, eu cred ca ambele ar fi trebuit boicotate de presa.

Precedentul a fost insa creat si de acum inainte orice candidat si orice politician va putea avea jurnalistii lui, pe care sa-i aleaga discretionar, isi va modera singur dezbaterile, isi va lua singur interviu.

Dl Iohannis putea castiga glorios aceste alegeri. Putea sa isi rascumpere vina de a fi desemnat-o premier pe dna Dancila punand-o la pamant intr-o dezbatere ochi in ochi in care sa dovedeasca el, nu Filip Standavid si Cristian Andrei, cat este de inadecvata. Putea sa-si castige curajos voturile, daca nu entuziaste, macar impacate.

A preferat sa umileasca presa si sa o ingenuncheze pe ea in locul dnei Dancila. A preferat smecheria luptei drepte. Asta nu inseamna ca nu va castiga. Victoria dnei Dancila e de neconceput. Dar dincolo de nucleul dur al celor care il voteaza neconditionat, voturile ii vor veni icnite, smulse in sila, de frica Vioricai Dancila.

Si cand adversarul a fost cel care este, o asemenea victorie e o infrangere morala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#dezbatere Iohannis Dancila , #Viorica Dancila