Laszlo Borbely, despre demisie, dosarul de la DNA si Rosia Montana

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 22:22
3552 citiri
Laszlo Borbely, despre demisie, dosarul de la DNA si Rosia Montana

"Nu mi-a cerut nimeni sa-mi dau demisia", a afirmat Laszlo Borbely, in prima sa aparitie televizata dupa demisia din functia de ministru al Mediului.

"Sunt un om de onoare si cred ca atunci cand demnitatea unui om este atacata, trebuie sa actioneze in consecinta", a spus Borbely marti seara, la Antena 3.

Fostul ministru al Mediului a subliniat ca, atunci cand a aflat din presa ca este cercetat de catre DNA, a venit la Guvern si si-a depus scrisoarea de demisie "inainte ca premierul Ungureanu sa-mi ceara acest lucru".

Despre dosarul sau de la DNA, conform caruia Laszlo Borbely este acuzat de trafic de influenta, fostul ministru a explicat ca inca de anul trecut, din iulie, toate probele de la dosar erau acolo.

"La 11 iulie, un jurnalist de la TVR s-a trezit sa intrebe la DNA daca am vreun dosar, iar atunci, Directia a raspuns ca sunt suspectat de trafic de influenta. Trei zile mai tarziu, Daniel Morar a iesit si a spus ca nu exista nici un 'dosar Borbely'", a povestit Laszlo Borbely, subliniind ca nu intelege de ce, la un an dupa ce seful Directiei a precizat ca nu are nici o problema juridica, dosarul a fost scos de la naftalina.

"Dupa ce am vazut dosarul, care contine aproximativ 1.800 de pagini, dintre care 6-700 de pagini sunt interceptari telefonice, mi-am dat seama ca nu exista nici o proba noua la dosar, fata de ce exista anul trecut.

Au fost chemate drept martori 75 de persoane - dulgheri, zugravi, angajati ai Apelor Romane - fara ca eu sa fiu citat. Nu vi se pare caraghios sa fie cheltuiti atatia bani cand puteam fi chemat eu? Puteam sa le aduc toate actele, tot ce aveau nevoie", a mai spus fostul ministru al Mediului.

"Pentru mine, este clar ca acest dosar - si nu intamplator am spus ca s-a antepronuntat DNA-ul in 11 iulie - e un dosar care inseamna ca e cineva pe care ai vrea sa-l acuzi de ceva si umbli doi ani de zile ca sa aduni ceva-ceva, care n-ai reusit sa aduni", a completat Borbely.

"O sa aiba de furca cu mine toti cei care in mod cu totul nejustificat incearca sa-mi pateze onoarea si demnitatea, dupa 22 de ani, cand sunt aici, in varf. Stau drepti fata de oricine, stau drepti si nu ingadui niciunei institutii din Romania sa ma acuze pe nedrept.

Nu se poate, am o familie - am citit interceptarile, sotia mea vorbeste cu fiica-mea sau cu fiul meu lucruri intime, private, care nu privesc pe nimeni, darmite DNA-ul si pui in dosar... dosarul acesta care asa cum a iesit declaratia sotiei si cuscrei in ziar pot sa iasa maine orice fel de convorbire, nu de asemenea societate avem nevoie, in care sa ne fie frica", a criticat fostul ministru UDMR.

Potrivit DNA, Laszlo Borbely ar fi beneficiat de serviciile unei firme, care s-a ocupat de amenajarea unei locuinte, in valoare de 20.000 de euro. In schimb, ministrul si-ar fi folosit influenta pentru atribuirea unor contracte de lucrari firmei respective. Firma este din Negresti Oas, iar contractele care au fost atribuite sunt de la Administratia Nationala "Apele Romane".

Intrebat daca exista vreo legatura intre dosarul sau de la DNA si refuzul de a semna acordul de mediu pentru Rosia Montana, fostul ministru UDMR a refuzat sa comenteze. "Nu vreau sa dau un verdict", a spus acesta.

Ulterior, Borbely a subliniat ca "nu au existat presiuni politice directe asupra mea, pentru semnarea unor acte".

"Am fost ministru al Mediului si cred ca pricipala mea sarcina a fost sa protejez mediul", a mai comentat oficialul.

Legat de relatia dintre UDMR si PDL, udemeristul a subliniat ca nu crede ca exista posibilitatea ca Puterea sa se destrame din cauza dosarului sau. "Nu ma consider vinovat si dati-mi voie ca aceasta prezumtie de nevinovatie sa functioneze. In ceea ce ma priveste, sunt acelasi om care am fost in urma cu doua saptamani sau anul trecut", a conchis fostul ministru al Mediului.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...