Mark Knopfler (Dire Straits) vinde la licitaţie 120 dintre chitarele şi amplificatoarele sale

Luni, 27 Noiembrie 2023, ora 09:18
2032 citiri
Mark Knopfler (Dire Straits) vinde la licitaţie 120 dintre chitarele şi amplificatoarele sale
Mark Knopfler își vinde la licitație 120 dintre chitarele şi amplificatoarele sale

Chitaristul Mark Knopfler, de la trupa Dire Straits, va vinde la licitaţie, în ianuarie, 120 dintre chitarele şi amplificatoarele sale, printre care şi cea cu care a înregistrat hitul Money For Nothing şi a cântat la concertul Live Aid din 1985, a anunţat marţi casa de licitaţii Christie's, relatează AFP.

"Am petrecut mult timp cu aceste chitare, dar au nevoie de o casă bună", a explicat cântăreţul, citat de Christie's. Mark Knopfler ştie deja că va fi "trist să le vadă plecând", după aceste "minunate momente petrecute împreună".

Dar "este timpul" să le scoatem din lada lor, adaugă britanicul în vârstă de 74 de ani. "De ce să le păstrezi când există oameni care ar vrea să le aibă şi să cânte cu ele în fiecare zi?", spune starul de la Dire Straits.

Colecţia de 120 de chitare şi amplificatoare scoase la vânzare acoperă cei 50 de ani de carieră ai lui Mark Knopfler. Piesele includ "nume emblematice şi de renume mondial", precum Gibson, Fender şi Martin, precum şi modele construite la comandă de lutierii din întreaga lume, a explicat casa de licitaţii.

Printre vedetele vânzării se numără o chitară Les Paul Standard originală din 1959, pe care a achiziţionat-o de la Bobby Tench de la Jeff Beck Group. Pe spatele chitarei lipseşte o parte din lac, unde instrumentul s-a frecat de cureaua proprietarului său. Aceasta este estimată la o sumă cuprinsă între 300.000 şi 500.000 de lire sterline (400.000 şi 570.000 de euro). De asemenea, este scoasă la vânzare chitara pe care a înregistrat "Money for Nothing" şi pe care a cântat la concertul Live Aid din 1985. Aceasta este estimată la o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lire sterline.

Licitaţia va avea loc pe 31 ianuarie la Londra. Vânzarea va fi precedată de o expoziţie între 9 şi 13 decembrie la New York, apoi la Londra, la sediul Christie's.

Un sfert din încasările obţinute în urma vânzării vor fi donate în scopuri caritabile, inclusiv Crucii Roşii Britanice.

Intervievat la BBC, Mark Knopfler a recunoscut că şi-ar putea cumpăra câteva chitare noi cu banii obţinuţi din vânzare. "Cred că nu sunt imun la tentaţii", a spus el râzând.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine e fostul fotomodel care vinde la licitaţie corespondenţa amoroasă cu George Harrison şi Eric Clapton
Cine e fostul fotomodel care vinde la licitaţie corespondenţa amoroasă cu George Harrison şi Eric Clapton
Pattie Boyd, manechin şi star al anilor '60, muză a doi monştri sacri ai istoriei rock-ului, George Harrison şi Eric Clapton, i-a încredinţat casei Christie’s sarcina de a scoate la...
Pro România, partidul fondat de Victor Ponta, ar negocia o alianță cu AUR SURSE
Pro România, partidul fondat de Victor Ponta, ar negocia o alianță cu AUR SURSE
Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, ar negocia cu AUR pentru alegerile locale și europarlamentare, potrivit unor surse politice citate de G4Media. Miza AUR pentru o...
#knopfler, #dire straits, #licitatie, #chitara, #amplificator audio , #stiri muzica