Borbely: Nimeni nu are dreptul sa isi insuseasca nici autonomia, nici libertatea maghiara

Marti, 12 Martie 2013, ora 20:24
1621 citiri
Borbely: Nimeni nu are dreptul sa isi insuseasca nici autonomia, nici libertatea maghiara

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirma, pe blog, referindu-se la mitingul pentru autonomie din 10 martie al CNS, de la Targu Mures, ca "nimeni nu are dreptul sa isi insuseasca nici autonomia, nici libertatea maghiara care o include pe cea secuiasca".

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a publicat, marti, pe blog, un text intitulat "Libertatea maghiara", in care se refera la manifestatia pentru autonomie de duminica, aratand ca a simtit nevoia sa ia pozitie publica fata de o serie de declaratii facute de participantii la evenimentul organizat de Consiliul National Secuiesc (CNS).

"Simt ca este de datoria mea sa iau pozitie publica, in calitatea mea de locuitor al orasului Targu Mures, de persoana care a fost prezenta in 1989, cand am dobandit libertatea prin lupta, dar si dupa aceea, in primele luni ale lui 1990 si pe 19 - 20 martie, atunci cand unii au vrut sa elimine valorile democratice si au incercat sa comita un pogrom impotriva comunitatii maghiare. Noua, targumuresenilor, nu trebuie sa ne dea nimeni lectii daca sa ne fie sau nu teama.

Unii dintre liderii manifestatiei de duminica au afirmat ca, in sfarsit, au daramat zidul fricii la Targu Mures. Aceasta afirmatie, ca sa ma exprim cu diplomatie, nu corespunde in niciun fel realitatii, pentru ca noi, targumuresenii, am daramat acest zid al fricii si nu ne-am mai temut deja pe 21 decembrie 1989, apoi pe 10 februarie 1990, la manifestatia cu lumanari si carti, si iarasi, pe 19 si 20 martie 1990. Acesta este motivul pentru care noua nimeni nu ne poate da lectii despre ce inseamna sa iti aperi principiile pana la capat", arata Borbely.

Modificarea Constitutiei: UDMR vrea limbi regionale, statut special, nu si stat national

El spune ca 15 martie - Ziua maghiarilor de pretutindeni - "este sarbatoarea libertatii maghiare pretutindeni in lume, inclusiv a libertatii secuilor" si invita maghiarii sa o sarbatoreasca alaturi de UDMR de la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri din oras - locul de unde a pornit si mitingul pentru autonomie al CNS de duminica.

Borbely subliniaza ca "nimeni nu are dreptul sa isi insuseasca nici autonomia, nici libertatea maghiara care o include pe cea secuiasca", aratand ca la monumentul in cauza se strang, "inca din 1875, de fiecare 15 Martie" maghiarii din Targu Mures.

"Inca din 1875, de fiecare 15 Martie, noi, targumuresenii, ne ducem la Monumentul Secuilor Martiri, unde evocam evenimentele din 1848, cinstim amintirea martirilor si ne marturisim credinta in libertatea maghiara - care include, fara doar si poate, si libertatea secuilor. In lumina tuturor faptelor mentionate, daca cineva intentioneaza sa organizeze o manifestatie la Targu Mures cu cinci zile inainte de 15 Martie, inainte de a anunta tinerea manifestatiei ar trebui sa se consulte cu organizatiile interesate.

Convingerea mea este ca ziua de 15 Martie ar fi putut fi sarbatorita in asa fel incat sa o legam si de revendicarile firesti formulate pe 10 martie. Am convingerea ca nimeni nu are dreptul sa isi insuseasca doar pentru el nici autonomia, nici libertatea maghiara, care o include pe cea secuiasca, ca nu este permis sa rupem in doua sarbatorile noastre si ca nu ne putem imagina doua Transilvanii diferite", arata Borbely.

El afirma ca organizatiile maghiare trebuie sa manifesteze pentru drepturile celor aproape un milion si jumatate de oameni din comunitate impreuna, "pentru ca una nu o exclude pe cealalta", asa cum a dovedit UDMR inca din 1990, "urmarind sa obtina aceste drepturi, de multe ori cu succes, cateodata fara, recurgand pentru aceasta, in cadrul statului democratic de drept, la instrumentele democratiei parlamentare si ale autonomiei".

Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminica seara, la mitingul organizat de CNS, pentru autonomie, purtand steaguri si fanioane secuiesti, precum si pancarte cu mesaje pro-autonomie.

Participantii la miting au adoptat o petitie in care cer autonomia Tinutului Secuiesc si incetarea "luptei impotriva simbolurilor secuilor". Ei cer in petitie ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune administrativa de sine statatoare si garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodata, ei protesteaza fata de o reorganizare administrativa care "lezeaza interesele secuilor".

Participantii la mitingul pentru autonomie au cerut Guvernului sa inceapa tratativele legate de aceste revendicari cu reprezentantii secuilor.

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, afirma, joi, ca mitingul pentru autonomie din 10 martie are si rolul de a demonstra ca in oras "nimeni nu mai are motiv de frica" si ca a fost depasita "frica de doua decenii", dupa incidentele dintre romani si maghiari din 1990.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...