Cazul Borbely - UDMR joaca (Opinii)

Autor: Lucian Lumezeanu
Sambata, 16 Iulie 2011, ora 21:51
3833 citiri
Cazul Borbely - UDMR joaca (Opinii)

Seful DNA, Daniel Morar, spunea ca lideri ai UDMR, in frunte cu presedintele Kelemen Hunor, fac presiuni politice asupra institutiei pe care o conduce, in cazul ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Asa sa fie? Depinde cum interpretezi.

Povestea e insa alta. Sau, mai curand, lucrurile nu sunt asa de simple. Prin ce face in ultimele zile, UDMR joaca. Doua jocuri separate. Politice. Intr-unul, e in aparare. Intr-al doilea, pe contraatac.

In primul rand, UDMR joaca exact acelasi joc pe care l-ar juca orice, dar chiar orice partid daca ar avea un om ca Borbely, cu puterea lui in UDMR, in situatia lui. Adica il apara. Cum poate si cum stie.

In al doilea rand, UDMR pune ea insasi presiune. Nu atat pe DNA, cat pe Traian Basescu. Pe partenerii de guvernare. Pentru ca UDMR, presata din toate partile, ba pe reorganizare, ba pe votul prin corespondenta, ba pe alte si alte cerinte ale sefului statului, arata ca nu se simte bine deloc. Si, cand mai apare si cazul Borbely, ocazia e numai buna. Sa arati ca esti suparat, sa arati ca deja se cam strang lucruri. Nemultumiri.

Cum face asta? Ei bine, acuzand politizarea justitiei. A DNA, mai precis. Voalat, cum o face presedintele UDMR, Kelemen Hunor. Sau aproape direct, cum o face deputatul Petru Lakatos, care spune ca Basescu e la originea cazului in care e implicat Borbely. Ca un mesaj pentru UDMR.

Lakatos, despre Borbely: Activistii DNA au prins ideea de la Basescu

Aparare pentru Borbely

A facut UDMR scut in jurul lui Borbely? A facut. Si da, a trimis sageti catre DNA, in apararea lui Borbely. S-o consideram presiune? Putem, dar presiuni de genul asta se intampla in aproape fiecare caz de politician cu forta care e in atentia DNA. Ca o paranteza, de aceea iesirea sefului DNA e cu atat mai interesanta.

Dar de ce ne-ar mira asta? Apararea. Scutul. UDMR face ce fac organizatiile de genul acesta. Isi apara omul. Cum o face si PSD, cum o face si PNL si cum a facut-o si PDL, in cateva cazuri. E firesc, mai ales cand e vorba de Borbely, unul din cei mai puternici oameni din UDMR. Si mai ales cand e vorba despre un caz in care nu are, deocamdata, nicio calitate. Cel mult, de banuit, chiar daca banuiala e una puternica.

Si cum s-o faci? Bazandu-te pe zvonuri, banuieli si presupuneri lansate in spatiul public. Asa e jocul. Iti aperi omul, ca, la nevoie, sa fii aparat si tu. Iti aperi omul pentru ca e singura solutie, in interiorul partidului. Iti aperi omul pentru ca te leaga mii de fire nevazute de el. Iti aperi omul pentru ca asta inseamna un partid unit.

Asta face si UDMR. Pentru ca n-ar avea cum sa faca altfel. Sigur, nu poate s-o faca virulent. Kelemen Hunor n-a putut sa acuze DNA de mai mult decat faptul ca exista "scurgeri de informatii". Nu avea ce sa acuze in mod clar, asa ca orice mergea. Pentru ca asa fac liderii unor organizatii de felul acesta. Elementar.

Cu degetul spre Basescu

UDMR nu se ia de DNA cand o acuza de fel de fel de lucruri. Trimite un mesaj. In primul rand, catre Traian Basescu. Ca il banuiesc de ceva si ca nu le place. Ca, daca nu sunt vanati in cazul asta, nici sa nu fie vanati. De fapt, ceea ce UDMR sugereaza e ca Romania nu e chiar un stat de drept. Ca procurorii sunt politici. Chiar seful DNA, Daniel Morar, a fost acuzat de Kelemen de faptul ca e un politician.

"Un procuror trebuie sa vina cu dovezi, nu cum interpreteaza el, cum ar crede el ca ar trebui interpretata o declaratie a politicienilor. Aceasta este diferenta dintre un procuror si un om politic. Un procuror nu are voie sa faca declaratii politice, iar oamenii politici trebuie sa faca declaratii politice. Cand domnul Morar vine cu dovezi clare cine a facut presiuni si asupra cui si in ce modalitate, atunci va fi credibil. Pana cand face declaratii politice, va fi considerat un om politic in haine de procuror", spunea seful UDMR.

In plus, mica lupta cu DNA e si un moment de respiro pentru un partid supus presiunii, acuzat de Basescu de santaj si fortat sa faca lucruri pe care nu vrea sa le faca. Asa, cazul Borbely e un prilej bun sa-si arate nemultumirea. Sa coroboreze lucruri si sa foloseasca prilejuri. Sa si dialogheze cu Opozitia. Sa sperie pe cine au de speriat. Pe Traian Basescu, in primul rand.

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...