Ziare.com

Se contureaza tot mai mult un tur doi cu Viorica Dancila. Ce obtin partidele cu potential de santaj si de ce sta USR pe margine Interviu

de Magda Gradinaru
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 11:52

   

Se contureaza tot mai mult un tur doi cu Viorica Dancila. Ce obtin partidele cu potential de santaj si de ce sta USR pe margine Interviu
Pozitionarea USR in afara guvernarii post-Dancila nu ii va aduce beneficii lui Dan Barna. Din contra, spune politologul Cristian Pirvulescu, automarginalizandu-se, desi este partid mare, cu potential de negociere, nu de santaj, USR si-ar putea indeparta electoratul, care este unul de opinie, atent si critic, iar asta e cale sigura pentru ca Viorica Dancila sa ajunga in turul doi, din postura de premier-candidat.

Am vorbit cu profesorul Cristian Pirvulescu, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cum arata pozitionarile partidelor dupa motiunea de cenzura care a dus la demiterea Guvernului Dancila, dar si la o criza politica, in care doar PNL e dispus sa isi asume guvernarea, dar nu e atat de sigur ca are si voturile pentru o investitura.

Pe cine avantajeaza acest context post-motiune, in campania pentru Cotroceni?

Cristian Parvulescu, am intrat in campania electorala cu un guvern demis prin motiune de cenzura, dar fara sa avem siguranta unui nou guvern, care sa organizeze si alegerile. Cum priviti acest context al motiunii de cenzura? A fost o motiune prematura, sa ii spun asa?

Nu a fost prematura. Motiunea de cenzura a fost depusa atunci cand s-au strans semnaturile si exista o logica constitutionala a derularii ei. Pe de alta parte, contextul electoral de care vorbeati influenteaza consecintele motiunii de cenzura, pentru ca daca toate partidele din Opozitie care au votat motiunea de cenzura erau interesate sa aiba o victorie simbolica impotriva Guvernului Dancila, niciunul dintre aceste partide, cu exceptia PNL, nu are interesul ca presedintele Klaus Iohannis sa fie beneficiarul acestei motiuni.

Asa ca vor pune conditii, in incercarea de a diminua contribuitia presedintelui Iohannis, iar propunerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru este o propunere a presedintelui, este e decizie prezidentiala, intr-o incercare de a prelua controlul guvernarii, pe care presedintele nu l-a avut nicio clipa. Toata perioada 2014-2019, presedintele a fost in minoritate in Parlament.

Si asa se explica pozitia lui Victor Ponta, cel pe care l-ati intervievat joi, care se considera principalul arhitect si artizan al motiunii de cenzura - fara voturile Pro Romania, motiunea nu ar fi reusit - si atunci incearca sa foloseasca acest lucru pentru a se promova, pe sine si partidul sau. Pe sine, ca politician care revine in marea politica, dupa ce fusese expulzat de victoria lui Klaus Iohannis si apoi de victoria lui Liviu Dragnea in zona marginala.

Daca Victor Ponta pare ca stie sau incearca cel putin sa capitalizeze simbolic trecerea motiunii de cenzura, ceilalti actori - PNL, USR - fac acelasi lucru?

Aici este, de fapt, problema. Sunt trei partide in Romania care, conform definitiei standard din politologie - data de Giovanni Sartori, in 1976, cand a scris cartea sa despre partide si sisteme de partide - au potential de santaj. Sunt partide mici, fara aportul carora nu se poate realiza o majoritate.

In negocierea de coalitie, aceste partide au o pondere importanta. De la inceput Victor Ponta, Kelemen Hunor, Calin Popescu Tariceanu au fost constienti de acest potential si cuvantul santaj nu este intr-un sens negativ, ci intr-un sens cat se poate de neutru.

Celelalte partide au potential de negociere: PNL, PSD, respectiv USR. Or, ce constatam?

PSD-ul prefera sa nu-si foloseasca potentialul de negociere, sa capitalizeze, de asemenea, din aceasta situatie, sa se victimizeze. Are, totusi, un electorat propriu, poate nu e foarte numeros, dincolo de clientela de care dispun primarii, dar are un electorat de opinie pe care, prin intermediul televiziunilor satelit, vrea sa il controleze.

PNL si-a manifestat disponibilitatea de negociere, a anuntat ca are prim-ministru si incepe negocierea.

In schimb, USR nu pare constient de mandatul pe care il are, se comporta ca un partid cu potential de santaj, ca un partid mic, nu isi asuma responsabilitatile si s-ar putea, daca situatia continua in varianta pe care o vedem acum, sa fie principalul responsabil pentru caderea Guvernului.

Atunci cand niciun partid cu potential de negociere nu se asociaza partidului-pivot, partidul-pivot nu poate construi acea minima coalitie in jurul careia sa se inchege marea coalitie. USR are o responsabilitate mult mai mare decat Pro Romania, ALDE si UDMR, pentru ca acestea sunt in rolul lor, negociaza dur, incearca sa obtinua maximum din aceasta situatie.

In schimb, USR a obtinut, dar nu vrea sa isi asume pozitia pe care a obtinut-o. A obtinut rezultate foarte bune si crede ca aceste iluzorii alegeri anticipate de care vorbeste ar putea sa il ajute in vreun fel.

Dar cum are un electorat volatil si rational, s-ar putea ca acest electorat sa nu aprecieze acest joc politic, care urmareste fabricarea unei majoritati cat mai repede cu putinta, a unei majoritati daca nu monocolore, macar una in jurul USR-ului.

