Ministrul Mediului: dezastrul despaduririlor se va discuta in CSAT

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 11:02
1949 citiri
Ministrul Mediului: dezastrul despaduririlor se va discuta in CSAT
Foto:Adevarul

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a vorbit, intr-o emisiunea difuzata duminica dimineata, despre lupta cu defrisarile ilegale de padure, problema pe care spune ca o va aduce in fata Consiliului suprem de Aparare a Tarii.

"In toate tarile din lume se taie paduri, bazat pe un plan, un proiect conform cu legislatia in vigoare. Problema e cu taierile ilegale. In Romania, datorita faptului ca asa e legsilatia, s-a retrocedat destul de mult. Intre 300 si 500.000 de hectare nu sunt administrate. Acolo unde nu e paza, e raspunderea proprietarului (...) Pe mine ca ministru al Mediului ma preocupa - acolo unde e proprietarul nu pot sa impun un contract. Ce pot sa fac - o parte cu impaduririle - a doua, am incheiat un protocol cu Jandarmeria, cu Politia - sunt mult mai multe dosare penale si contraventii", a spus Borbely la PRO TV.

Ministrul a dezvaluit faptul ca, in ultimii 20 de ani, doar 0,5% din dosarele penale privind taierile ilegale de paduri au fost finalizate.

El a vorbit si despre problemele si amenintarile la securitatea lor cu care se confrunta padurarii si alti oameni care lupta cu cei care taie lemne ilegal.

"Au venit la mine - am spus ca pot sa va ajut doar daca puneti pe hartie si va asumati ce e acolo. Au spus ca nu, ca au copii. E ceva infiorator. Pot sa intervin cat pot prin aceste institutii, fiecare sa-si faca datoria si pot sa intervin legislativ.

Am propus ca nu numai peste 5 metri cubi sa fie infractiune, ci de la 1 metru cub - n-am reusit sa trec de ministerul Justitie", a explicat ministrul.

El a adaugat insa ca isi pune speranta in Codul Silvic, pe care actuala Putere il trece prin Parlament acum.

Securitatea mediului, in CSAT

"Am intiat si sunt in faza de a avea un prim draft, de a concepe o strategie in privinta securitatii mediului - o sa venim in CSAT si daca avem si mandatul CSAT, nu numai zona asta, ci si prevederi care tin de chimicale... Sper in doua luni sa avem aceasta strategie de securitate a Mediului", a informat ministrul UDMR al Mediului.

El spune ca primeste si informari de la SRI pe aceasta zona si ia masurile de rigoare, acolo unde se impun.

Usoare motive de optimism

Laszlo Borbely a anuntat ca atat fondul de impaduriri, cat si suprafata impadurita au crescut in ultimul timp, mai ales ca au fost alocate fonduri mult mai mari pentru impadurire.

"Din 2010, fonduri mult mai importanta pentru impadurire - in 2010 de 6 ori mai multi bani decat in 2009 - 200 de milioane, iar in 2011 - 400 de milioane (...) In hectare, mi se pare ca au fost impadurite 20-25.000 de hectare. Pentru prima data avem o crestere a suprafetei impadurite - 0,3%, avem si cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa - 250.000 de hectare", a mai informat ministrul.

Borbely a spus ca are un sentiment de revolta fata de despaduriri, dar a spus ca nu poate rezolva in 2 ani ce n-au rezolvat altii in 20 de ani.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ministrul Mediului despaduriri, #ministrul Mediului defrisari, #Borbely defrisari, #Borbely CSAT securitatea mediului , #ministrul Mediului