Parlamentarii Laszlo Borbely si Rozalia Biro, interceptati in dosarul vicepresedintelui CJ Bihor

Joi, 18 Iunie 2015, ora 20:08
9517 citiri
Parlamentarii Laszlo Borbely si Rozalia Biro, interceptati in dosarul vicepresedintelui CJ Bihor

Parlamentarii UDMR Laszlo Borbely si Rozalia Biro apar in interceptarile din dosarul vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Bihor, Alexandru Kiss, trimis joi in judecata de procurorii DNA Oradea pentru mai multe fapte de coruptie.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, senatorul Rozalia Biro si deputatul Laszlo Borbely au calitatea de martori in dosar.

O convorbire telefonica dintre cei doi, in care discutau despre sustinerea intereselor societatii Keviep Kft Debrecen - Sucursala Oradea, reprezentata de Miklossy Ferenc, a fost interceptata pe 24 noiembrie 2009, cand Rozalia Biro ocupa functia de viceprimar al municipiului Oradea:

"Borbely: Servus, Rozi! Am uitat sa-ti spun. M-a sunat acest Miklossy Feri, ca voi trebuie sa dati un raspuns la Ministerul Finantelor, in legatura cu ceva plati. Stii, acele...

Biro: Da. Stiu. Sigur ca da. Am vorbit cu el inainte de a veni. Mai exact, ieri dupa-masa am vorbit. Si am ramas intelesi ca vineri vine, o scriem...

Borbely: Bine.

Biro: Si asa vom face ca, prima data, o punem sub nasul lui Bolojan (Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea - n.red.), care nu vrea s-o semneze. Daca nu vrea atunci, cand nu va fi acolo, in prima zi, eu am s-o semnez. Pai, asta este".

Rozalia Biro se numara, potrivit anchetatorilor, printre persoanele din anturajul lui Kiss care au sustinut interesele societatii care administra groapa de gunoi din Oradea.

"Pe parcursul urmaririi penale a rezultat faptul ca societatea comerciala Keviep Kft Debrecen a fost sustinuta si de alti membri ai grupului condus de inculpatul Kiss (...), printre care se afla martorul Biro Rozalia Ibolya, viceprimar al municipiului Oradea in perioada 2002 - 2012, partenera de afaceri cu inculpatul Kiss (...) si subordonata a acestuia pe linie politica", se mentioneaza in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor DNA, Alexandru Kiss a incercat, de-a lungul timpului, sa-si rezolve diverse afaceri cu ajutorul Rozaliei Biro.

"Din probele administrate in cauza rezulta ca martorul Biro Rozalia Ibolya a actionat in permanenta in intelegere cu inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc si ca, prin intermediul ei, acesta din urma a incercat sa-si rezolve interesele de afaceri", se mai arata in document.

Vicepresedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru mai multe fapte de coruptie savarsite in ultimii 12 ani.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi, el este acuzat de luare de mita, trafic de influenta, in forma continuata, spalare de bani - in forma continuata (patru infractiuni) - si abuz in serviciu contra intereselor publice.

In dosar au mai fost deferiti justitiei pentru infractiuni similare Beniamin Rus, administrator al grupului de societati Selina Oradea, Vilmos Laszlo Bojtor, Ferenc Laszlo Miklossy, Ferenc Miklossy si Gheorghe Ioan Roatis, administratori ai unor firme.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...