USR vrea sa inlocuiasca PNL-ul, traind cu iluzia ca alegerile anticipate ar putea sa genereze o asemenea situatie. Or, cum alegerile anticipate nu sunt posibile, devine responsabil pentru caderea Guvernului si nimeni nu se va da in laturi sa il atace din acest punct de vedere.

De altfel, USR este in momentul de fata obiectul unui atac concertat din partea multora si asta va afecta cu siguranta candidatul partidului la prezidentiale, Dan Barna, dar si potentialul partidului de a se propulsa in centrul sistemului politic.

Se situeaza, culmea, dintr-o analiza si o abordare ciudata, la marginea sistemului.

Va fi afectata sansa lui Dan Barna pentru turul al doilea de aceasta pozitionare fata de guvernare? E o strategie riscanta.

E o strategie riscanta si cred ca din ce in ce mai mult se contureaza un tur al doilea convenabil presedintelui Iohannis, cu Viorica Dancila in postura de candidat-premier, pentru ca mai avem doar trei saptamani pana la primul tur al alegerilor, inca o saptamana si o zi pana cand prim-ministrul desemnat va trebui sa vina in fata Parlamentului cu echipa guvernamentala sau sa anunte ca nu a putut constitui una.

Toate lucrurile astea ne arata cat de complicata este situatia USR-ului, pentru ca timpul nu trece in favoarea sa, ci in defavoarea sa.

Victimizat si intr-o falsa marginalitate, PSD incearca nu sa castige noi electori, ci sa mentina electorii pe care ii are traditional. Sa aiba acele doua milioane si jumatate, trei milioane de electori care ii pot asigura propulsarea in turul al doilea. Pentru ca pentru PSD necalificarea in turul al doilea ar echivala cu o criza grava.

Partidul trece printr-o criza, dar ar fi ilustrarea clara a acestei crize. Propulsarea candidatei in turul al doilea ar asigura alesii locali ca partidul ramane in zona cunoscuta si ca poate recupera, in conditii favorabile, de exemplu din Opozitie, o buna parte din pozitiile pierdute si, de ce nu?, intr-o formula de coalitie probabil, anul viitor sa vina la guvernare.

Asadar, avem doi candidati avantajati de acest context post-motiune, Klaus Iohannis si Viorica Dancila.

Da, numai ca vedeti Klaus Iohannis a castigat, evident, a sustinut dincolo de mandatul prezidential neutru aceasta motiune de cenzura, dar putem intelege tot acest discurs in contextul campaniei electorale, care nu incepuse formal, dar incepuse deja din august, informal.

Klaus Iohannis nu mai poate castiga mai mult, nu pentru primul tur, la turul al doilea discutam despre o alta ecuatie. In schimb, Viorica Dancila poate castiga. Toata aceasta tergiversare este in favoarea Vioricai Dancila si a PSD-ului.

Iar partidele cu potential de santaj, care vor sa profite cat mai mult de aceasta situatie, sunt interesate de aceasta confruntare Viorica Dancila - Klaus Iohannis, pentru ca asta ar insemna ca, politic, USR devine un partid mai putin important. USR-ul se vede un partid important, dar comporta ca un partid marginal si se automarginalizeaza.

O eventuala neintrare a lui Dan Barna in turul al doilea va afecta alianta dintre PLUS si USR?

Nu, in niciun caz, pentru ca a fost vorba despre o candidatura asumata pentru alegerile de anul viitor, pentru locale si parlamentare. Pentru profilarea aliantei, nu au avut iluzia, cel putin la inceput, ca vor ajunge in turul al doilea, evenimentele au aratat ca s-ar putea apropia de turul doi, dar diferenta dintre USR si PSD, in momentul in care discutam, este fundamentala.

PSD are organizatii locale, are masinarie, pe cata vreme USR are un electorat de opinie, nu are masinarie.

Electoratul de opinie variaza, este un electorat volatil. Dezbaterea din campania electorala influenteaza pozitia acestor electori. Sunt electori informati si sunt electori reactivi. De foarte multe ori, in mod rapid, isi schimba opinia, in functie de situatie. Nu inseamna ca aceasta volatilitate pleaca din necunoastere ci, din contra, din evaluarea foarte rapida a consecintelor.

Or, electoratul PSD este un electorat stabil, este un electorat constant, variatiile sunt de 15, 20 de procente intre momentele minime si momentele maxime. Nu le asigura victoria in prezidentiale, dar, in conditiile prezentei scazute la vot, le asigura o buna reprezentare la nivel local si parlamentar, ceea ce este suficient pentru a avea acces la resurse.

Scopul unui partid este sa aiba acces la resurse, iar resursele sunt date de guvernare si nici pe departe de presedintie.

Klaus Iohannis a fost cinci ani presedinte, dar nu a putut in niciun fel fructifica aceasta pozitie si nu si-a putut pune programul in aplicare.

Exista ceva care sa poata afecta avantajul pe care il are Klaus Iohannis?

Oricand poate sa apara un eveniment care sa rastoarne situatia. In momentul in care discutam, nu, dar orice eveniment societal poate afecta grav campania.

O eventuala scoatere a lui Iohannis din competitie sau o infrangere a sa ar insemna o criza grava a PNL-ului, un partid care abia a reusit sa vindece ranile fuziunii, dar fuziunea PDL/PNL nu este pe deplin realizata. In cazul unei duble infrangeri - formarea guvernului si alegerile prezidentiale, partidul ar intra intr-o criza care ar favoriza in mod clar PSD, ce ar avea o oportunitate extraordinara de a se reconstrui.

