Cum a încercat un bunic să-și salveze nepotul de dependența de droguri. Metoda prea dură i-a adus o pedeapsă cu închisoarea

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 04:10
12841 citiri
Cum a încercat un bunic să-și salveze nepotul de dependența de droguri. Metoda prea dură i-a adus o pedeapsă cu închisoarea
Băiatul a reușit să se elibereze din lanț și a cerut ajutorul poliției FOTO Adevărul

Constantin Pleşcan, bunicul din Brăila care și-a legat nepotul cu lanțuri pentru a-l împiedica să se mai drogheze, a fost condamnat la închisoare cu suspendare printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Galați.

Bărbatul de 65 de ani a fost găsit vinovat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi rele tratamente aplicate minorului, fapte pentru care a primit 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Instanța a apreciat că bărbatul nu a fost rău intenționat atunci când și-a legat nepotul în lanț, ci așa a înțeles el, un om cu puțină școală, să-l oprească pe adolescent să devină un infractor.

Drama bunicului din Brăila începe în vara anului 2020. Atunci s-a întors din Franța nepotul său, la acea vreme în vârstă de 15 ani. Părinții săi îl luaseră cu ei la muncă în străinătate, doar că băiatul nu s-a putut adapta în Franța, alegând un anturaj periculos care l-a împins în lumea drogurilor. Tatăl său a considerat că dacă îl trimite înapoi în România sub supravegherea drastică a bunicilor și a celorlalte rude, băiatul se va îndrepta.

Din păcate adolescentul a continuat să creeze probleme. Fugea de acasă, fura bani din buzunarele oamenilor sau bunuri pe care ulterior le vindea pentru a face rost de droguri.

Consuma etnobotanice împreună cu mai mulți amici din cartier, iar uneori lipsea nopțile de acasă fără să-și anunțe bunicul unde se află.

Constantin Pleșcan a declarat în fața instanței că au fost momente în care s-a trezit la ușă cu diverși vecini care veniseră să-i reproșeze că nepotul le-a furat bunuri din casă, bunicul fiind nevoit să achite paguba. Ba copilul îi furase și lui din atelier mai multe unelte și haine pe care le-a vândut pentru a face rost de bani pentru droguri.

Disperat de comportamentul băiatului și decis să-l determine să scape de anturajul periculos, Constantin Pleșcan a luat decizia să-și țină cu forța nepotul în casă. A improvizat un sistem de prindere într-o ușă din lemn de care a atașat un lanț și și-a legat nepotul de piciorul stâng. Lanțul avea o lungime de 3,8 metri și îi permitea adolescentului să se miște cât de cât în voie în cameră, dar avea nevoie să fie eliberat atunci când trebuia să meargă la toaletă.

Băiatul a reușit să scape din lanț, folosind un topor. Cu inelul metalic încă prins de gleznă a ieșit pe stradă și a cerut unui vecin să i-l taie cu o pânză de bomfaier. Când a revenit acasă, bunicul l-a legat din nou. În cele din urmă băiatul a reușit să pună mâna pe un telefon uitat de unchiul său în cameră și a cerut ajutorul poliției apelând numărul unic de urgență. Echipajul de poliție ajuns la adresa indicată de băiat l-a găsit pe acest legat, iar bunicul a fost arestat preventiv.

Curtea de Apel a apreciat că Pleșcan este vinovat de rele tratamente aplicate minorului și de lipsire de libertate, dar a avut în vedere, atunci când a dat sentința, că omul nu a fost rău intenționat, ci a vrut să-și salveze nepotul de droguri, chiar dacă a folosit o metodă extrem de dură.

”Instanța a mai avut în vedere la dozarea pedepselor şi faptul că inculpatul a săvârșit faptele pe fondul unui nivel minim de instruire, considerând că modalitatea în care a acţionat poate duce la îndreptarea comportamentului nepotului său minor, persoana vătămată din cauză, care, aşa cum rezultă din actele dosarului, era consumator de droguri şi săvârșea diferite acte antisociale. Pentru aceste motive, instanța (...) se va orienta la o pedeapsă într-un cuantum spre minimul special prevăzut de lege, cuantum suficient în opinia instanței pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei”, au motivat judecătorii potrivit sursei citate.

Adolescentul se află acum în atenția DGASPC care a considerat că totuși cel mai bine pentru el este să rămână în sânul familiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai multe persoane au fost prinse în flagrant delict în timp ce vindeau canabis şi ecstasy. Prețul era de 70 de lei pentru un gram sau un comprimat
Mai multe persoane au fost prinse în flagrant delict în timp ce vindeau canabis şi ecstasy. Prețul era de 70 de lei pentru un gram sau un comprimat
Cinci persoane din judeţul Vrancea au fost reţinute şi urmează a fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru trafic de droguri de risc după ce ar fi vândut cannabis...
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Singura modalitate de a combate traficul de droguri şi consecinţele sale "dezastruoase", pentru economia şi securitatea capitalei Olandei, este reglementarea drogurilor tari, precum cocaina şi...
#lant, #bunic, #droguri, #condamnare, #lipsire de libertate, #Braila , #consum de droguri