
Ultimii pompieri militari implicaţi în acţiunea de evacuare a apei din lacul Tăul Mare din localitatea Roşia Montană și-au încheiat misiunea după 18 zile de la debutul misiunii.
Lacul a fost parțial golit în primele șase zile, dar pompierii au rămas la fața locului cu două motopompe.
În toată această perioadă au intervenit aici pompieri din mai multe judeţe, cu motopompe de mare capacitate, iar acum au fost retraşi ultimii pompieri militari, în condiţiile în care au fost instalate conductele de sifonare, iar nivelul apei a scăzut cu peste 5 metri sub cota recomandată de specialişti, scire alba24.ro
Lacul nu a fost secat integral, ci a fost menţinut un anumit nivel pentru protejarea faunei piscicole, a mai declarat pentru Agerpres Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.
Intervenția pompierilor a fost cauzată de apariția unei găuri în digul lacului. Pământul s-a prăbușit spre interior și acest lucru a alertat autoritățile.
În zonă se lucrează la amenajarea drumului dinspre Corna spre Tăul Mare.
În cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Roşia Montană, luni s-a aprobat alocarea sumei de aproximativ 500.000 de lei pentru lucrări de primă urgenţă privind amenajarea drumului şi repoziţionarea conductei de preaplin la barajul Tăul Mare.
Pe data de 1 octombrie, în jurul orei 16,00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului, autoritățile luând decizia goirii lacului pentru că exista riscul ca barajul să cedeze și să inunde zona de case.