In fond, ce constatam? Ca partidele politice romanesti sunt foarte fragile. Toate, si cele mari, si cele mici. Cele mari, datorita marimii lor, iar cele mici, datorita faptului ca nu au acces la resurse, care sa le asigure continuitatea. Supravietuirea de pana acum s-a datorat unui joc partitocratic, intre marile partide, care s-au inteles sa reduca pe cat posibil prezenta la vot.

Dar revolutia tehnologica, Internetul, retelele sociale au facut posibila informarea mult mai rapida si mult mai ampla a unei mari parti a electoratului, care nu se mai lasa asa de usor prins in acest joc politicianist.

Partidele au inteles lucrul asta, unele incearca sa se adapteze, altele nu sunt capabile. PNL-ul incearca sa se adapteze pe parcurs, dar are niste organizatii locale care atarna greu si nu ii permit sa zboare ca USR-ul, iar PSD nu se poate adapta, pentru ca structura sa teritoriala este una caracteristica anilor 2000, in cel mai bun caz, deci nu este o structura suficient de usoara.

Practic, e nevoie de o reformare partinica, a partidelor, mai intai de toate.

Totul pleaca de la partide, partidele sunt cele care i-au trimis pe acesti politicieni in Parlament. Noi acuzam politicienii, dar partidele i-au recrutat, partidele sunt cele care au trimis mediocri sau non-valori in Parlament, au asumat acest lucru.

Fie ca vorbim de organizatii locale si de baroni locali, fie ca vorbim de organizatii nationale, pana la urma, asta e problema: calitatea vietii politice este data de partide. Daca democratie in partide nu este, in societate poate foarte greu sa existe. Este esential ca democratia sa existe si in aceste organizatii, prin natura lor birocratice, dar care, presate de catre societate, trebuie sa se democratizeze.

Cum inteleg ele sa se democratizeze? Doar jucand falsa carte a transparentei, dar in realitate mentinandu-si structurile intepenite, inghetate, pentru ca este mult mai simplu sa fructifici actiunea acestor structuri decat sa le reformezi.

Reforma presupune o activitate mult prea laborioasa pentru ca partidele vechi sa o poata duce la indeplinire. Au incercat multi sa-si reformeze partidele si astazi sunt iesiti din politica - vorbesc de Romania, nu de alte tari.

Si Iohannis, si Barna, si Dancila si-au prezentat deja proiectele de candidatura, mai lipsesc cele ale lui Diaconu, Toader Paleologu si altii. Ati retinut ceva consistent din proiectele de candidatura deja prezentate? In sensul reformarii statului, de pilda, lucru pe care toata lumea il pretinde.

Cred ca proiectul presedintelui Iohannis este mult mai clar orientat catre reformarea statului decat ceilalti adversari ai sai, desi intr-o oarecare masura si Dan Barna se gandeste la aceste lucruri. Dar reformarea statului nu inseamna doar reformarea Constitutiei, ci presupune o analiza mult mai ampla a cauzelor esecului politicii din Romania.

In primul rand, un diagnostic: Romania este intr-o criza sistemica, dar ea nu doar din cauza Constitutiei, care mai degraba a facilitat dezvoltarea acestei crize. Este o criza care dureaza de decenii si care nu va putea fi rezolvata decat daca partidele politice romanesti, politicienii vor intelege ca trebuie sa schimbe modul de a face politica. Sa treaca de la o politica a competitiei absurde, care a inceput cu violentele din 1990, la o politica consensuala, la constructia unei culturi a consensului, atat la nivel societal, cat si la nivel politic.

Nu se poate construi consens politic fara a-l construi la nivelul societatii. Asta este reforma care sta in fata lor.

Este absurd sa crezi ca un partid politic mai poate castiga majoritatea absoluta in alegerile din Romania.

Realitatea Romaniei este diversitatea ei, asta e bogatia ei si trebuie sa se regaseasca in politica, sa nu mai fie politica unora impotriva altora, ci una in care toti cei care pot participa la o guvernare sa puna ce au mai bun impreuna, sa gaseasca numitorul comun, iar acesta este interesul national.

Spuneti ca trebuie sa iesim din paradigma lui "anti", care a pornit de la anticomunismul din anii '90, apoi antipesedismul, in care am ramas.

Exact, in paradigma negativitatii si a refuzului. E o parte a societatii romanesti pe care nu o putem nega si care are dreptul la existenta, ca toate celelalte. Lucrurile vor evolua doar daca vom fi noi insine capabili sa evoluam si sa invatam de fapt din constructia politica europeana, care este o cultura a consensului.

Competitia este doar prilejul pe care partidele, gruparile politice il au de a se repozitiona, de a profita de erorile pe care le-au facut ceilalti, dar in final se intalnesc toti la aceeasi masa a negocierilor si incearca sa gaseasca solutii.

Si cand un presedinte gen Macron incearca sa rupa acest echilibru, surpriza, se blocheaza.

Se prabuseste constructia, ca o cutie de chibrituri.

Pentru ca jocul politic reprezinta diversitatea sociala, administrativa, complexitatea unei vieti moderne.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26964 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
55 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este foarte clar ca tara a ramas populata cu multiiii ***

Dar totusi sa fim obiectivi ametita satului cu capul plin de varza nu are cum sa ajunga in turul doi...
Poate in pantaloni, pe doi craci ai pantalonilor, da foarte posibil 😁😁🤣😅

 
 

 

Nu stiu cati dintre politicienii sefi de partide si candidati la

diverse demnitati sunt capabil sa citeasca si mai ales sa INTELEAGA acest text.
Pacat, fiindca este o foarte buna analiza, fara partizanat, la rece.

