Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, vorbeste in contextul scandalului stegului secuiesc despre nevoia de "o Ungarie puternica", dar si despre tensiunile generate de arborarea drapelului, care sunt intretinute artificial de politicieni.
"Ceea ce s-a intamplat in ultima perioada cu steagul secuiesc si cu atacurile politicienilor romani impotriva acestui steag sunt chestiuni artificiale, dar unii considera ca trebuie sa avem o atitudine mai radicala.
Eu i-as sfatui pe toti cei care fac astfel de declaratii, inclusiv pe cei din zona noastra, sa inteleaga ca atunci cand se discuta modificarea Constitutiei sau regionalizarea tarii, noi, comunitatea maghiara si UDMR, suntem intr-o situatie dificila, mai ales ca nu suntem la guvernare", a spus Laszlo Borbely, intr-un interviu pentru Romania Libera.
Acesta considera ca arborarea unui steag secuiesc urias in centrul orasului Miercurea Ciuc nu reprezinta o provocare, insa "putem discuta daca a fost momentul cel mai potrivit".
Borbely: Care e problema romanilor?
"Provocator a fost gestul prefectului de Covasna si de aici a pornit scandalul. De zece ani de zile aceste steaguri ale Tinutului Secuiesc n-au deranjat pe nimeni in judetele Harghita si Covasna, dar acest proces a pornit 25 de procese. A fost o provocare continua, prefectul a fost schimbat de acest guvern, care si-a dat seama de aceasta provocare", a afirmat deputatul UDMR.
Fostul ministru al Mediului subliniaza faptul ca maghiarii reprezinta o minoritatare neinsemnata in Romania, de doar sapte la suta, care nu poate face nimic in tara.
"Care e problema romanilor? Noi nu putem face nimic decat daca peste cele 7 procente mai punem inca 44. Partidele romanesti ar trebui sa decida care e atitudinea lor fata de unele doleante ale maghiarilor. Intre 1996 si 2000, o inscriptie bilingva de la Targu Mures a fost vopsita de 150 de ori, pana cand romanii s-au obisnuit cu acest lucru, acum pe nimeni nu mai intereseaza", a aratat vicepresedintele politic al UDMR.
Acesta a comentat si declaratia primarului din Miercurea Ciuc, care a spus ca limba maghiara trebuie sa fie obligatorie in Tinutul Secuiesc: "E o declaratie pitoreasca".
"Eu am crescut in Transilvania si, cand eram copil si ma intalneam cu un prieten roman, nu concepeam ca eu sa nu-i vorbesc in romaneste, iar el mie in ungureste. Cu totii vorbeam ambele limbi, era o traditie care acum pare ca sa pierde", a punctat Borbely.
Borbely, despre nevoile maghiarilor din Romania
Deputatul UDMR a afirmat ca formatiunea sa politica si maghiarii din Romania trebuie sa aiba grija, pentru ca "din cauza unor evenimente de acest fel lucrurile pot fi date peste cap".
"Greseste cine spune ca roata istoriei nu se poate intoarce. Ni se pot lua drepturi, se pot face interpretari despre comunitatea maghiara, deci si noi si partenerii nostri romani trebuie sa avem grija. In plus, noi intr-adevar ne uitam spre Ungaria, ca statul care ne este cel mai apropiat, si noi avem nevoie de o Ungarie puternica.
Acum Ungaria are problemele ei, iar pentru anul viitor, cand vor avea loc alegeri generale, nu ne dorim o campanie agresiva aici, pentru ca este pentru prima data cand maghiarii din Romania cu dubla cetatenie pot vota, ceea ce inseamna zeci de mii de oameni. Pe mine nu ma intereseaza cine ia mai multe voturi, eu spun mereu ca noi suntem apropiati de toate partidele democratice din Ungaria", a mai spus vicepresedintele politic al UDMR.
Intrebat ce nu functioneaza in UDMR, Borbely a spus ca ar trebui sa fie o comunicare mai buna catre mass-media de limba romana, dar si ca trebuie acordata o atentie mai mare celorlalte minoritati.
Nu in ultimul rand, vorbind despre dosarul de trafic de influenta in care este implicat, potrivit DNA, fostul ministru al Mediului a precizat ca "din punctul de vedere al legii dosarul e inchis".