Aberatia zilei: Vinovatiile imposibil de dovedit

Joi, 12 Martie 2015, ora 17:55
4229 citiri
Aberatia zilei: Vinovatiile imposibil de dovedit
Foto: Timis online

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, crede cu tarie in nevinovatia fostului ministru Laszlo Borbely atata timp cat "nu exista o hotarare definitiva" a instantei, dar acelasi Kelemen Hunor (impreuna cu ceilalti colegi deputati) face imposibila existenta hotararii definitive despre care vorbeste.

"Eu cred in nevinovatia fiecarui om, pana cand exista o hotarare definitiva. Pana cand nu exista o hotarare definitiva, nu am niciun motiv sa nu cred in nevinovatie", a declarat, joi, Kelemen Hunor.

Fostul ministru Borbely, scapat de justitie de colegii parlamentari. Lui Kelemen Hunor i se pare normal

Adevarat. Dar cum facem, domnule deputat, sa obtinem hotararea definitiva despre care vorbiti, daca dvs si colegii dvs deputati va opuneti tot timpul inceperii urmaririi penale a lui Laszlo Borbely, indiferent cate probe v-ar aduce procurorii anticoruptie?

"In cazul ministrilor nu este un lucru rau sa existe un filtru, pentru fosti ministri deputati, in Parlament, pentru ministrii care nu sunt parlamentari filtrul este la presedintele republicii, pentru ca orice ministru, indiferent cat a stat in functie, s-ar putea sa se trezeasca cu fel de fel de denunturi, pentru ca exista oameni suparati, care nu au obtinut ceea ce au vrut, mai ales in ministerele economice, n-au primit contracte, n-au primit lucrari publice si sunt suparati si fac denunturi", a mai spus Kelemen Hunor.

Da, domnule deputat, dar intr-un stat democratic magistratii sunt cei care decid ca denunturile sunt nefondate si ministrul e nevinovat, nu parlamentarii.

DNA il acuza pe fostul ministru Laszlo Borbely ca, in 2011, cand era ministru, ar fi primit foloase necuvenite in valoare de peste 192.000 de lei, dar si o suma de 50.000 de euro, pentru a interveni in favoarea celor de la care a primit foloasele si banii.

E dreptul procurorilor sa acuze, daca dispun de probe, si sa ceara Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii lui Borbely in vederea inceperii urmaririi penale. Adica a cercetarilor, a anchetei sau cum preferati sa ii spuneti.

De asemenea, e dreptul deputatilor sa se opuna prin vot solicitarii DNA, dar in baza unor ARGUMENTE serioase, nu a relatiilor de tovarasie stabilite in Parlament. Or, in cazul lui Laszlo Borbely (ca si in alte cazuri, de altfel), aceste argumente nu exista.

Dupa ce, in 2012, au fost fortati sa dea neinceperea urmaririi penale pentru ca deputatii s-au opus, procurorii DNA au descoperit noi probe si au cerut INSTANTEI sa permita redeschiderea dosarului. Iar INALTA CURTE a acceptat, confirmand faptul ca procurorii sunt indreptatiti sa ceara pentru a doua oara ridicarea imunitatii lui Borbely.

Mai mult, COMISIA JURIDICA a Camerei Deputatilor a studiat materialele trimise de procurori si a dat raport pozitiv solicitarii DNA.

Si, totusi, plenul s-a opus prin vot. De ce? De aia. Nu stim, pentru ca legea nu ii obliga sa se justifice.

"A primat valoarea emotiva a discursului domnului Borbely", a explicat liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, recent condamnat definitiv la plata unei amenzi penale pentru conflict de interese.

Laszlo Borbely s-a rugat de deputati sa nu il lase fara imunitate: E un abuz al unor procurori

Cine are rabdarea sa se uite in CV-urile actualilor membri ai Camerei Deputatilor isi da seama imediat ca decizia de miercuri seara a fost una pur politica, neavand nicio legatura cu vreo ratiune juridica sau vreun viciu de procedura.

Pur si simplu, deputatii de toate culorile politice s-au pus de-a curmezisul, mergandu-se pe principiul "Ce tie nu-ti place altuia nu-i face". La urma urmei, ce spun procurorii ca a facut Laszlo Borbely si n-a facut tot demnitarul din tara romaneasca? Un ciubuc acolo, un mic trafic de influenta... "Daca maine vine randul meu?", s-or fi intrebat unii.

Si uite-asa, parlamentarii si-au sters inca o data talpile pe Constitutie, care spune limpede ca "Nimeni nu este mai presus de lege", asa cum au facut si in cazul senatorului Varujan Vosganian.

"Un Parlament tolerant cu coruptii nu se va bucura de respect", i-a dojenit parinteste, atunci, Klaus Iohannis pe senatori. Iata ca n-a obtinut nimic cu dojana.

Nu putem sa nu ne amintim faptul ca in timp ce pentru Elena Udrea au fost chemati duminica la lucru si s-au votat sapte cereri de arestare si urmarire penala intr-o singura seara, ridicarea imunitatii lui Laszlo Borbely a fost pusa pe tapet intr-o zi in care presedintele Klaus Iohannis pleca in Polonia, presedintele Camerei Deputatilor se afla in Canada, iar liderul PSD, premierul Victor Ponta, era la o intalnire cu investitori germani, pretext pentru a absenta de la vot, pentru ca, nu-i asa, fuga de raspundere e rusinoasa, dar e sanatoasa...

Si, de asemenea, nu putem sa uitam ca, de aproape 100 de zile, un alt deputat UDMR, Marko Attila, se ascunde in Ungaria de frica procurorilor, tot din cauza ca n-a putut fi arestat la timp, in lipsa avizului Camerei Deputatilor.

Cadrul legislativ care le permite parlamentarilor sa se protejeze intre ei si sa impiedice desfasurarea anchetelor penale este o aberatie, remarcata inclusiv de procurorul general al Romaniei, care a cerut corectarea ei de urgenta.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Borbley aviz DNA, #Kelemen Hunor Borbely DNA imunitate , #deputat