O analiza la fel de buna am vazut asta seara la postul tv Digi24, cu CTP intr-o verva debordanta. Incepe sa imi placa acest post, in care animatorul emisiunii, dl. Preliceanu (sau Prepeliceanu, scuzati-ma, nu am retinut bine numele) si nu numai sa puna o intrebare, dar stie sa asculta fara intrerupa!

 

DAN BARNA - PRESEDINTE

Daca absolut toti pun tunurile pe un singur candidat si il fac praf la televiziunile lor de dimineata pana seara, 7 zile din 7, ba mai mult Guvernul ii face si o ancheta scoasa din joben in campanie, atunci insemna ca sistemul il respinge.

Iar daca sistemul asta mafiot instalat de 30 de ani in Romania il respinge, inseamna ca are o mare problema cu el. Daca de la Voiculescu la Gusa si de la Ghita la Andronic se pare ca este un consens deplin cum nu a mai fost de 30 de ani in Romania inseamna ca ceva se intampla.

Chiar asa i-a suparat Dan Barna pe toti? Pai daca i-a suparat pe toti astia si pe multi altii e perfect. Eu vreau sa ii vad pe toti astia FOARTE suparati.

de acord cu analiza lui pirvulescu

daca lui usr ii place sa stea pe bara, exista riscul sa ramana pe bara. sunt tineri si invata din greseli, dar invata cam incet. nu vor castiga voturi daca politica lor e dictata de extremistii din partid

Pentru ''rc'' si altii.. care nu gandesc politic..

Bai rc stii ce se intimpla cu guvernul ''orban'' si cu pnl,chiar sustinut de usr,daca trece de investitura!???Fii atent : acest guvern este obligat sa ia o serie de masuri,in primul rind impotriva deciziilor anterioare ale psd.Apoi decizii pentru reglementarea justitiei,a pensiilor nesimtite(speciale).a micsorarii numarului de parlamentari(la 300),si multe altele care sunt absolut necesare.In plus,vor mai fi proeicte de legi care trebuiesc trecute prin parlament,nu!?Avind in vedere ca alde, ponta cu ai lui si udmr au inceput deja santajul pnl(astia trei indiferent de proiectul de lege pe care il vrea pnl si usr,pot sa voteze negativ impreuna cu psd(psd va vota intotdeauna negativ)si atunci proiectul nu este validat,adica nu va deveni lege,chiar daca este o lege bune,o lege care sa avantajeze pe romani-in cazul acesta guvernul nu mai poate face nimic si nici Presedintele.Neputind sa treaca niste legi corecte si in favoarea romanilor,din cauza boicotului psd,alde,ponta si udmr,pina la alegerile parlamentare de anul viitor,guvernul si deci pnl si usr vor deveni nepopulari,lumea ii va condamna ca nu sunt capabili.De ce vrea barba ''anticipate''?Dupa alegerile anticipate o mare parte a parlamentarilor psd vor fi inlocuiti cu parlamentari pnlsi usr/plus,si in felul acesta majoritatea parlamentara va fi in favoarea pnl si usr/plus care vor forma guvernul si vor putea sa faca toate schimbarile care se impun,chiar daca psd si ponta se vor opune.Este adevarat ca pina la ''anticipate '' tot danciloaia ar ramine prim ministru,dar asta numai pentru 3-4 luni dupa care ''adio psd'' si adio majoritate parlamentara!.

cine va castiga voturi

La următoarele alegeri partidele PMP si ALDE nu vor intra in următorul Parlament. PSD va obține mai puține voturi, pro Romania, PNL și USR mai multe mandate.

Demonstreaza doar ca au simtit ca PNL si Iohannis sunt pe val

Nici Prelipceanu, nici CTP nu sunt cavalerii adevarului.
CTP are un ascutit spirit critic si il exprima cu multa vehementa. Dar ambii au un sambure de oportunism, la CTP mai bine dosit. Iar acum, dupa cum apar lucrurile, Iohannis si PNL se indrepta spre victorie si ei se adapteaza.
Pe mine m-a impresionat Sabin Orcan prin incapatanarea cu care a aparat adevarul cand, aseara, la B1, secatura din Mihai Neamtu incerca sa raspandeasca minciuni despre un alt USR-ist, Claudiu Nasui.
Orcan este intradevar un impatimit al adevarului, un ziarist in faza caruia ma plec..
Am spus "secatura DIN Mihai Neamtu" deoarece Neamtu pare compus din doi oameni: uneori se arata un erudit, luptator prntru principii inalte. Alteori, apare o secatura care se hlizeste si minte interesat. In feagmentul de emisiune pe care l-am vazut, aparea secatura.

VAL nu as fi atat de sigur ca sica mandolina și

falsificatorul de acte se indreapta spre victorie, lucru care imi este intarit de propaganda acerba impotriva lui Barna, care se doreste a fi scos de prezumtivii tai victoriosi din cursa !
S-ar putea ca efectul dezmatului de ponegrire a lui Barna sa se intoarca impotriva victoriosilor, care nu par de loc victoriosi din moment ce tot negociaza sa-si gaseasca sprijinitori...
Desi prin afirmatiile lui sica mandolina cu epurarile din aparatul de stat si nu numai, s-a creat o mare ingrijorare, caci este stiut ca la o adica nu vor pleca cei adusi cu pile ci cei ce muncesc cinsit dar nu au pile !
Asa ca sunt sanse ca scapam de falsificatorul de acte și sa avem in presedinte dintr-un partid nou, neafectat inca de toata mocirla politica de la noi !

