Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 19:10
2711 citiri
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Dmitri Peskov FOTO Nexta/X

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa şi reînarma, relatează Reuters.

Suspendarea conflictelor armate în cadrul unui "armistiţiu olimpic" este o tradiţie de lungă durată, iar Macron a declarat luni, într-un interviu, că va depune eforturi pentru a obţine unul atunci când Parisul va găzdui Jocurile de vară, între 26 iulie şi 11 august.

Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atât preşedintele Vladimir Putin, cât şi armata rusă "au observat că, de regulă, regimul de la Kiev foloseşte astfel de idei, astfel de iniţiative pentru a încerca să se regrupeze, să încerce să se reînarmeze şi aşa mai departe".

El nu a citat niciun caz specific în care Ucraina s-a comportat în acest fel. Războiul face ravagii din 24 februarie 2022, când Putin a lansat ceea ce a numit o "operaţiune militară specială" în Ucraina, şi nu a existat niciun armistiţiu în această perioadă.

Peskov nu a exclus un armistiţiu olimpic, dar a spus că nimeni nu a făcut încă niciun pas oficial în acest sens.

Liniile frontului din Ucraina nu s-au schimbat dramatic de la sfârşitul anului 2022, dar Rusia a recâştigat iniţiativa după ce a capturat oraşul Avdiivka în februarie. Forţele ucrainene rămân fără muniţie, în timp ce ajutorul militar rămâne blocat în Congresul SUA, iar preşedintele Volodimir Zelenskii a declarat că Rusia ar putea lansa o ofensivă majoră la sfârşitul primăverii sau în vară.

În interviul acordat presei franceze, Macron a declarat că Franţa va "face totul" pentru a obţine un armistiţiu în conflictele din Ucraina, Gaza şi Sudan şi că va discuta cu preşedintele chinez Xi Jinping pe această temă.

"Este o oportunitate asupra căreia voi încerca să implic mulţi dintre partenerii noştri. Preşedintele chinez va veni la Paris în câteva săptămâni, îl voi ruga să mă ajute", a declarat el.

Peskov, răspunzând la o întrebare separată despre China, a declarat că poziţia Beijingului cu privire la conflictul din Ucraina este "foarte echilibrată şi constructivă".

China, care nu a condamnat invazia Moscovei şi care a sporit substanţial comerţul cu Rusia de la începutul războiului, a prezentat anul trecut o iniţiativă de pace constând într-un set de principii generale care nu includea detalii despre cum să pună capăt conflictului.

Quarterly Report - Editia 4

Zelenski cere Occidentului să forțeze Rusia să facă pace: "Aruncă în fiecare lună aproximativ 3.200 de bombe aeriene asupra Ucrainei"
Zelenski cere Occidentului să forțeze Rusia să facă pace: "Aruncă în fiecare lună aproximativ 3.200 de bombe aeriene asupra Ucrainei"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a face pace folosind „toate mijloacele” necesare. În cadrul vizitei...
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea...
#Kremlin, #Rusia, #Ucraina, #razboi , #stiri din sport