Ziare.com

Comisie speciala la Ministerul Mediului pentru Rosia Montana

de Elena Enache
Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 21:04

   

Comisie speciala la Ministerul Mediului pentru Rosia Montana
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a decis miercuri infiintarea unei comisii separate, la nivelul ministerului, pentru proiectul de Rosia Montana, unde se doreste exploatarea unui zacamant aurifier.

Lazlo Borbely a participat miercuri dimineata la o intalnire cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), sositi pentru a expune punctul de vedere privind situatia actuala in care se afla acest proiect, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului, remis Ziare.com.

In cadrul intalnirii, Ministrul Mediului a sublinat faptul ca exista o hotarare definitiva si irevocabila a Curtii de Apel privind nulitatea Certificatului de Urbanism pentru RMGC.

Pe de alta parte, Laszlo Borbely a anuntat ca va demara o serie de discutii cu organizatiile neguvernamentale, urmand ca in primul trimestru al anului 2010 sa efectueze si o vizita in zona Rosia Montana.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1422 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rosia Montana

In cazul in care ar fi de acord romani cu acest proiect, se poate intimpla urmatorul lucru.
Aceasta companie sa exploateze zacamintul respectiv. sa garanteze formal ca in caz de scurgeri, are sa suporte consecintele, dupa care intra in faliment si nu mai gasesti pe nimeni.
Avem o singura sansa, sa ne salveze unguri de acest dezastru.

 

problematic

Punctul (24) din preambulul Directivei nr. 2006/21/CE privind gestionarea deseurilor din industriile extractive prevede că: “Statele Membre trebuie să solicite operatorilor din industriile extractive să aplice măsuri de control si gestionare destinate să impiedice poluarea apelor si solului si să identifice orice efecte nefaste pe care instalatiile de deseuri le pot avea asupra mediului sau sănătătii umane. De asemenea, pentru a reduce la minim poluarea apei, descărcarea deseurilor in orice curs de apă trebuie să se conformeze Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a cadrului comunitar de actiune in domeniul strategiei apelor
Tinand seama de efectele lor nocive si toxice, concentratiile de cianuri si compusi de cianuri din iazurile miniere, provenite de la anumite industrii extractive, trebuie să fie reduse la cel mai scăzut nivel posibil, utilizand cele mai bune tehnici disponibile. Pragul maxim al concentratiei trebuie stabilit in consecintă si, in orice caz, in conformitate cu cerintele specifice ale prezentei directive pentru evitarea acestor efecte

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor