Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament de 80.000 de euro - surse

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:04
3049 citiri
Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament de 80.000 de euro - surse

Laszlo Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament din Bucuresti, achizitionat impreuna cu sotia, dar trecut pe numele soacrei sale, Maria Vincze, precum si vanzarea unei case din Targu Mures, cu tot cu teren, in valoare de 30.000 de euro, catre Anton Molnar, om de afaceri.

Surse judiciare au declarat ca anchetatorii au constatat faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a achizitionat un apartament in Calea Victoriei, din Bucuresti, locuinta ce a fost trecuta pe numele soacrei sale, documentele de vanzare-cumparare fiind intocmite la notar, audiat si el de procurorii anticoruptie.

Nastase: Cererea in cazul Borbely ii permite lui Basescu sa-l schimbe. UDMR sa inteleaga santajul

Soacra ministrului Mediului le-ar fi declarat procurorilor Anticoruptie ca locuinta a fost platita de sotii Borbely, ea nedispunand de suma de 80.000 de euro, cat a costat apartamentul conform actelor intocmite la notar, au mai declarat sursele citate.

In afara de procurorii DNA, si inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au verificat averea ministrului Mediului, astfel reiesind faptul ca Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere achizitionarea apartamentului din Bucuresti, chiar daca era trecut pe numele unei alte persoane, si nici vanzarea casei din Targu Mures, ceea ce ar constitui infractiunea de fals in declaratii.

Miercuri, DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

"Directia Nationala Anticoruptie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solicita Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii necesare urmarii penale fata de Borbely Laszlo, deputat in Parlamentul Romaniei si ministru al Mediului si Padurilor, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere, in forma continuata", se arata intr-un comunicat de presa de miercuri al DNA.

Cererea DNA a fost comunicata ministrului Justitiei, de catre procurorul general.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, are, potrivit ultimei declaratii de avere, din 15 februarie, un teren intravilan de 450 de metri patrati si o casa de 140 de metri patrati in Targu Mures, cumparate in 2000 si detinute impreuna cu sotia.

In 2012, Borbely a mostenit, impreuna cu Erno Borbely, un apartament de 50,13 metri patrati, aflat tot in Targu Mures. Ministrul Mediului mai detine un autoturism Lexus GS300, bijuterii in valoare de 15.000 de euro si are peste 51.000 de euro si peste 86.000 de lei in conturi si depozite bancare.

Borbely: Nu stiu ce contine dosarul, am aflat de el din presa

Totodata, Borbely are, in fonduri de investitii, peste 50.000 de lei. Conform aceleiasi declaratii de avere, demnitarul nu are plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate. In 2011, Borbely a realizat venituri din salarii de 55.872 de lei ca ministru al Mediului si de 38.801 lei din functia detinuta la UDMR.

Sotia ministrului, Melinda Borbely, a castigat, tot anul trecut, 116.925 de lei, ca angajat al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR).

Potrivit declaratiei de interese, Laszlo Borbely este presedintele Fundatiei Culturale "Dr. Bernady Gyorgy" din Targu Mures si vicepresedinte al UDMR.

Citeste si:
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Patru primari din Giurgiu, plecați din PSD pentru a candida din partea PNL, se reîntorc în PSD spunând că sunt „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”....