Kremlinul acuză prompt ”persecutarea” lui Igor Dodon: "Suntem îngrijorați că astfel de practici sunt folosite din nou"

Marti, 24 Mai 2022, ora 14:38
1916 citiri
Kremlinul acuză prompt ”persecutarea” lui Igor Dodon: "Suntem îngrijorați că astfel de practici sunt folosite din nou"
Igor Dodon alături de Putin FOTO Facebook / Igor Dodon

Kremlinul se declară îngrijorat de ”persecutarea” fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Declarația a fost făcută marți, 24 mai, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Reacția vine după ce procuratura Generală de la Chişinău a confirmat marți, 24 mai desfăşurarea, de către procurorii anticorupţie, în comun cu ofiţerii SIS şi CNA, a unor percheziţii la domiciliului fostului preşedinte al R.Moldova, Igor Dodon.

”În primul rând, vorbim despre o chestiune internă a R. Moldova. Desigur că suntem alarmați de faptul că astfel de practici și persecuții sunt folosite din nou împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă” a notat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei a mai declarat că speră și ar vrea să fie sigur că toate drepturile legale ale lui Igor Dodon vor fi respectate.

Analiști de la Chișinău sunt de părere că instrumentarea mediatică a cazului Dodon în ziua în care președinta Maia Sandu împlinește 50 de ani este un "cadou otrăvit" al "procurorilor corupți". Acțiunea nu ar face decât să alimenteze propaganda cercurilor cleptocratice din Republica Moldova și să genereze reacții prompte de la Moscova, precum cea a purtătorului de cuvânt Peskov, de natură să mărească presiunea pe conducerea pro-europeană de la Chișinău.

Inițial, presa din Republica Moldova anunțase că Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, însă Procuratura Generală nu a confirmat deocamdată reținerea acestuia.

Într-o intervenție la Radio Chișinău, Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG) a precizat, în după-amiaza zilei de marți, 24 mai: „Este prematur să vorbim despre o reținere a lui Igor Dodon atât timp cât acțiunile de urmărire penală sunt în curs de desfășurare”.

Potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG, Mariana Cherpec, perchezitii au loc inclusiv la alte locaţii, imobile deţinute prin persoane interpuse, "în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.1812 (acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală), art.337 (trădare de Patrie) şi art.3302 (îmbogăţire ilicită)", relatează sursa citată.

Percheziţiile au loc şi la sediul asociaţiei „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei preşedinte este Igor Dodon, iar co-fondator este organizaţia „Delovaia Rossia”, care îi are printre lideri pe Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika, precizează Deschide.md.

Eveniment Quarterly Report

Percheziții de mare amploare în trei județe la o familie acuzată de camătă, șantaj, trafic de minori și proxenetism. Tatăl și cei 6 fii, săltați de DIICOT VIDEO
Percheziții de mare amploare în trei județe la o familie acuzată de camătă, șantaj, trafic de minori și proxenetism. Tatăl și cei 6 fii, săltați de DIICOT VIDEO
Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate și procurorii DIICOT au făcut vineri, 29 septembrie, 9 percheziții domiciliare în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, într-o...
Radu Banciu a izbucnit în direct. Pe cine a făcut „cretin” și „nebun, dus cu pluta”
Radu Banciu a izbucnit în direct. Pe cine a făcut „cretin” și „nebun, dus cu pluta”
Postul tv Prima Sport a fost avertizat de Prima Sport a fost avertizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului din cauza lui Radu Banciu. La emisiunea Fotbal All Inclusive, prezentată de Radu...
#Kremlin, #reactie, #perchezitii, #Igor Dodon , #stiri Igor Dodon