Borbely: In septembrie, Romania va veni cu un nou raport privind emisiile de CO2

Luni, 29 August 2011, ora 20:39
1059 citiri
Borbely: In septembrie, Romania va veni cu un nou raport privind emisiile de CO2
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului, Lazlo Borbely, a declarat, luni, ca suspendarea tranzactionarii certificatelor de emisii de carbon este temporara si ca, in septembrie, Romania va veni cu un nou raport privind emisiile de CO2.

"Aceasta suspendare nu inseamna ca noi pierdem cele 300 de milioane de unitati. Aceste unitati au fost acordate Romaniei pentru ca noi am reusit sa reducem aceste emisii in perioada 1990-2005 si, in urma acestor reduceri, am primit cum au primit si celelalte tari. Nu pierdem aceste unitati, ci, in aceasta perioada, nu putem tranzactiona. Putem negocia, putem pregati unele contracte", a spus ministrul.

Demnitarul si-a exprimat speranta ca, dupa ce va fi ridicata suspendarea, Romania va putea tranzactiona cat mai multe asemenea unitati.

"Din pacate, piata aceasta a tranzactiilor nu este foarte spectaculoasa. M-am uitat la cifrele altor tari si niciuna nu a putut sa vanda decat o cantitate foarte mica fata de ceea ce are alocat in prevederile protocolului de la Kyoto. Facem front comun cu toate tarile foste socialiste pentru a putea reporta aceste unitati dupa 2012 sau pentru a primi o compensare dupa 2012. Aceste tari au facut eforturi, au inschis multe companii care poluau si atunci nu putem spune sa inchidem pravalia la 31 decembrie 2012", a conchis Borbely.

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a suspendat dreptul Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera, "pana la rezolvarea neconformitatilor identificate", potrivit unui comunicat transmis duminica de Ministerul Mediului si Padurilor.

Suspendarea a dus la demisia presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Iosif Nagy, in locul caruia a fost numit Abos Gabriel, care a ocupat pana in prezent functia de comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu.

La inceputul anului, ministrul Borbely estima ca din vanzarea certificatelor de emisii de carbon ar putea fi obtinuta suma de 1,8 miliarde de euro.

In acelasi context, presedintele Traian Basescu a spus luni ca motivul pentru care Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de CO2 este pentru ca politicienii s-au certat si au fost "lasi".

"De ce credeti ca Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de CO2? Asta s-a intamplat: Romania a pierdut 1,2 miliarde de euro in pretul de azi, avand certificate in valoare de 3 miliarde in 2008. De ce? Pentru ca oamenii politici au fost lasi. Pentru ca oamenii politici s-au certat - Mediul cu Economia. Toti, despre toti vorbim. Dar vorbim si despre cei de dinainte de 2008. Nu din 2008 pana acum. Iar Romania astazi a pierdut 1,2 miliarde", a acuzat seful statului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#raport Romania emisii carbon, #Laszlo Borbely Ministrul Mediului , #ministrul Mediului