Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ONU confirma suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii

Duminica, 28 August 2011, ora 13:43
2684 citiri

Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat duminica, in sedinta publica, suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii, anunta Ministerul Mediului si Padurilor.

Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca Comitetul a comunicat, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania.

Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).

Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

Romania a luat act de decizia finala a Comitetului de Conformare si a anuntat ca va continua demersurile de asigurare a functionarii conforme a sistemului national si a inventarului national de emisii de GES.

In acest moment Romania implementeaza deja masurile menite sa asigure indeplinirea cerintelor Comitetului, privind imbunatatirea constanta a sistemului national si conformitatea inventarului national al emisiilor de GES cu liniile directoare ale UNFCCC.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ANPM, Iosif Nagy, a anuntat ca Romania ar putea fie suspendata de la tranzactionarea certificatelor, insa, datorita masurilor luate in acest an la nivelul autoritatilor, poate redeveni eligibila pe aceasta piata in maximum doua luni.

Intrebat cum comenteaza declaratia premierului Emil Boc care a avertizat ca va cere demisia sefului ANPM daca tranzactiile cu certificate verzi vor fi suspendate, Iosif Nagy a evitat sa dea un raspuns, precizand totodata ca intre anii 2008 si 2010, nu s-a vandut nici macar un singur astfel de document.

Acesta a spus ca nu stie numarul exact de certificate pe care Romania le are pregatite pentru tranzactionare pe pietele externe.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, isi exprima speranta, in urma cu o luna si jumatate, ca Romania sa nu fie suspendata de pe piata tranzactiilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Potrivit sefului MMP, Romania are 300 de milioane de unitati pe care le poate vinde, dar pe piata "este o oferta destul de puternica din partea altor tari", cum ar fi Rusia sau Ucraina.

Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Cota anuala obligatorie pentru 2011 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Romania suspendare certificate emisii, #Romania certificate emisii , #ministrul Mediului
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Debandadă generală, sau de dezinteres dacă nu pică ceva?