@MosCraciun 00.26

- din cauza celui pe care-l numesti "animatorul emisiunii", prelipceanu pe numele lui , de fapt e shefu' redactiei de shtiri , Alice Iacobescu , cea mai buna si obiectiva shtirista a postului si-a dat demisia , deoarece acesta bana shtirile care puneau psdeaua in lumina proasta ! acu' e la o emisiune radio a lui moise guran ! adio incredere in postarile lui MosCraciun , Mos Gerila , McGigi ... !

"Se contureaza tot mai mult un tur doi cu Viorica Dancila. Ce obtin partidele cu potential de santaj si de ce sta USR pe margine Interviu"

Ce poate să fie mai tare?

Să ințelegem că #rezistenții vor vota cu Veorika, avand in vedere ce a pățit liderul lor in războiul cu Johannis?

Incepe sa iti placa pt, ca sunt si ei la coada la dat in USR

Deja s-a facut o coada foarte mare de dat pumni in USR, toate partidele politice vechi, de la liberali si Basescu, evident, pana la PSD si ALDE. Posturile TV, analistii de politica, ONG-urile care fac investiigatii: toti sunt cu tunurile pe USR. USR a devenit sacul de box al politicii romanesti.

Digi a intrat si el rapid in lista asta, ieri CTP a zis ca USR e acelasi lucru cu PSD.

Da, frate, exact asa e. USR au delapidat niste zeci de miliarde in ultimii 30 de ani. USR a tinut practic in robie bucati semnificative din tara. USR si-a pus toti analfabetii ca sefi in institutii. USR voia sa ne scoata din UE, practic. USR a distrus orice idee de meritocratie si orice idee de proces democratic corect, fie ca vorbim de alegeri, de transparenta sau de trecerea actelor normative, de justie sau de administratie bazata pe interesul cetateanului.

USR a facut toatea astea. Partidele vechi sunt imaculate si merita sa castige si alegerile astea macar cu 124%. USR trebuie sa dispara, e o anomalie pentru societatea noastra feudala.

Bravo,

mi-a placut comentariul tau si subscriu.

Calcul de vot

Eu o să votez in felul următor - in primul tur cu Barna și in turul doi cu Iohannis.
De ce? Păi așa să nu intre Viorica in cărți.

USR pute de cand l-au exclus pe Dan Nicusor

Iar Barna este un profitor al sistemului de talia lui Ponta dar cu poleiala de homos. Aceleasi metehne: dai tare din coate sa iesi in fata pe urma te cateri pe capetele celor de sub tine.

Nu cred ca Veo intra in turul 2; poate in turul 3, dar in turul 2 intra Diaconu. Intr-o tara manelizata si avida de telenovele si "fake reality show", Diaconu stie rolul pe dinafara, in vreme ce Veo se poticneste ca un elev mediocru la citiri, interpretari si recitari.

Puteti sa scrieti ce vreti si cat vreti, eu tot cu Barna votez !

btw, Rise Project si-a dat arama pe fata:
este un grup securist cu sustinere in SUA.

Va e frica de un partid nou, care nu stie sa fure !

 

Nu-i problema :)

Sunt convins ca si sefu' coreenilor din Nord are si el fan clubul sau, chiar prin Vestul "civilizat".

Acuma ca s-a dezumflat gogoasa lu' Barna, persoana lui politica este scoasa din joc indiferent de pantofii lui exotici. Cel mai bun lucru pe care ar putea sa-l faca USR-ul ar fi sa-i dea un sut si sa-l readuca la conducere pe Nicusor Dan... ala macar stie matematica :)

Ma tem ca securistii prezidentziali tocmai au dat un gol major in poarta securistilor lu' Soros (aia sustzinutzi la peluza saracilor de corul militzienilor de pe blogu' lu' tanti IED... :)

Sa traitzi bine, Mai Draga !

Comunistii securisti Manelisti vorbesc de Corea N.

😁😁😁
Dute ba la Draknea!

"Acuma ca s-a dezumflat gogoasa lu' Barna"

Din contra, de abia acum se umfla, dar tu nu iti dai seama de asta.

Asa-i mai angel radios

Toti sunt securisti, vorba cantecului aia hoti, astia hoti, mama lor la toti.
Norocul nostru este ca avem si un candidat care nu este securist, steaua natiunii noastre, mama dragonilor din videle, veorica cea neconflictuala.
Veorica prezidente!

daca s-ar respecta rezultatul referendumului,"fara penali,in

functii publice" Johannis si Barna nu ar trebui sa mai candideze la presedintie !!!!......sau presedintele nu e pentru public ????

Din pacate pentru tine

Nu intelegi sensul cuvantului penal, chiar esti un copil care a auzit un cuvant nou si repeta in nestire.
Porcesul lui Iohannis a fost unul civil nu penal.
Iar Dan Barna nu a fost si nu va fi anchetat niciodata.
#DanBarnaPresedinte

Orice infantil stie ce inseamna...

... penal.
Copil, my-ass. Comentariile n-au inocenta copilariei, au viclenia sarpelui Evei.

Tovarashe "copil", nimeni nu-i penal fara judecata

Iar Iohannis si Barna nu vor ajunge vreodata in fata judecatorilor. De ce? Pentru ca.

Citeste rapoartele Rise Project privindu-i pe Iohannis si Barna si vei intelege.

