Borbely, despre "bentita tricolora": Un tricolor nu e in opozitie cu celalalt, sunt complementare

Vineri, 22 Martie 2013, ora 19:30
3793 citiri
Borbely, despre "bentita tricolora": Un tricolor nu e in opozitie cu celalalt, sunt complementare

Episodul bentitei tricolore dintr-un liceu din Covasna nu reprezinta un scandal, deoarece un insemn national nu este impotriva celuilalt, ele nefiind opozabile, ci complementare, este de parere vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

"Nu este niciun scandal. Vreau sa specific acest lucru. Am vorbit si cu cei de acolo, am vorbit cu cei care puteau sa-mi dea informatii utile. (...) Evident ca toata lumea poate sa poarte, daca ii face placere, bentita, sau la brau sau unde doreste, tricolorul.

Nu cred ca e vreo problema mai ales pentru noi, care si noi cerem ca sa fie acceptate simbolurile noastre proprii. Deci cand consideri ca ai simboluri de-ale tale, ori esti roman sau maghiar, trebuie sa respecti simbolurile altora si aici nu vad niciun fel de problema", a declarat Laszlo Borbely, pentru Ziare.com.

Acesta apreciaza ca au fost unii care "au vrut din acest lucru sa faca o chestiune care, incepand cu Facebook si cu retelele de socializare, sa fie ceva despre care credeau ca va fi scandal".

Deputatul PDL a afirmat ca si in cadrul liceului s-au clarificat lucrurile si n-a fost sanctionat nimeni.

"Copiii trebuie sa fie acolo si sa inteleaga ce inseamna aceste simboluri pentru unii si pentru altii si mergem mai departe. Daca vrea cineva sa faca scandal, probabil poate, mai ales daca e vorba de asemenea lucruri, care sunt evident sensibile. Deci din punctul meu de vedere nu exista scandal, ci unii vor sa fie scandal", a subliniat liderul UDMR.

Borbely: Un insemn nu e impotriva altui insemn

Referitor la faptul ca evenimentul s-a petrecut pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Laszlo Borbely a afirmat ca de Ziua Nationala a Romaniei, daca colegii maghiari ai tinerei cu bentita vin cu cocarda tricolora maghiara in clasa, "sa vedem cine cum ar interpreta".

"Eu cred ca atunci cand e ziua de 1 decembrie trebuie sa respectam acest moment si aceasta sarbatoare nationala, si cand e 15 martie la fel, mai ales in zonele in care locuiesc maghiari. Fiecare trebuie sa respecte aceasta zi", a subliniat vicepresedintele politic al UDMR.

Nu in ultimul rand, acesta a specificat ca cele doua insemne tricolore nu sunt unul impotriva celuilalt, ci sunt complementare.

"Un insemn nu e impotriva altui insemn. Asta trebuie sa inteleaga, si copiii si parintii si profesorii si toata lumea. Deci nu sunt opozabile. Acum vrea cineva sa puna in opozitie un tricolor cu celalalt tricolor. Nu, nu, nu. Sunt complementare si fiecare are traditiile lui si trebuie sa le respectam. Atat", a afirmat Laszlo Borbely.

Intrebat cu ce echipa nationala va tine la meciul de vineri seara, dintre Romania si Ungaria, de la Budapesta, deputatul UDMR a raspuns doar "cu ai nostri".

Scandal din cauza unei bentite tricolore, intr-un liceu din Covasna

Pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cativa elevi romani din clasa a IX-a au mers la scoala cu accesorii in culorile tricolorului romanesc, iar una dintre eleve, care purta o bentita tricolora si a carei fotografie a fost postata pe o retea de socializare, sustinea ca ar fi primit amenintari.

Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...