Tokes nu vrea sa ramana fara "Stea": Da in judecata Consiliul de Onoare

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:23
2701 citiri
Tokes nu vrea sa ramana fara "Stea": Da in judecata Consiliul de Onoare
Foto: Antena3

Laszlo Tokes da in judecata Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' pentru decizia de a i se retrage aceasta distincie a statului roman.

Avocatul lui Laszlo Tokes, Kincses Elodhoz, a deschis actiunea la Curtea de Apel Bucuresti dupa primirea, pe data de 30 decembrie 2013, a motivarii Consiliului de Onoare privind aceasta decizie, scrie ziarul Kronika.

Documentul, care are 19 pagini, a fost descris de avocat drept o "brosura stalinista, plina de acuzatii prefabricate, demne de cele exprimate de tovarasii comunisti in urma cu jumatate de secol".

In expunerea de motive a membrilor Consiliului de Onoare, din care fac parte Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Costin Georgescu, Mircea Geoana, Ecaterina Andronescu si Gabriela Firea, se considera ca Laszlo Tokes este adeptul revizionismului, doreste abrogarea Tratatului de la Trianon iar declaratiile lui ar putea sa provoace un conflict etnic.

Consiliul nu a luat in considerare argumentele conform carora unsprezece tari europene au regiuni cu un anumit grad de autonomie regionala, iar inclusiv Republica Moldova ofera statut autonom provinciei Gagauzia, a spus Kincses Elodhoz.

"Regulamentul Ordinului prevede in mod clar ca retragerea Ordinului se poate face numai in cazul in care persoana a fost condamnata definitiv sau a efectuat actiuni ce-l fac nedemn sa poarte Steaua Romaniei. O declaratie nu este echivalenta cu fapta, nu conteaza daca eu spun ca ii voi da o palma cuiva, sau o voi face", a subliniat avocatul din Targu Mures.

Avocatul europarlamentarului roman a negat si ca Laszlo Tokes urmareste reobtinerea decoratiei pentru a beneficia de anumite recompense financiare.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" au decis la mijlocul lunii noiembrie 2013 sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes pentru afirmatiile facute de acesta in favoarea autonomiei Transilvaniei.

Decizia a fost luata cu cinci voturi "pentru" si o abtinere. Anterior, Tokes a parasit sedinta Consiliului in semn de protest fata de refuzul membrilor de a-i permite sa fie aparat de un avocat.

In 27 iulie anul trecut, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

Tokes a predat medalia "Steaua Romaniei": Cine vrea sa o ia sa vina la Timisoara

El a predat Bisericii Reformate din Timisoara, pentru a le pastra, atat medalia, cat si ordinul de conferire a acestei distinctii, semnat de presedintele Traian Basescu in anul 2009.

In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Laszlo Tokes judecata Consiliu Onoare Steaua, #Tokes proces Consiliu Onoare Steaua Romaniei, #Tokes proces retragere decoratie , #decoratie