Demisia unui ministru, normalitatea anormala in Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:42
4332 citiri
Demisia unui ministru, normalitatea anormala in Romania (Opinii)
Foto: mmediu.ro

Intr-o democratie functionala, o demisie precum aceea a lui Laszlo Borbely este un gest cat se poate de normal. El nu reprezinta o recunoastere implicita a vinovatiei, ci un binevenit pas inapoi din dorinta de a pune la adapost de suspiciuni partidul si Gurvernul din care face parte demnitarul urmarit penal.

Apoi, daca acuzatiile se infirma, el nu are decat sa revina, chiar mai puternic, pe prima scena. Dar increderea publica in institutii fundamentale ale democratiei este mai importanta decat o perioada de umbra, si nemeritata sa fie ea, intr-un destin politic.

Sigur ca Romania nu este obisnuita cu o astfel de normalitate. Am mai avut ministri urmariti penal, dar ei fie au plecat din guvern numai dupa ce au fost suspendati de presedinte, fie dupa infinite tergiversari, rugaminti, presiuni publice.

Asta ca sa nu mai vorbim despre parlamentarii condamnati penal, unii chiar definitiv, care isi continua nestingheriti activitatea in Legislativ. Faptul ca acesti potentiali sau chiar dovediti infractori continua sa ne conduca este unul dintre motivele pentru care clasa politica si insitutiile publice de maxima importanta din Romania au o cota de incredere atat de slaba.

Demisia, venita dupa discutia lui Laszlo Borbely cu premierul, este o lovitura de imagine pentru Mihai Razvan Ungureanu, care transmite astfel doua mesaje foarte puternice si foarte necesare.

In primul rand: toleranta zero la suspiciunea de coruptie. Ministrul Mediului a demisionat la numai cateva ore dupa ce acuzatiile la adresa domniei sale au devenit oficiale. Fara scandal, fara poale in cap, fara ezitari.

Va aduceti aminte cat timp i-a luat Monicai Ridzi sa demisioneze? Va aduceti aminte cum Emil Boc il mangaia pe cap pe Ioan Botis vorbind despre onestitatea ministrului Muncii, chiar si dupa ce acesta isi recunoscuse conflictul de interese?

In al doilea rand, premierul a etalat lipsa oricaror complexe sau inhibitii in fata maghiarilor, demonstratie esentiala dupa episodul UMF Targu Mures, socotit un succes al santajului UDMR. Desi intangibilitatea ministrilor maghiari era deja o legenda moderna, iata ca un greu al UDMR a fost nevoit sa demisioneze fara prea multe negocieri si nici nu a primit interimatul.

Cat despre fondul problemei, faptul ca firma castigatoare a mai multor contracte pe milioane de euro cu o institutie din subordinea ministrului renoveaza un apartament al unei rude a ministrului, apartament unde ministrul a fost vazut de mai multe ori interesandu-se de mersul lucrarilor, este cel putin dubios.

Se pare ca Laszlo Borbely a avut si ghinionul sa pice pe tehnica si exista niste interceptari destul de concludente.

Ca dinspre UDMR a venit imediat un atac violent nu ar trebui sa ne mire.

"Atunci cand, in cadrul PDL exista framantari interne, abaterea atentiei cetatenilor spre un dosar scos din sertar duce la concluzia logica, cel putin in constructia mea juridica, la o presiune politica sau diversiune pentru a atrage atentia cetatenilor de la alte lucruri (...)

Cu mai putin de trei luni inainte de alegerile locale si cu sase luni inainte de cele parlamentare, un dosar tinut zece luni la naftalina si scos ca din farmec acum, fara elemente noi si se bate toba mare la televizor ca am prins hotul in mijlocul satului, mi se pare ca este o inscenare politica", a declarat Gyorgy Frunda.

Inca n-am vazut in Romania suspect de coruptie cu o oarecare greutate care sa nu invoce personal sau prin aliati argumentul politic, care insa incepe sa se uzeze cat timp exista deja o lista lunga a democrat-liberalilor ajunsi in ancheta DNA. Si, apoi, aversiunea lui Gyorgy Frunda la anticoruptie este si ea bine cunoscuta.

Auzim si tot felul de scenarii de presa: ca dl. Borbely ar platit refuzul de a elibera avizul pentru Rosia Montana, ca UDMR ar fi devenit prea vocal, ca uniunea trebuie speriata in perspectiva motiunii, PDL s-a saturat sa vada numai randurile sale decimate de DNA si altele asemenea.

Daca o luam asa, niciodata niciun politician ca e de la putere, ca e din opozitie, ca e an electroal sau nu, ca e iarna, ca e vara, nu va putea fi pus sub urmarire sau acuzare ca nu cumva sa nu fie victima politica.

Pana la urma, daca Laszlo Borbely este nevinovat, UDMR nu are decat sa-si continue politica in toate domeniile si adevarul va iesi la iveala.

Iar adevarul sta intr-o intrebare simpla: exista vreo legatura intre contractele pe bani publici si renovarea apartamentului de pe Calea Victoriei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Borbely demisie Guvern, #Borbely dosar coruptie DNA, #Borbely aparat UDMR , #demisie