Cum i-au împiedicat americanii pe ucraineni să tragă rachete pe teritoriul Rusiei. Modificările aduse sistemelor HIRMAS

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 19:19
4058 citiri
Cum i-au împiedicat americanii pe ucraineni să tragă rachete pe teritoriul Rusiei. Modificările aduse sistemelor HIRMAS
Lansatoare Hirmas, FOTO: captură Twitter

Pentagonul a modificat lansatoarele de rachetă furnizate Ucrainei, ca să nu poată trage cu ele rachete cu rază lungă de acţiune care să atingă teritoriul Rusiei şi să nu agraveze astfel războiul rus, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ).

Statele Unite au livrat Ucrainei, de la începutul războiului rus, 20 de sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) - un lansator multiplu de rachetă redutabil pentru armata rusă, cu o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri.

Armament modificat de americani

Însă, dezvăluie WSJ, Pentagonul a modificat aceste sisteme de armament înainte de a le trimite pe câmpul de luptă, cu scopul de a împiedica Kievul să atace teritoriul rus şi de a agrava, în acest fel, conflictul armat.

Oficiali americani declară WSJ că HIMARS-urile livrate Ucrainei nu pot trage rachete de tip Army Tactical Missile System (ATACMS), pe care Washingtonul nu le-a furnizat, dar pe care ucrainenii le pot obţine de la alte ţări.

Aceste proiectile sunt capabile să atingă o ţintă aflată la peste 300 de kilometri şi să vizeze, astfel, cu uşurinţă, de pe teritoriul ucrainean, zone din Rusia.

Aceste modificări blochează totodată tragerea oricăror altor tipuri de rachetă cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le-ar putea cumpăra sau produce.

Casa Albă şi Pentagonul, contactate de WSJ, au refuzat să comenteze cu privire la aceste modificări, care ar putea legătură cu materialul militar sau cu software-ul.

”Din motive de securitate operaţională, nu comentăm în mod public configurarea sistemelor furnizate aliaţilor şi partenerilor”, a respins un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, un general cu o stea.

Însă, înainte de livrarea acestor arme, Statele Unite au obţinut promisiunea oficială a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că HIMARS-urile livrate nu vor fi folosite în atacarea unor ţinte de pe teritoriul Rusiei.

La jumătatea lui septembrie, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, avertiza clar Statele Unite în acest sens.

”Dacă Washingtonul decide să ofere Kievului armament cu rază lungă de acţiune, ele vor încălca o linie roşie şi vor deveni parte în conflict”, ameninţa Zaharova

Aceste dezvăluiri au loc în contextul în care Ucraina a efectuat cu regularitate, în ultimele luni, atacuri pe teritoriul rus.

La sfârşitul lui iulie, iar apoi în octombrie, Peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 204 de Moscova, a fost vizată şi atinsă de artileria ucraineană.

Luni, atacuri cu drone au mers mai adânc şi au atins două baze aeriene în centrul Rusiei.

Marţi, guvernatorul regiunii Kursk, vecină cu Ucraina, a evocat un ”atac cu dronă în zona aerodromului” din acest oraş, în care un rezervor de stocare de petrol a fost incendiat, însă fără să facă victime.

Imediat după aceea, Statele Unite au condamnat cu jumătate de gură aceste atacuri ucrainene pe teritoriul rus.

”Noi nu încurajăm şi nu ajutăm Ucraina să lanseze atacuri în Rusia”, a subliniat secretarul de Stat american Antony Blinken.

”Lucrul la care suntem hotărâţi este să facem în aşa fel încât ei (ucrainenii) să aibă în mână - cu (ajutorul) altor mulţi parteneri din lume - echipamentele de care au nevoie pentru a se apăra, a-şi apăra teritoriul şi a-şi apăra libertatea”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Putin a amenințat că va folosi armele nucleare ca răspuns la orice atac inamic pe teritoriul său

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat miercuri că Rusia nu va folosi armele nucleare în războiul din Ucraina, ci doar ”ca răspuns” la orice atac inamic pe teritoriul său, relatează AFP.

