Demisia, singura optiune onorabila (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Iulie 2011, ora 14:11
5298 citiri
Demisia, singura optiune onorabila (Opinii)

Nu stiu daca Laszlo Borbely este sau nu vinovat de coruptie. Dar stiu ca un ministru aflat intr-o asemenea situatie are doar doua variante. Ori reuseste sa rastoarne convingator si fara urma de tagada acuzatiile aduse, ori demisioneaza.

Domnia sa nu a facut nici una nici alta, ci a transmis, dupa o indelungata tacere, doar ca este nevinovat, ceea ce mi se pare inacceptabil.

Sa ne intelegem, nu discutam despre vreun scandal de presa, despre acuzatiile unor ziaristi, eventual rau voitori, desi celor doi "colegi de pacat" ai lui Adrian Severin din Parlamentul European le-a fost suficient un asemenea scandal pentru o demisie rapida si fara comentarii.

Discutam despre o ancheta oficiala a DNA, potrivit careia consilierul personal al lui Laszlo Borbely ar fi intermediat cumparare de influenta intre ministru si un patron de firma.

Deocamdata Lazslo Borbely nu este pus sub acuzare, ci are calitate de martor, insa comunicatul DNA creioneaza un act de coruptie consumat:

"In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate (n.r. - SC Lescaci Com SRL), prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societatii sale.

Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala Apele Romane, institutie aflata in coordonarea acestui minister, cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie".

Deci Ion Ciocan nu doar a incercat sa cumpere, a reusit sa cumpere influenta pe care, se intelege, dl. Borbely a vandut-o, caci contractele cu Apele Romane au fost incheiate. Sigur ca suma in discutie, 20.000 de euro, raportata la valoarea contractelor de milioane de euro, e derizorie, insa, probabil, doar pentru ea exista probe.

Si un leu sa fi fost, e de ajuns pentru a vorbi despre coruptie. Al Capone a fost inchis pentru o fapta minora in raport cu "palmaresul sau" si nimeni nu a regretat.

Dar poate ca Laszlo Borbely este, dupa cum sustine, nevinovat. Nu are decat sa se retraga din functie, sa lupte pentru nevinovatia sa, sa preseze pentru o ancheta si un eventual proces rapid, dupa care sa revina mai puternic, cu imaginea spalata si sa urce chiar mai sus decat acum.

Dar in politica nu exista prezumtie de nevinovatie. Nu este admisibil ca astfel de suspiciuni sa maculeze imaginea unui ministru si a Guvernului din care face parte, mai ales intr-o tara atat de macinata de coruptie ca Romania si in cazul unui cabinet ajuns la o credibilitate sub cota de avarie.

Nu discutam aici despre raspundere penala, caci nimeni nu zice ca Laszlo Borbely sa intre in puscarie maine. Discutam despre credibilitatea clasei politice, despre increderea in institutii, despre imaginea publica a acestora. Ele trebuie protejate mai presus de orice. Si daca nu a inteles sa le protejeze Laszlo Borbely insusi, ar fi trebuit sa inteleaga UDMR. Uniunea a facut insa zid in jurul ministrului Mediului, iar Kelemen Hunor i-a glorificat competenta si eficienta.

Care competenta? Aceea masurata in 7% grad de absorbtie a fondurilor europene si concretizata in blocarea unui program sectorial in valoare de 800 de milioane de euro sub suspiciuni de fraudare?

Dar daca n-a inteles nici UDMR, de ce n-a inteles premierul, seful Guvernului ale carui imagine si credibilitate incaseaza in plin socul Borbely? Emil Boc aplica politica strutului si nici macar nu a fost curios sa-l cheme pe ministrul Mediului la raport imediat dupa izbucnirea scandalului.

Este tipic pentru Emil Boc, pentru care si Ioan Botis era un om onest chiar si dupa ce fostul ministru al Muncii recunoscuse conflictul de interese.

Si in lipsa unei minime reactii institutionale asupra DNA s-a pravalit un puhoi de acuzatii de politizare. In favoarea cui? PDL nu are decat de pierdut din acest scandal, din mai multe puncte de vedere. Daca Laszlo Borbely ramane in Guvern, PDL va deconta scandalul de coruptie chiar mai mult decat UDMR pentru ca este socotit, ca PNTCD odinioara, principalul responsabil al guvernarii si pentru ca Emil Boc este premier.

Daca Laszlo Borbely va fi fortat sa plece, Coalitia se va clatina din nou si, daca se va sparge, PDL va pleca de la guvernare. Credeti ca isi doreste asa ceva? Si apoi, daca era vorba de o inscenare ca razbunare pentru blocarea regionalizarii sau ca avertisment, de ce sa il fi vizat ea pe unul dintre maghiarii moderati si nu pe, sa zicem, Gyorgy Frunda, unul dintre cei mai inversunati adversari ai Coalitiei si ai presedintelui Basescu?

Una peste alta, asistam la al doilea grav scandal de coruptie care afecteaza acest Guvern in numai cateva luni si din nou reactia politica si institutionala este sub orice critica.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...