Borbely vrea ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca o limba regionala

Vineri, 15 Martie 2013, ora 21:00
2199 citiri
Borbely vrea ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca o limba regionala

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirma ca isi doreste ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca o limba regionala prin Constitutie, act fundamental prin care comunitatea maghiara sa fie recunoscuta ca factor constitutiv al statului.

Laszlo Borbely a declarat, vineri, la Targu Mures, in fata a circa 400 de persoane prezente la manifestarea organizata de Uniune cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ca exista momente in istoria maghiarimii din Romania cand aceasta comunitate si-a adus "jertfa de sange".

El a amintit Revolutia de la 1848, dar si cea ungara din 1956, "cand au fost intemnitati multi maghiari din judet", Revolutia din 1989 "cand au murit, din pacate, si tineri maghiari si romani laolalta" si chiar conflictul interetnic de la Targu Mures din 19-20 martie 1990, "cand am avut iarasi o jertfa de sange".

Borbely a aratat ca trebuie ca zi de zi sa se lupte pentru libertate, "care nu este numai libertatea maghiarilor, trebuie sa fie libertatea tuturor" si care "inseamna drepturi mai multe si pentru comunitatea maghiara".

El a afirmat ca isi doreste ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca o limba regionala prin Constitutie, act fundamental prin care comunitatea maghiara sa fie recunoscuta ca factor constitutiv al statului, aceleasi idei repetandu-le ulterior si presei, in limba romana.

"Am propus si in Constitutie cateva elemente care tin de aceste comunitati. Noi dorim ca in Constitutia Romaniei sa fie prezente aceste comunitati care traiesc aici de sute de ani si multe comunitati care impreuna cu populatia majoritara au luptat de multe ori pentru aceasta libertate - sa fie recunoscute ca factori constitutivi ai statului roman.

Dorim ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca o limba regionala, pentru ca de fapt asa si este, evident, pe langa limba romana, care este limba oficiala a statului roman. Si avem si alte propuneri care tin de identitatea nationala si de acele deziderate pe care le-am sustinut incepand din 1990", a aratat el.

La manifestarea organizata de UDMR de 15 Martie la Targu Mures au fost prezente aproximativ 400 de persoane. Unele dintre acestea au avut bannere pe care scria "Autonomia, acum" si "Tinutul Secuiesc, regiune autonoma", o parte dintre cei prezenti strigand "Autonomie" la incheierea discursului lui Borbely.

Citeste si:
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...
Nicușor Dan, după ce greva STB a fost suspendată în instanță: ”Liderul sindicatului va avea soarta lui Ion Rădoi”
Nicușor Dan, după ce greva STB a fost suspendată în instanță: ”Liderul sindicatului va avea soarta lui Ion Rădoi”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a cerut reluarea imediată a activității STB, după ce joi, 20 ianuarie, greva angajaților a fost suspendată de Tribunalul București. Edilul l-a acuzat pe...