Kremlinul a declarat marţi că o „parte semnificativă” a Ucrainei vrea într-adevăr să fie rusă, iar „acest lucru corespunde” comentariilor lui Donald Trump, la o zi după ce preşedintele american menţionase într-un interviu la Fox News că nu se ştie care va fi soarta Ucrainei şi la fel de bine ar putea deveni „rusească”, justificând prin acest scenariu interesul său pentru mineralele rare ale Ucrainei, un preţ corect, a sugerat el, pentru banii pe care SUA i-au cheltuit în acest război.
Trump a sugerat că Ucraina „ar putea fi rusă într-o zi”, punând sub semnul întrebării independenţa viitoare a unei ţări suverane care, cu sprijinul Occidentului, s-a apărat împotriva invaziei la scară largă a Moscovei timp de aproape trei ani. Trump a discutat despre efortul administraţiei sale de a pune capăt războiului într-un interviu cu Fox News, difuzat luni, înainte de o întâlnire programată în această săptămână între vicepreşedintele său, JD Vance, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Ei (Ucraina) pot să facă o înţelegere, pot să nu facă o înţelegere. S-ar putea să fie ruşi într-o zi sau s-ar putea să nu fie ruşi într-o zi”, a declarat Trump, citat de CNN. El a subliniat că doreşte, de asemenea, să vadă un randament al investiţiilor în ceea ce priveşte ajutorul SUA pentru Ucraina, menţionând din nou ideea unui schimb: ajutor contra mineralele rare ale Kievului.
Răspunzând acestor comentarii, Kremlinul a declarat marţi că o „parte semnificativă” a Ucrainei chiar vrea să fie rusă şi că acest lucru „corespunde” afirmaţiilor făcute de preşedintele american Donald Trump cu o zi înainte, când a vorbit despre faptul că Ucraina va deveni „rusă într-o zi”, relatează AFP.
„Faptul că o parte semnificativă a Ucrainei vrea să devină rusă şi a devenit deja rusă este o realitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, referindu-se la anexarea unor teritorii ucrainene în toamna anului 2022.
Rusia a anexat regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în urma unor referendumuri fictive în aceste zone de conflict. În 2014, ea anexase, de asemenea, peninsula Crimeea. „Oamenii, în ciuda multor pericole, au stat la coadă şi au votat la referendum pentru a se alătura Rusiei - acest lucru corespunde în mare măsură cu ceea ce a spus preşedintele Trump” luni, a asigurat Dmitri Peskov.
Aceste declaraţii vin, de asemenea, în contextul în care contactele la nivel înalt dintre Washington şi Kiev urmează să se intensifice în zilele următoare. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească vineri cu vicepreşedintele american J.D. Vance la Conferinţa de Securitate de la Munchen (MSC).
De asemenea, trimisul special Keith Kellogg, urmează să facă o vizită la Kiev la 20 februarie. Înainte de aceasta, şi el, şi secretarul de stat Marco Rubio vor participa la conferinţa de la Munchen.