”Am considerat armele de distrugere în masă, armele nucleare, ca un mijloc de apărare. (Folosirea lor) este construită în jurul a ceea ce se numeşte atacul de răzbunare: dacă suntem atacaţi, atacăm drept răspuns”, a spus Putin în timpul unui discurs televizat susţinut în cadrul reuniunii Consiliului pentru Societatea Civilă şi Drepturile Omului, o adunare pro-Kremlin.

Vladimir Putin a recunoscut, de asemenea, că războiul din Ucraina este ”lung”, şi s-a lăudat cu ”rezultate semnificative” ale acestuia, făcând referire la anexarea pretinsă a patru regiuni ucrainene.

”Desigur, este un proces îndelungat”, a spus Putin.

Ofensiva lansată în februarie trebuia să se încheie cu o victorie fulgerătoare a Rusiei, dar armata ucraineană, căreia statele occidentale i-au furnizat constant arme, a obligat Rusia să renunţe în primăvară tentativa de cucerire a Kievul, iar în toamnă Moscova a fost nevoită să se retragă din alte câteva regiuni.

Răspunzând unuia dintre interlocutorii săi, Vladimir Putin a remarcat miercuri că ”apariţia de noi teritorii” a fost un ”rezultat semnificativ pentru Rusia”.

”Marea Azov a devenit o mare interioară, acesta este un lucru serios”, a proclamat el, referindu-se la marea care se învecinează cu Rusia şi cu sud-estul Ucrainei, al cărei întreg ţărm este controlat în prezent de Moscova.

De asemenea, Putin a făcut referire la cele patru regiuni ucrainene despre care a pretins că au fost anexate la sfârşitul lunii septembrie, deşi Rusia le controlează doar parţial, iar pe câmpul de luptă se dau lupte aprige între cele două părţi beligerante.

În luna decembrie, armata rusă a fost nevoită chiar să se retragă din Herson, capitala regiunii omonime pe care Moscova o consideră a ei.

Kremlinul a negat întotdeauna că ofensiva sa împotriva Ucrainei are drept scop cucerirea de noi teritorii, pretinzând că vrea să apere populaţiile de limbă rusă şi să pună capăt alianţei dintre Kiev şi Occident.

150.000 de rezerviști ruși, mobilizați în Ucraina

În cadrul aceleiaşi întâlniri prin videoconferinţă, Putin a adus în discuţie şi mobilizarea a 300.000 de rezervişti civili, menţionând că doar jumătate au fost dislocaţi imediat în Ucraina.

”Din cei 300.000 de luptători ai noştri mobilizaţi, oamenii noştri, apărătorii Patriei noastre, 150.000 se află în zona de operaţiuni”, a spus liderul rus, adăugând că 77.000 sunt angrenaţi direct în luptă, iar restul sunt încă în curs de pregătire în Rusia.

Quarterly Report - Editia 4

Declarații nervoase ale lui Putin, după ce șeful NATO a spus că Ucraina ar trebui să folosească armele primite pentru a ataca teritoriul Rusiei
Declarații nervoase ale lui Putin, după ce șeful NATO a spus că Ucraina ar trebui să folosească armele primite pentru a ataca teritoriul Rusiei
Vladimir Putin a ameninţat marţi, 28 mai, Europa cu "consecinţe grave" dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus,...
Rusia susține că NATO s-ar pregăti să o atace cu arme nucleare: ”Vom lua măsuri adecvate”
Rusia susține că NATO s-ar pregăti să o atace cu arme nucleare: ”Vom lua măsuri adecvate”
Generalul Vladimir Kulişov, prim-adjunct al directorului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei şi şeful poliţiei de frontieră, a declarat marți, 28 mai, că NATO desfăşoară...
#lansatoare hirmas, #razboi Ucraina, #armament ucraina, #putin, #arme nucleare , #Razboi Ucraina