Ce au in comun cazurile Oscar Pistorius si Lance Armstrong

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 16:23
2661 citiri
Ce au in comun cazurile Oscar Pistorius si Lance Armstrong

Astazi, ca si ieri si ca dintotdeauna, ne place sa credem ca sportul si acel fair-play asociat competitiilor sportive creeaza caractere, iar cei care intra pe teren sau in arena sunt integri si mai ales cei care ajung in varf sunt la fel de "curati" ca si intrecerile sportive pe care le castiga.

Din pacate, insa, dezamagirile par a fi tot mai dese, iar unii idoli sportivi mor inca din viata.

Oscar Pistorius, primul atlet cu handicap care a participat la Jocurile Olimpice, si-a atras o admiratie si o recunoastere care depasise cu mult granitele tarii sale.

Modul in care si-a biruit deficienta fizica, ajungand la cel mai inalt nivel sportiv l-au facut un simbol al omului puternic, care prin implicare si efort sustinut isi depaseste limitele, comenteaza Jolpress.com.

Insa moartea modelului Reeva Steenkamp, iubita lui Oscar Pistorius, care a socat intreaga Africa de Sud, a dezvaluit o alta fata a celebrului atlet: una sumbra, departe de imaginea stralucitoare a sportivului victorios.

In fata tragismului situatiei, limbile s-au dezlegat: din marturisirile unor foste iubite si ale apropiatilor acestora s-a conturat imaginea unui barbat instabil, dornic de adrenalina si aventuri si care gasise un antidot mai special pentru a-si trata anxietatea: armele de foc.

Resedinta ultra-securizata a sportivului, la care, intr-o tara in care rata criminalitatii este ridicata, multi sud-africani viseaza, nu s-a dovedit deloc sigura pentru iubita lui Oscar Pritorius. Pentru Reeva Steenkamp, moartea a venit chiar de acolo unde astepta dragoste. Imaginea idilica a unui cuplu de tineri frumosi si admirati, a luat o intorsatura de cosmar.

Lacrimile care s-au scurs pe fata lui Oscar Pistorius in fata judecatorilor nu mai schimba nimic. Raul s-a produs si indiferent de mersul anchetei, un lucru este sigur: odata cu moartea tinerei Reeva Steenkamp, idolul Oscar Pistorius a disparut.

Nu trebuie sa fii acuzat de crima pentru a narui sperantele tuturor celor care au crezut in tine. O dovedeste Lance Armstrong, caruia in 2012 i s-au retras toate titlurile pentru ca fost vinovat de dopaj, fiind exclus pe viata din sport.

Ciclistul american a demonstrat tuturor, la un moment dat, ca cine este invingator in sport, este invingator si in viata. Lance Armstrong a castigat de sapte ori la rand Turul Frantei, dar a castigat si lupta cu cancerul, dovedind ca victoria este a celor care cred in ea.

Insa, din imaginea de biruitor a barbatului calit prin sacrificii, munca sustinuta si implicare, a ramas doar un lung sir de acuze si balbaieli, legate de o problema grava din sportul modern: dopajul.

Dupa ce ani la randul a negat ca este vinovat, Lance Armstrong a a recunoscut intr-un interviu recent cu celebra prezentatoare TV Oprah Winfrey ca a folosit produse dopante.

Astazi, ciclistul american refuza colaborarea cu Agentia Antidoping Americana (USADA), pentru a-i se reduce suspendarea, unul dintre motive constituindu-l faptul ca nu crede in autoritatea acestei institutii "care demonizeaza doar anumite persoane", potrivit New York Times. O explicatie care sporeste incertitudinea tuturor celor care mai cred in integritatea sportului, in puterea sa de a crea modele.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com