Temeiul legal in baza caruia Iohannis poate sa participe la sedintele de guvern

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 16:13
5105 citiri
Temeiul legal in baza caruia Iohannis poate sa participe la sedintele de guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Liberalul Ioan Cupsa a declarat ca presedintele Klaus Iohannis ar trebui "in mod categoric" sa participe la sedintele de guvern, in contextul in care PSD doreste sa emita o OUG pentru amnistie si gratiere. Deputatul USR Stelian Ion a adaugat ca seful statului are temei legal pentru acest demers.

"Ordinea publica nu este vizata, este afectata, in mod evident. (...) In mod categoric, da (presedintele poate participa la sedintele de Guvern - n.red.) . (...)

Domnul Dragnea vorbea de o amnistie de pana la 10 ani. Inchipuiti-va ce inseamna din punct de vedere al ordinii si sigurantei publice drept consecinta adoptarea unei astfel de amnistii care va pune de indata pe strada cateva zeci de mii de condamnati, unii dintre ei recidivisti, care ne vor afecta cu certitudine drepturile si libertatile fundamentale de indata", a afirmat deputatul PNL Ioan Cupsa, marti, la Parlament.

La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a subliniat ca, atata timp cat este vizata ordinea publica, atunci presedintele Klaus Iohannis are temei legal sa poata participa la sedintele de guvern.

Klaus Iohannis a declarat, marti, ca va participa la sedintele de guvern, ca urmare a "dorintei premierului de colaborare". El a mai spus ca o ordonanta de urgenta pe amnistie si gratiere ar fi "o eroare foarte grava pentru Romania".

"Am solicitat agenda. Cred ca trebuie sa vedem lucrurile un pic in perspectiva. Ne pregatim pentru presedintie. Chiar daca suntem pregatiti, lucrurile nu sunt deloc simple.

Pe de alta parte, am constatat din partea dnei premier o dorinta de colaborare, ca sa zic asa. In repetate randuri, m-a invitat sa colaboram. Iata ca voi colabora. Voi participa la sedintele de guvern", a spus Iohannis.

Acesta a criticat intentia liderilor PSD sa promoveze o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere.

"Ar fi o eroare grava. O astfel de OUG pe amnistie si gratiere ar fi o eroare foarte grava pentru Romania", a apreciat seful statului.

De altfel, presedintele i-a transmis si o scrisoare prim-ministrului Dancila, prin care ii solicita agenda de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului, dupa ce ministrul Justitiei a afirmat ca la PSD s-a agreat ca amnistia si gratierea vor fi ultima solutie.

In replica, premierul Viorica Dancila i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis, care a anuntat marti ca va merge la sedintele de guvern, ca are toata deschiderea, atunci cand e vorba despre subiectele prevazute de Constitutie (aparare, politica externa si ordine publica), iar in "alte situatii" va lansa invitatia daca o va considera necesara.

Citeste si Iohannis ii scrie lui Dancila pe tema sedintelor de guvern. Premierul ii raspunde cand il va invita la Palatul Victoria

Ce prevede Constitutia

Participarea presedintelui la sedintele de guvern este prevazuta in Constitutie.

Art 87:

(1) Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.

(2) Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean a explicat pentru Ziare.com ca Iohannis poate merge la sedintele de guvern fara sa fie chemat de Dancila.

"Presedintele poate sa participe la dezbateri si fara sa il invite premierul, dar imi e greu sa imi imaginez ca presedintele ar putea sa stea toata ziua la Palatul Victoria ca sa ii vegheze sa nu dea ordonantele. Este de neimaginat asa ceva.

Atunci cand s-a intamplat (ianuarie 2017 - n.red.), presedintele Iohannis a fost invitat de dl Grindeanu. Acum, ganditi-va ca ei pot sa tina sedinta in pod, ca in Kafka.

Dar daca doamna prim-ministru a spus ca nu semneaza ordonanta, de ce va mai bateti capul? E un om serios. Adica se presupune ca un sef de guvern este un om serios, ca de aceea a fost pus acolo", ne-a spus Augustin Zegrean.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Iohannis participare sedinte Guvern , #Viorica Dancila