Borbely, despre Schengen: Ce s-a intamplat in vara lui 2012 n-a fost in favoarea Romaniei

Sambata, 16 Martie 2013, ora 18:13
38069 citiri
Borbely, despre Schengen: Ce s-a intamplat in vara lui 2012 n-a fost in favoarea Romaniei

Deputatul UDMR Laszlo Borbely este de parere ca evenimentele din vara anului 2012 au defavorizat Romania in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, dar ca tara noastra este pregatita pentru acest pas.

Totodata, Borbely considera ca declaratiile "pitoresti" ale liderilor USL nu influenteaza deciziile luate la nivelul UE pe aceasta tema.

"Acum, sunt aceste conditionalitati de MCV, anul trecut ce s-a intamplat n-a fost in favoarea noastra, e clar - cele intamplate in vara anului trecut.

(...) Trebuie sa facem front comun, sa facem un lobby pana in toamna, pentru ca n-avem alta cale, sa fie un calendar foarte clar si in sfarsit sa se recunoasca de catre toti membrii Uniunii Europene ca daca ai unele conditii tehnice indeplinite, trebuie sa nu legi neaparat de alte probleme, care unele tin, altele nu tin de Schengen", a spus presedintele comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, pentru Ziare.com.

Borbely: Romania e pregatita de Schengen. Aderarea, legata de evenimente politice din Europa

Vicepresedintele politic al UDMR a afirmat ca Romania nu este mai putin interesata de aderarea la Schengen, in prezent, dupa declaratiile in acest sens ale ministrului de Externe, Titus Corlatean, insa a subliniat ca evenimentele politice din alte tari ar putea fi legate de intrarea tarii noastre in zona de libera circulatie.

"Romania nu e mai putin interesata, Romania e pregatita pentru Schengen. Si problema mea e ca o aderare la spatiul Schengen sa nu fie legata de unele evenimente politice cum a fost de exemplu in 2011, cand toti au fost de acord cu aderarea Romaniei la Schengen, iar Olanda, pentru ca a fost un partid de extrema dreapta la putere, din motive pur politice interne a refuzat, deci n-a dat votul. Nu trebuie sa se intample asa ceva in Uniunea Europeana. Asta ar trebui clarificata de catre Uniunea Europeana", a precizat Laszlo Borbely.

Ambasadorul Olandei: Amanarea intrarii in Schengen poate dura si cinci ani

In ce priveste Germania, acesta a mentionat ca foarte multi au si recunoscut ca pozitia Germaniei tine si de alegerile parlamentare care vor fi in luna septembrie.

"De fapt, au si afirmat mai multi politicieni din Germania ca ei, dupa septembrie, probabil ca vor analiza si s-ar putea sa fie o atitudine pozitiva. Deci aceste lucruri trebuie clarificate", a declarat deputatul UDMR.

Parlamentarul nu crede ca problema imigrantilor romani constituie un impediment in aderarea la Schengen, fiind o tema falsa, pentru ca cine a vrut pana acum sa plece sau sa lucreze in Uniunea Europeana, a plecat deja.

"Nu tine de spatiul Schengen, dupa parerea mea. Deci este o tema falsa. Deciziile nu trebuie luate in urma unor articole aparute in presa", a sustinut vicepresedintele politic al UDMR, care spera ca pana la sfarsitul anului Romania sa aiba unda verde din partea Germaniei.

Ambasadorul Germaniei, despre Schengen: Nu cerem ca Romania sa devina un paradis

"Dar pana atunci trebuie sa facem tot posibilul in primul rand sa clarificam acele intr-adevar tinte miscatoare care sunt, cum a spus doamna ministru al Justitiei - MCV - si, doi, sa inteleaga toata lumea ca fiind acolo, in Uniunea Europeana, toate tarile evident au si obligatii, au si drepturi egale.

Probabil ca, cum au fost si vor fi aceste rapoarte, unele probleme din raport pot fi discutate si interpretate in fel si chip, altele trebuie clarificate sau indeplinite, nu e nicio problema. Un raport este un raport, dar care poate fi discutat si rediscutat", a adaugat presedintele comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor.

Borbely: Declaratiile pitoresti nu influenteaza deciziile luate la nivelul UE

Liderul UDMR crede ca "toata lumea vrea in Schengen" si ca declaratiile liderilor politici de la Bucuresti nu influenteaza deciziile luate la nivelul Uniunii Europene privind aderarea unei tari sau alteia la spatiul Schengen.

"Uniunea Europeana este o uniune formata din 27 de tari si in aceste tari eu va pot arata declaratii extraordinar de pitoresti din alte tari si nu influenteaza unele decizii luate la nivelul Uniunii Europene. Nu cred ca aceste lucruri influenteaza sau n-ar trebui sa influenteze.

Si noi ar trebui sa avem un punct de vedere clar. Daca, de exemplu, chiar avem o alta parere decat unele prevederi din acest raport MCV, trebuie sa le formulam, care e problema? Care e problema, daca ne formulam punctul de vedere? Nu e niciun fel de problema, trebuie sa fie argumentat, trebuie sa se discute. Asa se procedeaza in Uniunea Europeana", a sustinut Laszlo Borbely.

Basescu, despre Schengen: Cand 13 state te sustin, 3 vorbesc si restul tac, la ce te gandesti?

Acesta considera ca fiecare trebuie sa faca front comun sau sa fie impartite atributiile - Parlament, Guvern, Presedintie - si sa fie facut un plan comun pana in luna septembrie, in care "interesul national spune ca trebuie sa ii convingem pe cei pe care inca eventual nu i-am convins, din varii motive, ca meritam sa fim acolo si am indeplinit toate conditiile".

"Si acum, la JAI, din cate am inteles, totusi au fost foarte multe tari care au spus foarte clar ca ei nu numai ca sunt de acord, dar sprijina aderarea noastra la Schengen. Din punct de vedere diplomatic, trebuie sa folosim aceste parghii", a mai spus vicepresedintele politic al UDMR.

Cehia sustine aderarea Romaniei la Schengen

Nu in ultimul rand, deputatul si-a manifestat increderea ca, "daca nu se intampla ceva spectaculos" atunci cand se va discuta aderarea Romaniei la spatiul Schengen la urmatorul Consiliu JAI, va fi si un calendar privind aceasta accedere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Laszlo Borbely Romania aderare Schengen, #Borbely Romania pregatita Schengen, #Germania opunere aderare Schengen, #Romania aderare Schengen, #Romania MCV aderare Schengen , #UDMR