Numai un fel de USL Ponta-Antonescu poate fi profitabiă

Numai un fel de USL Ponta-Antonescu poate... valorifica legislația ciuntită anti-anticorupție de coaliția PSD-ALDE sprijinită de UDMR. Alegerile locale vor rămane, foarte probabil, intr-un singur tur. Sondajele de dinainte de atacul RISE-Project reflectă doar lipsa de entuziasm pentru prezidențiale a chichiriștilor, nicușoriștilor și plusiștilor, dacă e să te iei după forumuri. Electoratul tanăr e insă mai greu de intimidat și o finală Iohannis-Barna rămane greu de ocolit.

aceasta analiza nu este nici pe departe obiectiva

Participarea intr-un guvern minoritar cu un psd ce are in continuare majoritate la senat si ce poate aduna conjuctural lejer o majoritate si in camera deputatilor este doar toxica.
Bine ca cei de la usr stiu acest lucru si ca alegatorii usr stiu si ei in rest fiecare e liber sa isi exprime dorintele mai mult sau mai putin sub forma unor asa zise analize.
PS: Si inainte de europarlamentare se spunea despre usr (in toot felul de analize si sondaje facute de alde parvulescu si/sau altii) ca abia o sa depaseasca 10% iar rezultatul il stim cu toti.

 

Ciolosi a incercat sa guverneze cu o majoritate mai mica

De Pisdisti Manelisti Sudisti, si sigur ca o fost blocat, crezand ca se poate discuta cu Ciumetii Rosii care nu sunt oameni asa cum credem noi.
USR stie ca nu poti sa guvernezi cu Pisdistii majoritari in Parlament si nu se baga.
Este forte bine ca nu se amesteca in Porkaria Pisdista, PNL se simt ca rude vechi in compania Ciumetilor Pisdisti!

USL nu dispare niciodata,Dragnea conduce din

ilegalitate,pentru ca mafiotul Basescu este in stare de orice,numa sa nu piarda ce a fyrat de peste 50 de ani !!!! el a fost unul din artizanii asa zisei revolutii,pentru ca nu se putea afisa cu miliardul de dolari,pe care-l "agonisise"..nu te mai saturi,ti-ai luat si "servici" la Bruxelles,ca acoperire ?

@deont-ologul movici

Vad ca ii tot dai cu manelistii si psdistii sudisti. De ce simti nevoia sa precizezi sudisti? Se intelege ca problema ta nu e atat manelismul sau pesedismul, ci "sudistii", altfel cu manelistii din nord, est sau vest n-ai probleme. De ce nu-ti plac si manelistii sudisti, bade Istvan?

PNL se simt ca rudele vechi...

In ultimii 12 ani, PNL a fost 6 in concubinaj cu PSD-ul. In perioada 2007-2008 am avut guvern minoritar PNL sustinut din parlament de PSD. In perioada 2010-2014 au fost in alianta politica, au participat la alegeri locale si parlamentare impreuna, au guvernat impreuna.

Mai mult, in 2015, desi erau pe baricade diferite (putere-opozitie) au votat cot la cot alegerea primarilor intr-un singur tur, adica o mizerie care face sa avem primari alesi cu sustinere publica si de 10-15% din totalul celor de pe liste.

Deci, se inteleg ei cumva, ca sunt "oameni de inteles". Astia de la USR in schimb sunt absolut ciudati, nu te poti intelege cu ei: tu le dai un pic de ciolan pe la nas, 2-3 ministere, 5-6 secretari de stat si ei, nimic, nu vor si pace sa intre in guvern. Nebuni, lasa-i incolo, nu stiu ei cum e cu politica.

Foarte simplu

Doar intr-un singur caz Barna nu ajunge in turul 2 : daca Iohannis castiga din primul tur !
In celelalte cazuri Barna ajunge in turul 2 si Iohannis nu va avea viata usoara !

 

Indiferent de cat de ignoranta ar fi gloata,nu cred ca dancila

va ajunge in turul doi.
Si sunt aproape convins ca KJ o sa fie reales.
Nu stiu de ce, dar am impresia ca-n Transilvania o sa fie votat 100%. Si asta inseamna foarte mult.

Adevarul este

ca cel putin 90% dintre noi sunt deja hotarati pe cine sa voteze la prezidentiale si laturile aruncate in campanie impotriva lui barna sau a altora nu sunt crezute decat de cei care oricum nu ii votau deci nu cred ca vor influenta alegerile.
La mine efectul a fost exact contrar a ceea ce se doreau orchestratorii denigrarilor: il voi vota pe Barna desi voiam initial sa dau votul altcuiva.

nu chiar 100%

In Transilvania si Toader Paleologu va lua procente frumusele. Ti-o spun in calitate de transilvanean:)

Nu vad cum ar putea castiga Iohannis din primul tur,IMPOSIBIL!

Toata presa manipulatoare din Romania precum si mass-media "privata",slugile fostilor turnatori la securitatea ceausista:
1.Oancea-B1Tv,sluga lui Voiculescu.
2.Gadea- Antena3,sluga lui Voiculescu.
3.Ciutacu-RTv,sluga lui Ghita,fugarul
4.Gusā-iRealitateaTv,sluga lui S.O.Vantu
fiecare yeah din toate pertile in USR so in Dan Barna.
Dar uita in lucru:
Asta uneste si mai mult DIASPORA si VA vota 100% Dan Barna.
Pentru acesti TICALOSI,eu...BASIST fiind voi vota pe acest OM!
Pentru ca meritā....
Nu dau doi bani pe ce spun formarorii de opinie:
bogdan chireac,
ion cristoiu,
cristian parvulescu,
cristian tudor popescu,
silviu manastire,
sorina Matei"Statul Paralel"
stelian negrea,
ion m.ionitā....
Ca sa vezi:
...Orban a depus AIUREA o motiunea de cenzura fara sa aibe siguranta ca un ipotetic guvern Al LUI ar putea trece si ei dau vina pe...Dan Barna!?!
PENIBILI...

