Program de locuinte pentru romi, anuntat de Borbely

   

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a anuntat joi, la Oradea, demararea unui proiect de constructii de locuinte pentru romi, prin care se vor ridica 200 de locuinte in toata tara. Ministrul spera ca hotararea de guvern sa fie aprobata saptamana viitoare. Laszlo Borbely a declarat, in conferinta de presa la sediul UDMR, dupa ce a vizitat santierul Habitat din Oradea, ca a ramas foarte impresionat de activitatea acestei organizatii "minunate", care a construit deja in jur de o mie de case in toata tara bazandu-se pe voluntariat. "Credeti-ma, e o problema foarte importanta de educatie. Daca o fundatie reuseste in doi ani sa construiasca o mie de locuinte prin voluntariat, stiti cate locuinte construieste ANL in toata tara? 3.500 pe an!" - a spus ministrul. Dupa ce a dat in folosinta, in primavara, 10 locuinte pentru romi, in vecinatatea a sase blocuri de patru etaje degradate, Habitat pentru Umanitate Beius construieste acum alte 10 case duplex pentru familii de romi in cartierul numit "blocurile NATO". Laszlo Borbely a anuntat "o veste foarte buna": intentia crearii unui parteneriat cu aceasta organizatie, pentru ca, apreciaza ministrul, "merita sa fie de utilitate publica, ca sa poata primi bani de la buget".

In acest mod, vor putea fi reabilitate si cele 96 de apartamente din cele sase blocuri, actiune la care vor contribui MDLPL, cu fonduri pentru reabilitarea termica, Primaria Oradea, cu o treime si organizatia Habitat, tot cu o treime. Demnitarul UDMR a stat de vorba cu beneficiarii celor cinci duplexuri si a aflat ca oamenii sunt foarte incantati de case, dar ca nu au toate dotarile.

Alaturi de ministrul Borbely, pe santierul noilor case pentru romi au fost si reprezentantii Primariei, care au promis ca vor asigura, de luni, 28 septembrie, mobila aferenta si aragazuri.Singura problema nerezolvata momentan este cea a incalzirii, pentru care ministrul a propus sobe multifunctionale, pe baza de carbune, pe care oamenii le-ar putea folosi si pentru gatit.

Asta deoarece nu va fi timp, in acest an, pentru introducerea gazului sau incalzirii centrale. Familiile de romi vor plati rate lunare de 200 lei pentru a intra in posesia locuintelor construite cu sprijinul voluntarilor, dar si al politicienilor care au vizitat santierul in ultimele luni.
Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 14:06
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Se anunta concedieri colective in Bihor
Nu mai putin de 13 notificari de concediere colectiva au fost depuse la AJOFM Bihor in ultimele ...
Coronavirus: Un nou deces confirmat in Bihor. Un caz nou in Bihor si 269 in Romania
Bilantul deceselor din Bihor a ajuns luni, la 23, dupa ce in ultimele 24 de ore, Grupul de ...
Accident grav pe autostrada A3: un bihorean si o femeie si-au pierdut viata
Accidentul a avut loc in jurul orei 02:30, pe autostrada A3, la km 20, pe directia de deplasare ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor