Tokes nu renunta: Demers pe langa Iohannis pentru a-si recapata Steaua Romaniei

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 16:31
3227 citiri
Tokes nu renunta: Demers pe langa Iohannis pentru a-si recapata Steaua Romaniei
Foto: Facebook/Laszlo Tokes

Eurodeputatul Tokes Laszlo a declarat luni, la Oradea, ca ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa isi revizuiasca hotararea privind retragerea ordinului "Steaua Romaniei", anuntand ca a solicitat protectie internationala.

"Am inaintat o plangere prealabila catre Klaus Iohannis sa revizuiasca hotararea lui privind retragerea distinctiei mele. Avem argumentele noastre concrete. De exemplu, ordinul poate fi retras pe baza unor fapte comise. Eu nu am comis niciun fapt care contravine decorarii mele cu Steaua Romaniei si pentru ceea ce am fost decorat, rolul meu din Revolutia din 1989, acesta nu poate fi contestat", a declarat Tokes, intr-o conferinta de presa.

Eurodeputatul Tokes a precizat ca Tribunalul Bucuresti i-a refuzat plangerea impotriva colonelului Filip Teodorescu, unul dintre fostii conducatori ai Securitatii, si Ioan Talpes, fost director al SIE, care l-au numit "tradator de tara" si "spion strain", intr-un program de televiziune.

"Nu avem inca motivarea Tribunalului Bucuresti, ca sa atacam in continuare. Eu cred ca acest fapt face parte din acel proces de demolare a lui Laszlo Tokes, vor sa faca din mine din erou al Romaniei, cum m-a numit Iliescu, un tradator de tara. Se face de 26 de ani", a spus Tokes.

El a afirmat ca, avand in vedere ca se simte amenintat, a cerut recent protectie internationala si protectie Ungariei, intr-o declaratie politica, la Budapesta, in cadrul forumului reprezentantilor maghiari din Bazinul Carpatic.

"Daca ma simt amenintat? Da! Cum sa nu?!? Daca cineva poate fi numit tradator de tara, chiar in mod legitim, de Tribunalul Bucuresti? Dumneavoastra ati sta de vorba cu un tradator de tara? As mai avea dreptul sa reprezint ungurii mei la Bruxelles? Ma revolta nespus de mult si, de aceea, cer aceasta protectie personala, prin atragerea atentiei asupra acestui caz scandalos.

Refuz cu hotarare aceasta calomnie curata. Nu poti sa te simti sigur intr-o societate in care un cetatean, care pentru identitatea lui etnica poate fi calomniat in asa fel. Azi maine, vin la mine acasa si fac perchezitie, daca as fi tradator de tara si spion. De aceea, tin sa ma apar si eu", a spus Tokes.

Lasat fara medalie de Iohannis, Tokes a fost decorat de unguri pentru revolutia noastra (Video)

El a declarat ca, in mod public, s-a adresat Ungariei, la aceasta intrunire, asa cum in mod public a cerut protectia Ungariei pentru ungurii de peste hotare, in 2013, la Tusnad Bai.

"Acolo am cerut institutionalizarea unei protectii a Ungariei, tip Austria-Italia, sa ne acorde sprijin Ungaria, conform de altfel Tratatului de baza romano-ungar care reglementeaza relatiile romano-ungare. Conform normelor europene, este vorba de o protectie care se acorda de fiecare tara, de exemplu Romania catre minoritarii sai din tarile vecine. La aceasta m-am referit.

In mod similar ma adresez organelor competente sa ne acorde protectie atat comunitatii, cat si mie, personal. Am ridicat aceasta problema de mai multe ori si in Parlamentul European", a mai precizat Tokes.

Aberatia zilei: Nastase, Mitrea si Stanoiu da, Tokes ba

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la inceputul lunii martie, ca a decis sa-i retraga lui Laszlo Tokes Ordinul "Steaua Romaniei".

"Chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie. Dupa parerea mea trebuie sa tinem cont de cateva chestiuni cand analizam aceste spete. Cel care acorda o distinctie vrea sa rasplateasca pe cel distins, sa rasplateasca un merit, cel care primeste si accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca Romania si Constitutia Romaniei, sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutie Romaniei.

Avand in vedere toate acestea am decis sa retrag Ordinul 'Steaua Romaniei' dlui Laszlo Tokes", a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

Iohannis ii retrage Steaua Romaniei lui Laszlo Tokes

Tismaneanu il ataca pe Iohannis: Puteati sa va abtineti de la penibilul gest de a-i retrage decoratia lui Tokes

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins pe 25 februarie recursul lui Laszlo Tokes fata de decizia prin care Curtea de Apel Bucuresti confirma, in 2014, legalitatea masurii de retragere a distinctiei. Decizia Instantei supreme este definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti respinsese ca inadmisibila solicitarea lui Laszlo Tokes de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" prin care i s-a retras distinctia, primita in anul 2009 de la presedintele Traian Basescu, pentru meritele sale in Revolutia din 1989.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" a decis retragerea distinctiei acordate lui Laszlo Tokes.

Principalul motiv al retragerii a fost ca, in data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara Balvanyos, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Tokes contesta retragere decoratie, #Tokes Iohannis Steaua Romaniei , #decoratie