Disperare

Cleptocratia si jucaria cleptocratiei (mafia PSD) sunt disperati !
Acu' cateva saptamani Diaconu era in turul 2 !
Acum este Dancila !
Nu mai stiu ce sa faca ! Au spume la gura !

 

D- Parvulescu..

Vad ca si cei de la Digi 24 s-au inrolat in corul care lauda pnl-ul si trag tare in usr-ul care nu intra alaturi/sub ei .Nimeni nu mai este intervievat la acest post decat daca sustine pnl sau este bagat in anchete si ridiculizat cum a fost Barna mai alaltaieri.Nedreptatea asta ma intriga si seamana cu psd-ismul cel mai ordinar.Politica romaneasca .Psd si pnl,aceeasi...usl-ista.Timpul a trecut,naravurile au ramas!

 

cerem desfiintarea tuturor televiziunilor,care nu lauda usr,sa

ramana doar Ziare.com,unde sa citim doar articolele toarasei colonel Ioana Dogioiu !!!!

Asa ma copile

dar cu exceptia, nu-i asa, a televiziunii tale de suflet haznaua3 facuta cu banii furati Romaniei de securistul varanul zis felix.

toate posturile trag pentru majoritatea PNL - PSD

asa ceva nu am vazut niciodata: toti ce cearta si spun ca PNL trebuie sa fie sprijinit, e obligatoriu, ne scufundam altfel, e de rau, doar USR in tara asta e contra.

presupun ca intelegerea neoficiala PNL - PSD deja exista, numai ca nu se prea inghesuie lumea sa o parafeze (PNL la guvernare, PSD cu toti baronii mai departe in functii).

pai de ce ar vota USR asa ceva? ca face madam Dancila ancheta cu Barna. Astea sunt metode de constrangere? Hai ma ca la USR nu merge cu de astea... Plimbati ursul!

presupun ca intelegerea neoficiala PNL - PSD deja

Da, si e destul de evidenta.

Scena politica ar trebui impartita ca si pana acum, intre PSD si alianta clasica anti-PSD, cu PNL mereu varf de lance. Mai exista cateva partide vesnic balama si treaba e gata. Alternanta la putere ar urma sa vina firesc, fara mari eforturi: acum esti tu la guvernare, te-ai uzat, treci in opozitie, vin eu si tot asa. Ne "intelegem".

USR strica tabloul asta, pentru ca e un partid nou si pentru ca refuza sa devina un clasic partid-balama de 7-10%

Foarte simplu

Scopul acestei campanii media impotriva lui Barna este intimidarea și reducerea la tăcere. Este procedura sovietica implementata de KGB in Rusia si exportata in alte tari "prietene".
Cei atacați sunt de cele mai multe ori neșantajabili, deci trebuie decredibilizați.
Dar atacurile pot induce repulsia și sentimentul de neputință in fața banditismului mediatic.
Unii aleg să se retragă din viața publică, alții continuă.
Barna a facut foarte bine ca a raspuns imediat acestor atacuri si ar trebui sa se apere si cu legea, cu sesizări la CNA (chiar dacă …), prin replici, in instanță.
In absența reacției, canaliile presei vor lua tăcerea drept confirmare si-l vor eticheta drept vinovat .

 

Foarte simplu

Veorica Porcila nu ajunge in turul 2 !
Deoarece sunt multe primarii controlate de mafia PSD nemultumite de banii alocati de guvernarea lui Veorica Porcila !
Si daca primariile nu se implica sa care cu autocarele, ca pe animale, votantii la sectiile de votare, mafia PSD are o problema majora !

 

Apele involburate de alegeri

se revin firesc in matca lor.
Iohannis cistiga alegerile. Si este firesc si bine sa fie asa. Este si meritat, se situeaza clar deasupra tuturor candidatilor ca posibilitati de actiune, statura, maretie, sarm. Nici nu mai are importanta cine va foi pe locul II, decit ca motiv de admiratie a caderii PSD, daca Dancila nu va prinde aceasta pozitie. Oricum candidatii la locul II sunt Dancila si Barna sau... invers. Ar fi excelent daca Iohannis ar cistiga din primul tur.
PSD se retrage sa-si linga ranile, se va revigora, se va transforma, dar cu toata politica lui dezastruoasa, care a impiedicat dezvoltarea tarii, va rezista.
PNL va iesi intarit din aceste alegeri, ceea ce este f bine.
In aceste alegeri USR este intr-o stare stationara. Nu forteaza tare acum pentru ca stie ca n-ar imbunatati lucrurile, ci le-ar deteriora. O judecata matura. Nu va intra la guvernare, va vota si va sustine guvernul Orban. Va sta inafra jocului cum s-au angajat fauritorii lui. Angajament, totusi, incalcat, daca tinem cont de alianta cu Plus. Nu este o incalcare grava, tinind cont ca aceste doua partide par a fi unul si probabil ca asa se va intimpla. Dupa prezidentiale va lucra la imagine, va actiona si daca va actiona bine se va situa pe primul loc in alegerile locale si parlamentare. Viitorul este al lui, si este unul frumos. Romanii isi doresc un partid nou, care sa sfirseasca odata cu trecutul negru.
Colaborarea PNL, USL de dupa parlamentare va fi o noua sansa pentru modernizarea si dezvoltarea tarii. Sper din tot sufletul sa se intimple asa, sa nu mai pierdem ani si ani in indeplinirea visului maret. Dupa atitea dezamagiri pentru unii si probabil multi, ar fi insuportabil.
Am schitat viitorul politic imediat al tarii. Asa se va intimpla. Va fi o alta dovada ca romanii stiu sa voteze. O dovada clara a faptului ca daca lucrurile nu vor iesi cum doresc ei, adica modfernizarea si dezvoltarea tarii nu va avea loc, feri Doamne!, nu ei sunt vinovati, ci vinovati sunt acei care ajung la conducere si care in loc sa guverneze onest, isi bat joc de tara si de poporul ei.

