Borbely, ingrijorat de zvonurile privind un depozit de deseuri nucleare in Romania

Joi, 18 Februarie 2010, ora 13:12
1041 citiri
Borbely, ingrijorat de zvonurile privind un depozit de deseuri nucleare in Romania

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely sustine ca nu a primit nicio solicitare oficiala, pana acum, pentru ca Romaia sa gazduiasca un depozit de deseuri radioactive, declarandu-se ingrijorat de informatiile aparute in presa britanica.

"Nu stiu daca in momentul actual este foarte urgenta aceasta problema. Evident, mai multe state sunt implicate sau doresc sa construiasca asemenea depozite. Probabil, daca sunt depozite sigure - si sa vedem care ar fi interesul statului roman in a depozita aceste deseuri - eu, in ceea ce ma priveste, trebuie sa fiu foarte atent. Deocamdata nu avem nici o solicitare in acest sens sau sesizare sau informatie", a declarat Laszlo Borbely, pentru RFI.

Ministrul Mediului spune ca si deseurile nucleare trebuie aruncate undeva, insa exista depozite sigure 100%, pentru ca altfel Uniunea Europeana nu le-ar accepta pe teritoriul sau.

Romania, pe lista tarilor care ar putea gazdui deseuri nucleare

"Ca ministru al Mediului si eu sunt ingrijorat. Aici e intotdeauna problema de a-i asigura si pe cetateni si pe ecologisti si pe toata lumea ca aceste depozite sunt sigure suta la suta. Evident, ca ministru al Mediului sunt cel care o sa verific foarte strict respectarea acestor prevederi, dar nu trebuie sa negam faptul ca in lume exista asemenea depozite, undeva trebuie sa depui aceste deseuri si fiti convinsi ca in Uniunea Europeana nimeni nu are interesul sa depuna deseuri, care dupa aceea sa produca probleme. Deocamdata sunt rezervat si astept informatii oficiale in acest sens".

Reactia lui Borbely vine dupa ce publicatia britanica The Times a anuntat recent ca Romania ar putea fi una dintre tarile care ar urma sa depoziteze deseurile nucleare provenite de la centralele din toate tarile Uniunii Europene.

#deseuri nucleare Romania, #deseuri radioactive depozit Romania , #ministrul Mediului