Deputatii l-au revocat pe Sergiu Andon si i-au scapat de urmarire penala pe Borbely si Dobre

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 18:18
4869 citiri
Deputatii l-au revocat pe Sergiu Andon si i-au scapat de urmarire penala pe Borbely si Dobre

Deputatii au respins prin vot secret, marti, cererile adresate de Parchetul General pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri Laszlo Borbely (UDMR) si Victor Paul Dobre (PNL). In schimb, deputatii au votat revocarea lui Sergiu Andon (PC), acesta pierzandu-si mandatul.

"Dupa aceste 14 luni de zile este prima zi cand pot sa spun ca am rasuflat usurat, s-a facut dreptate", a comentat Borbely, in timp ce Dobre s-a aratat "dezamagit" de faptul ca a fost pus in aceasta situatie, cata vreme el nu a facut decat sa respecte legea.

Comisia juridica a decis luni respingerea cererilor de incepere a urmaririi penale in cazul celor doi fosti ministri, al Mediului, respectiv al Administratiei. Cele doua rapoarte intocmite de comisia juridica au fost supuse in plen votului secret cu bile.

Sedinta de plen a fost condusa de vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc. Nu au existat dezbateri, iar cei doi fosti ministri pentru care procurorii cer aviz pentru inceperea urmaririi penale nu au luat cuvantul pentru a-si exprima punctele de vedere.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat ca democrat-liberalii vor vota pentru ridicarea imunitatii parlamentare a celor doi, asa cum au facut de fiecare data, indiferent de la ce formatiune politica era deputatul in cauza.

Pentru aprobarea cererii de incepere a urmaririi penale era nevoie de majoritatea voturilor deputatilor prezenti.

Dupa numararea bilelor, s-a anuntat ca in cazul lui Victor Paul Dobre, din totalul de 309 deputati au fost exprimate 236 de voturi, anulate 6, in favoarea inceperii urmaririi penale s-au exprimat 47 de deputati, iar impotriva 183.

In cazul lui Laszlo Borbely, au fost inregistrate ca valabile 234 de voturi, dintre care 53 in favoarea urmaririi penale a fostului ministru al Mediului si 181 impotriva.

Prin urmare cele doua cereri de urmarire penala au fost respinse, deoarece nu s-a intrunit conditia ceruta de lege si anume votul majoritatii deputatilor prezenti la sedinta de plen.

Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administratie in Guvernul Ponta, a intrat in vizorul anchetatorilor in dosarul fraudarii referendumului din 29 iulie, in timp ce Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului in Guvernul Boc, este acuzat de trafic de influenta si fals in acte.

Dobre si Borbely scapa de urmarirea penala

Tot marti, plenul Camerei Deputatilor a decis prin vot deschis, cu 220 de voturi pentru, 5 impotriva si 11 abtineri, incetarea mandatului de deputat al conservatorului Sergiu Andon.

Sergiu Andon a fost revocat din Parlament

In cazul acestuia, comisia juridica decisese in 3 septembrie ca mandatul sau s-a incheiat, ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a constatat ca Andon s-a aflat in stare de incompatibilitate.

Nici in acest caz nu au existat dezbateri in plenul Camerei la sedinta de plen de marti, iar Sergiu Andon nu a luat cuvantul.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...