Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO de a se alătura forţei sale de menţinere a păcii KFOR, ca urmare a tulburărilor din nordul ţării, a anunţat Ministerul turc al Apărării.
Într-un comunicat difuzat sâmbătă, 3 mai, preluat de Reuters, ministerul a făcut apel la reţinere şi la un dialog constructiv pentru a rezolva o criză despre care a spus că ar putea afecta securitatea şi stabilitatea regională.
''Unitatea noastră desemnată (un batalion de comando) este planificată să fie desfăşurată în Kosovo pe 4-5 iunie'', a precizat ministerul.
O criză politică ce a degenerat în violenţe în nordul Kosovo s-a intensificat de când primari de etnie albaneză şi-au preluat mandatul în zona majoritar sârbă din regiune, fapt pentru care SUA şi aliaţii lor au criticat Pristina.
Populaţia majoritar sârbă a boicotat alegerile din aprilie, care au permis să fie aleşi etnici albanezi.
Violenţele au determinat NATO să anunţe că va trimite trupe suplimentare, pe lângă cei 700 de soldaţi care se află deja în drum spre ţara balcanică, pentru a consolida misiunea sa de 4.000 de soldaţi.
Alianța nord-atlantică a calificat drept „total inacceptabile”, atacurile manifestanților sârbi din regiune, în care au fost răniți cel puțin 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii.
După incidentele violente de luni, soldate cu zeci de răniți printre militarii KFOR, situația este în continuare tensionată în localitatea Zvecan din nordul Kosovo.
Trupele sub egida NATO au fost desfășurate după ce primari de etnie albaneză au fost instalați în trei localități din nordul Kosovo, cu o populație majoritar sârbă.
Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat vineri, 2 mai, Belgradul că a "organizat" escaladarea situaţiei în nordul Kosovo, unde 80 de persoane au fost rănite la începutul acestei săptămâni într-o confruntare între manifestanţi sârbi şi soldaţi ai forţei NATO. relatează AFP.
Confruntat cu presiunile puterilor occidentale care i-au cerut să acţioneze în vederea detensionării situaţiei, şeful guvernului kosovar a fost invitat de Parlament să explice situaţia din nord.
"Escaladarea situaţiei din 29 mai a fost planificată, bine organizată şi a avut un autor. Autorul este Belgradul", a declarat Albin Kurti în faţa deputaţilor. "Serbia a mobilizat grupuri criminale pentru a agrava situaţia", a afirmat el.
Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.
Aceşti edili au fost puşi în funcţie săptămâna trecută de către guvernul kosovar condus de Albin Kurti, sfidând apelurile la reţinere lansate de Uniunea Europeană şi SUA.
ambele parti sint de rea... Vezi tot