Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat sâmbătă, 30 noiembrie, drept un "act abject de sabotaj" şi "terorist" atacul din Kosovo asupra unui canal vital pentru aprovizionarea cu apă.
"Este vorba de un act abject de sabotaj împotriva infrastructurilor civile esenţiale din Kosovo, care furnizează apă potabilă unei părţi considerabile a populaţiei", a scris Borrell într-un comunicat în care a asigurat totodată că UE condamnă în termenii cei mai fermi acest "atac terorist".
Şeful diplomaţiei europene a subliniat de asemenea că i-a transmis premierului kosovar Albin Kurti sprijinul şi solidaritatea celor 27 de state membre ale UE.
Explozia de vineri a crescut tensiunile dintre Serbia şi Kosovo, cu majoritate etnică albaneză, care şi-a declarat independenţa unilateral faţă de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva guvernării de la Belgrad. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo.
Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia că se află în spatele atacului împotriva canalului Ibar-Lepenac din nordul Kosovo, esenţial pentru aprovizionarea cu apă a sute de mii de locuitori şi pentru răcirea a două termocentrale, în timp ce ministrul afacerilor externe din Serbia, Marko Djuric, a dat de înţeles că "regimul" premierului kosovar ar putea fi "potenţial implicat".
Preşedintele sârb Aleksandr Vucic a transmis a rândul său că Serbia "neagă fără echivoc orice implicare" în atacul asupra unui canal crucial din Kosovo şi a denunţat "acuzaţii fără fundament, iresponsabile şi îngrijorătoare".
Mai multe persoane au fost arestate sâmbătă în Kosovo în urma exploziei, iar măsurile de securitate în jurul unor "instalaţii critice" au fost întărite.
Împrejurimile canalului sunt protejate de vineri seara de Kfor, forţa NATO din Kosovo.