Ziare.com

Borbely: In 5 ani, Romania va colecta selectiv deseurile

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 10:03

   

Borbely: In 5 ani, Romania va colecta selectiv deseurile
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, incepe ofensiva colectarii selective a deseurilor si va introduce Directiva Cadru privind gestiunea deseurilor, prin care Romania isi asuma anumite obligatii europene privind colectarea si reciclarea, apoi va introduce si obligatii si amenzi pentru primarii, operatori de salubritate si consumatori casnici.

Ministrul de resort sustine ca fiecare o veriga importanta a sistemului integrat de colectare selectiva va fi functional in 2015, informeaza Evenimentul Zilei.

Laszlo Borbely sustine ca succesul colectarii selective a deseurilor depinde foarte mult de oameni si de autoritatile locale.

"Daca primarul este un om constient care vrea sa rezolve aceasta problema si este partener al organizatiilor implicate in colectarea selectiva, atunci functioneaza mai bine. Daca nu, atunci avem o problema si noi trebuie sa umblam cu Garda de Mediu, sa-i amendam, sa-i constientizam", a mai spus acesta.

Ministrul Mediului a declarat ca va introduce criterii de performanta care vor obliga autoritatile locale sa adune un anumit procent prin care sa demonstreze la sfarsitului anului ca aduna.

"Gunoiul este o afacere profitabila. Numai la noi nu-si dau seama unii ca e o afacere. Deci vom introduce criterii de performanta si obligatia de a aduna selectiv de la cetateni.

Tinta pentru 2010 este de 42% in Romania. Cat priveste colectarea PET-urilor putem sa fim la obiective pentru ca producatorii se implica si au interesul sa participe la acest proces", a mai mentionat ministrul de resort.

Lazslo Borbely se plange de faptul ca operatorii de salubritate nu isi fac treaba asa cum trebuie si prefera solutii de avarii, cum ar fi gropile de gunoi, care oricum trebuie inchise, conform procedurilor europene.

"Sunt solutii si nu trebuie sa ne gandim la ceva sofisticat. Se pot construi, conform legii, gropi de gunoi pe un an de zile, platforme, in care poti sa iti pui si rampe de colectare selectiva. Si nu costa o groaza de bani.

Mai intai ca cetateanul sa fie obligat sa colecteze selectiv, trebuie sa aiba si conditiile sa o faca. Nu sa pui intr-un oras de 150.000 de locuitori, asa de ochii lumii, 10 contaiere si spui ca gata ai rezolvat cu colectarea selectiva. Deci trebuie un sistem sa functioneze", a mai spus acesta.

Laszlo Borbely a mai precizat ca va veni in ajutorul actiunii de colectare selectiva a deseurilor si prin introducerea de amenzi extraordinar de drastice, ca primariile sa-si rezolve aceasta problema.

"Mai e o problema, cu zonele unde este foarte greu de colectat: zone de munte, turistice, unde chiar ca este greu nefiind niciun fel de infrastructura de colectare selectiva si atunci ne trezim cu acest mormane de PET-uri pe rauri.

Deci sunt probleme de rezolvat si eu sper ca prin schimbarea legislatiei, obligarea primariilor si prin introducerea acestui sistem de colectare, primariile sa demonstreze ca au colectat o aumita cantitate. Iar daca nu pot sa demonstreze, pun banul. Ceea ce acuma nu este posibil pentru ca inca nu este finalizat sistemul integrat", a mai spus acesta.

Laszlo Borbely spera ca in 5 ani sistemul de colectare selectiva a deseurilor sa fie functional in toata Romania.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1599 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

da

asa trebuie fàcut,prin faptul cà deschidem o discutie pe tema asta este deja un bun inceput

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor