Spectacolul neputintei si inutilitatii. Criza de dragul crizei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 07:08
17974 citiri
Spectacolul neputintei si inutilitatii. Criza de dragul crizei

Decizia CCR privind pseudo-criza guvernamentala este solomonica, dand fiecareia dintre parti o bucatica de dreptate.

Pe de-o parte, presedintele trebuie sa numeasca ministri interimari si sa semneze decretele de revocare, pe de alta parte, Vorica Dancila trebuie sa se duca in Parlament.

Viorica Dancila pretinde ca in minuta sedintei de miercuri nu se vorbeste nicaieri despre aceasta obligatie. Nu e asa. CCR stabileste ca nu este conflict prin refuzul presedintelui de a purcede la remanierea propusa de dna Dancila. Asta inseamna ca presedintele nu trebuia sa semneze decretele pentru noii ministri.

Dar cum ministri trebuie totusi numiti, iar presedintele nu trebuie sa-i numeasca, nu ramane decat o cale - remanierea prin Parlament. Deci este clar ce trebuie sa faca dna Dancila, ceea ce se va vedea pe larg in motivare. Daca nu trebuia sa se duca in Parlament, presedintele ar fi trebuit sa numeasca noii ministri titulari, deci ar fi fost conflict.

Dar aceasta decizie nu are nicio valoare practica pentru rezolvarea situatiei politice. Pentru ca nimeni nu are niciun interes sa o rezolve acum si din interes electoral convergent, si pentru ca nu are nimeni solutie practica.

Deci, cel mai probabil, mai vom ramane cu guvernul Dancila pana dupa turul al doilea al prezidentialelor.

De ce?

Presedintele a anuntat deja ca nu va purcede la semnarea decretelor pentru interimari si la revocarea dnei Birchall decat dupa ce decizia CCR, cu tot cu motivare desigur, nu numai ca va fi publicata in Monitorul Oficial, dar va fi fost si atent studiata la Cotroceni, spre deplina intelegere. Adica vreo trei saptamani.

Si abia dupa ce presedintele va semna decretele interimarilor, va incepe interimatul de 45 de zile, dupa care Guvernul chiar nu va mai putea functiona fara noi ministri titulari. Adica daca insumam, ne vom duce numai bine catre finalul lui noiembrie.

Am convingerea ca dna Dancila va proceda fix la fel cu partea de obligatie care ii revine. Cum se arata neconvinsa ca are obligatia aceasta, nu ma indoiesc ca va astepta publicarea motivarii, o va studia, nu-i asa?, si abia dupa instalarea interimarilor se va duce in Parlamant. A si spus ca totul se va intampla in termenul de 45 de zile de interimat.

Daca nu va lua votul de investitura, a anuntat deja ca nu va pleca, deci cazul se va duce iar la CCR, care sa spuna daca trebuie sa plece sau poate sa mai incerce pana ii iese.

Sigur ca poate aparea intre timp o motiune de cenzura a Opozitiei care sa puna capat scandalului. Viorica Dancila chiar o cere. Si e logic, pentru ca ii convine sa paseze sarcina probei. Daca in cazul votului de incredere, dna Dancila trebuie sa dovedeasca majoritatea, iar Opozitia poate sta in banci, la motiune e invers: PSD nu are nimic de dovedit, Opozitia are sarcina probei.

Sincera sa fiu, am mari indoieli ca Opozitia va strange voturile necesare.

Mi-e greu sa cred ca ALDE va vota o motiune care ataca guvernarea din care a facut parte. Mi-e greu sa cred ca Victor Ponta vrea sa isi ostilizeze PSD, cand planul sau e sa-l preia dupa ce Viorica Dancila va rata intrarea in finala, iar in partid va incepe degringolada.

Nici PNL nu cred ca se da in mod real de ceasul mortii sa treaca rapid motiunea, dimpotriva. Din trei motive electorale:

- Klaus Iohannis are nevoie de Viorica Dancila ca adversar facil de campanie la care sa se raporteze in cadrul unui conflict de mucava, care sa nu lase loc altor discutii.

- Klaus Iohannis nu are nevoie ca in prag de alegeri sa dea examenul extrem de greu al desemnarii unui nou premier pentru o majoritate de cosmar. Credeti ca Victor Ponta si CPT l-ar accepta pe Ludovic Orban? Credeti ca liberalii ar mai inghiti sa fie sariti din nou?

Si cum nu exista presiunea anticipatelor in perioada dinainte alegerilor, ar urma o aiureala in care presedintele sa arate din nou ceea ce a cam devenit marca mandatului sau: neputinta.

- Partide aflate in plina competitie pentru prezidentiale nu au cum sa se aseze coerent intr-o negociere si intelegere pentru o coalitie de guvernare. Nu ai cum sa guvernezi impreuna, in timp ce te lupti electoral separat.

Amanarea o ajuta pe Viorica Dancila sa mai culeaga parlamentari ALDE, deci sa faca tot mai riscanta depunerea motiunii.

Cine castiga? Fiecare dintre candidatii actori principali ai pseudo-crizei isi consolideaza si radicalizeaza electoratul de baza. Dar, pentru marea masa a societatii, efectul este doar accentuarea sentimentului ca statul este esuat, disfunctional si incapabil sa ii serveasca.

Dna Dancila si dl Iohannis sunt protagonistii fara talent ai unui spectacol al neputintei si inutilitatii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Iohannis Dancil CCR remaniere , #Viorica Dancila