 

Am o veste proasta

Imi pare rau pentru pentru toti cei care se intrec sa avanseze calcule, sa dea pronosticuri in ce priveste "calificarea" in turul doi. Vor fi toti dezamagiti, dar mai ales candidatii. Nu vor avea aceasta bucurie nici Veorica, nici Dan Barna, nici Mircea Diaconu si nu-i mai insir. Pai atunci cine? Nimeni, fiindca actualul presedinte, Klaus Iohannis, va castiga al doilea mandat inca in primul tur. Sorry!

 
 

 

Rolul USR s-a terminat. Au reusit sa faramitzeze ce mai era in

Opozitie, au favorizat-o pe veorica si acum se retrag. Oricum asta era rolul lor, la fel ca la aelegerile din Bucuresti. Si atunci USB a jucat rolul de a faramitza dreapta si a favoriza sobolanii rosii. Si a iesit Firea.

Doar ca de data asta, manevrea USR nu va reusi.
La prezidentiale mai votam si noi din Diaspora si din #REZIST :)
Imi pare rau de wert, care parea sincer in sustinerea lui Ilie Barna.
USR, o noua dezamagire. Cum spunea aseara CTP la Digi24, USR s-a osificat.

 

Dupa

campania furibunda si abjecta desfasurata de psd cu participarea unei organizatii pe care o credeam antipsd (dar care era de fapt numai antidracnea) nu se sustine ceea ce spui.
Esti departe de adevar, dar nu te obliga nimeni sa votezi cu ei, poti vota chiar cu psd.
Pana una alta, indiferent de minciunile vehiculate este partidul cel mai putin corupt la ora de fata.
O sa spui ca nu este corupt pentru ca nu a fost la putere, dar asta nu este o dovada ca cei din USR ar fi fost corupti daca erau la putere in stilul psd sau pnl.

z1, n-ai recunoste nici in fata Marii Adunari

Nationale, ca a campanie de denigrare a lui Barna sunt ai tai de la PNL si de la Casuta Cucuvelei !
Barna pe "culoarul" lui, nu are decat un contracandidat ce se numeste Iohannis !
Iara lui Iohannis ii e frica de Barna ca asta e dastept si stie sa vorbeasca !
Desigur ca vioricai ii prieste a campanie de denigrare a lui Barna, caci asa poate, poate, a ajunge cumva in turul II daca nu ar fi Mircea, ca pe asta l-ati uitat !

TU!!

Care sustii pnl. Dupa ce a intrat Ciolos la guvernare cu parlamentul ostil. Explica-mi de ce a luat PSD 45% si am ajuns la Epoca Dragnea si Dancila. E numai vina PNL si Iohannis.

De ce a trebuit Romania si romanii sa suporte astfel de tratament 3 ani de zile, acum vine pnl salvator sa ne vanda noua gogosi de guvernare o sa faca intr-un an fix pix ca nu au ce face.

Diasporene draga, esti BE lea, cu afirmatia

asta a ta "Porcesul lui Iohannis a fost unul civil nu penal." prin care vrei sa ne spui ca fapta constatata in al proces civil, nu are relevanta, motivat de acest lucru !
Poi mai draga, cum se mai zice, despre ce fapta imputabila tacutului Iohannis, vorbim ???
Despre fapta de falsificare de acte urmata de cumararea unor imobile din patrimoniul orasului pe care il administra in calitate de primare și castiguri ilicite.. pt care instanta l-a obligat sa le restituie !!!
Sunt fapte de natura pur PENALA !!!
Doar faptul ca la momentul la care sentinta civila a ramas definitiva si irevocabila a fost dupa ce al Iohannis a devenit Presedinte, a facut sa nu apara si o actiune penala, motivat de faptul ca este protejat de IMUNITATE !
Cat de zdreanta este al tau Iohannis, o denota si faptul ca nici macar nu a trecut la executarea partii civile a sentintei: restituirea castigurilor ilicite obtinute prin fapta sa de falsificare de acte !
Acum asteapta REalegerea, fiind singurul lucru care il poate apara si scoate definitiv de sub incidenta penalului, prin prescriptia faptei !
Barna poate fi acuzat de o incalcare a regulilor managriale și etice, dar nu de o fapta de incalcare a legii !
Este o mare deosebire intre ceea ce a faptuit presedintele tau si cea ce i se reproseaza acum lui Barna !

se contureaza tot mai mult ca si "profu" pirvulescu este o trompeta

ruginita a sistemului corupt si inapoiat care a secatuit tara

reactia virulenta a acestor gandaci si nonvalori impotriva usr++ si a lui barna, care aduc un suflu nou in politica romaneasca si un alt mod de a face politica, indreptat spre viitor nu spre trecut, confirma teama viscerala de schimbare a ramasitelor comuniste si primitive care in cei 30 de ani de la lovitura anticeausista au creat un stat esuat si exodul a peste 4 milioane de romani

 

DRAGULUI JACK,

a uitat cineva activitatea acestui prieten al tradiceanului, in primul mandat al baselului? Si dupa? Nu el a facut praf alegerea uninominala? Si restul ideilor de reforma ale baselului? Cu tradiceanu la carma, ajutati de PSD si UDMR, au facut praf primul mandat al baselului! Cum sa n-o faci cand sotia ii era angajata de tradiceanu in guvern?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor