Ziare.com

Transportatorii ii propun lui Borbely alternative la taxa de prima inmatriculare

de Alina Bardas
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:31

   

Transportatorii ii propun lui Borbely alternative la taxa de prima inmatriculare
Federatia Operatorilor Romani de Transport(FORT) i-a trimis o adresa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, prin care ii propune doua abordari diferite fata de cea a guvernului, in ceea ce priveste taxele de prima inmatriculare.

Prima dintre ele presupune scutirea de la plata de prima inmatriculare a proprietarilor persoane fizice sau juridice in cazul in care radiaza (caseaza) din circulatie un autovehicul comercial mai vechi si inmatriculeaza in Romania un altul mai nou.

Cea de-a doua propunere consta in aplicarea modelului austriac, eliminand total taxa de prima inmatriculare si introducand o formula de impozitare anuala a proprietatii autovehiculelor in functie de vechime.

Astfel, un proprietar de autovehicul va constata dupa 7-8 ani de utilizare ca impozitul pe care il plateste nu se mai justifica, fiind foarte mare comparativ cu cel pe care ar putea sa il plateasca daca ar detine un autovehicul nou.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Aceste sisteme ar incuraja pe cale naturala achizitia de autovehicule noi, dar si second-hand in functie de posibilitatile fiecaruia, iar statul pe termen lung ar avea un venit constant si sigur ce ar putea sa sprijine implementarea programelor de mediu", se arata in adresa trimisa ministrului si remisa Ziare.com.

Propunerile au drept scop, conform transportatorilor, incurajarea reinnoirii parcului auto comercial din Romania pe fondul lipsei de posibilitati financiare pentru achizitia in sistem leasing sau credit de autovehicule noi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1318 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Modelul austriac...

Transportatorii lui Peshte prajit s-au gandit ca nu toata lumea are bani ca in Austria sa isi schimbe masina la fiecare 6-7 ani?

Off.... e grea rau geografia asta.

 

Inca un impozit?

Si cei care au platit taxa de poluare sa mai plateasca si impozitul marit, ce cascheta mea...

 

Propuneri ..si atat !!!

Abordari total gresite si fara acoperire : in cazul celei dintai , oricine isi poate cumpara o ' rabla' cu 500-1000 lei , o caseaza si ar scapa de taxa de prima inmatriculare ( sau poluare ) iar cea de-a doua e eronata ; in Austria se plateste o taxa pe consum la prima inmatriculare a unui autoturism nou( de exemplu : la o masina care costa 10.000 euro, si consuma 10l/100km benzina , platesti 1400 euro ) + un sistem bonus-malus(pentru turismele care emit mai putin de 120g/km se primeste bonus de maxim 300 euro, pentru cele care sar de 160g/km se plateste ...destul de mult , in special pentru masinile puternice , cu motoare mari si poluante : pentru un turism ce emite peste 300g/km( un BMW X5 , euro 5 , motorizare peste 4l, de exemplu :))) )platesti 10450 euro la prima inmatriculare ...dar asta inseamna ca poluatorul sa plateasca .In Romania , pt aceeasi masina , taxa de prima inmatriculare este doar 1900 euro , mai ieftin ca pentru o masina cu motorizare diesel , 1900 cm , euro 4 , care polueaza mai putin :(

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor