Comisia Europeană neagă că ar avea dificultăţi în cooperarea cu Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al UE

Sambata, 11 Martie 2023, ora 07:15
5762 citiri
Comisia Europeană neagă că ar avea dificultăţi în cooperarea cu Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al UE
Șefa Parchetului European acuză lipsa de colaborare a Comisiei Europene FOTO

Comisia Europeană a negat vineri că ar avea probleme în colaborarea cu Parchetul European (EPPO), după ce şefa acestuia, Laura Codruţa Kovesi, a reclamat într-un interviu pentru POLITICO lipsa de cooperare din partea instituţiilor Uniunii Europene.

Într-un interviu acordat POLITICO la începutul acestei luni, procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că Parchetul European, EPPO, "nu a primit multe informaţii" de la departamentele interne ale Comisiei Europene şi că biroul său, care este însărcinat cu descoperirea şi urmărirea penală a infracţiunilor care implică fonduri UE, este în curs de a stabili întâlniri bilaterale pentru a înţelege de ce.

Kovesi s-a plâns, de asemenea, că "numărul rapoartelor pe care le-a primit de la instituţiile europene este foarte mic", referindu-se la informări sau alerte din partea oficialilor UE.

Răspunzând la o întrebare adresată de POLITICO, Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei pe chestiuni de justiţie, egalitate şi statul de drept, a declarat că relaţiile cu EPPO sunt bune. "Cred că, în general, putem spune că avem o cooperare foarte bună cu EPPO şi că am depus multe eforturi pentru a-l înfiinţa şi pentru a ne asigura că are o finanţare adecvată", a declarat Wigand la briefingul de presă zilnic al Comisiei.

Fără să fie întrebat, menţionează POLITICO, purtătorul de cuvânt a mai spus că CE nu exercită nicio influenţă nejustificată asupra Parchetului. "În ceea ce priveşte investigaţiile, EPPO este, desigur, pe deplin independent", a spus el.

Întrebată dacă EPPO a audiat-o pe preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în cadrul investigaţiei sale privind achiziţia de vaccinuri de către UE, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei Europene, Dana Spinanţ, a declarat că executivul european nu are încă "nicio informaţie" despre ce vizează investigaţia EPPO.

#Kovesi, #Kovesi procuror european, #Comisia Europeana, #parchet european , #Comisia Europeana