Presa internationala, despre demisia lui Laszlo Tokes: Eroul anti-Ceausescu

Marti, 13 Martie 2012, ora 13:27
5196 citiri
Presa internationala, despre demisia lui Laszlo Tokes: Eroul anti-Ceausescu
Foto: vancouversun.com

Demisia europarlamentarului Laszlo Tokes din UDMR, de luni, a starnit reactii in presa internationala, cu precadere in cea din Canada. Aici este subliniat motivul plecarii lui Tokes din partid - proiectul minier Rosia Montana.

Laszlo Tokes a atacat proiectul minier Rosia Montana, al companiei canadiene Gabriel Resources, europarlamentarul fiind numit "o personalitate a Revolutiei", dupa cum relateaza Montreal Gazette, care preia AFP.

Un personaj cheie al Revolutiei din 1989, din Romania, europarlamentarul Laszlo Tokes a demisionat din partidul sau, luni, din cauza unui controversat proiect minier aurifer al unei companii canadiene, din nord-vestul Romaniei, mai scrie sursa citata.

Opozitia fostului membru UDMR a venit in urma unei metode specifice de extragere a aurului din zona respectiva, in care ar urma sa fie folosita cianura, pentru a obtine pretiosul metal din materialul excavat.

"Ca initiator al unei rezolutii din partea Parlamentului European, care interzice folosirea cianurii in industria miniera, nu pot sa accept atitudinea partidului meu fata de investitiile miniere de la Rosia Montanta", a transmis Tokes, intr-un comunicat de presa.

Europarlamentarul a acuzat partidul minoritatii maghiare din Romania, UDMR, ca a sustinut planurile firmei canadiene Gabriel Resources, de a folosi pana la 12.000 de tone de cianura pe an, pentru a extrage circa 300 de tone de aur in operatiile din satul Rosia Montana, din inima Transilvaniei.

Proiectul a fost criticat, totodata, de ecologisti, arheologi si organizatii non-guvernamentale care se lupta cu coruptia, dar are sustinerea presedintelui roman Traian Basescu, mai relateaza agentia AFP, al carei articol este preluat si de alte site-uri din Canada, precum Vancouver Sun, Ottawa Citizen si Canada.com.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, presedinte al UDMR, a dat unda verde proiectului, care inca mai are nevoie de o aprobare de la Ministerul Mediului, condus de Laszlo Borbely, totodata membru al partidului minoritatii maghiare din Romania, noteaza sursele citate.

De altfel, intr-un interviu acordat luni pentru cotidianul Adevarul, Borbely spune ca o evaluare asupra impactului ecologic este "intr-un stadiu avansat" dar ca "unele probleme tehnice inca trebuie sa fie clarificate".

"A devenit din ce in ce mai jenant pentru mine sa raspund intrebarilor puse de colegii mei europarlametari care sunt ingrijorati in legatura cu ce se intampla in Romania", a mai afirmat Tokes, in comunicatul de presa.

Totodata, el a atacat ceea ce a pretins a fi incercari ale unor legiuitori ai UDMR de a "sabota activitatile agentiei anti-coruptie (ANI - n.red.) si ale procurorilor".

Tokes, un preot reformat de etnie maghiara, este vazut drept catalizatorul Revolutiei romanesti, care a dus la caderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, in decembrie 1989.

Pe 16 decembrie 1989, sute de enoriasi s-au strans la Timisoara pentru a impiedica autoritatile comuniste sa-l evacueze pe Tokes din casa parohiala, ca urmare a predicilor critice la adresa regimului.

Articolul agentiei AFP nu a ramas fara replica in randul cititorilor. Unul dintre ei spune ca, "daca aveti actiuni la compania Gabriel, vindeti-le. Daca nu, sunteti vinovati de crime impotriva naturii".

In acelasi timp, in alt comentariu, care pare a fi al unui canadian, se arata ca "banuiesc ca trebuie sa mergi la celalalt capat al lumii pentru a gasi un politician cu scrupule", dand-o exemplu pe Christy Clark, premierul provinciei British Columbia, din vestul Canadei, in care se afla si orasul Vancouver, care "nu are decenta de a-si da demisia dintr-un guvern cu totul indecent".

Site-ul Scotsman.com titreaza "Erou anti-Ceausescu in opozitie fata de mina", relatand ca Laszlo Tokes a demisionat din partidul pe care el l-a fondat.

Este amintita opozitia sa fata de fostul dictator roman, Nicolae Ceausescu, care a reprezentat scanteia ce a dus la revolutia anti-comunista din 1989.

Tokes a parasit Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, din cauza ca liderii acesteia sustin planurile de construire a unei mine de exploatare a aurului in Transilvania, unde ar urma sa se utilizeze cianura pentru extractie.

Compania canadiana Gabriel Resources a ajuns in centrul atentiei, luni dimineata, dupa ce un important personaj al Revolutiei romanesti din 1989, europarlamentarul Laszlo Tokes, si-a parasit partidul, luni, din cauza polemicilor pe marginea proiectului minier aurifer de la Rosia Montana, din nord-vestul Romaniei, scrie si Mining.com

Actiunile Gabriel Resources au simtit impactul acestei stiri, luni dimineata, scazand cu aproape 3% la Bursa de Valori din Toronto.

Rosia Montana, proiectul de exploatare a aurului si argintului din zona, este numit unul dintre cele mai mari depozite de aur nedezvoltate din Europa. Gabriel Resources, compania care ar urma sa inceapa exploatarea, asteapta o aprobare din partea Ministerului Mediului, pentru a incepe lucrul, din cauza ca actuala legislatie nu este clara, a transmis ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Masuratorile si calculele au aratat ca in aceasta zona, din Muntii Apuseni, s-ar afla in jur de 400 de tone de aur si 1.350 de tone de argint.

Laszlo Tokes si-a anuntat demisia din UDMR, luni, reclamand pozitia permisiva a Uniunii privind investitia de la Rosia Montana.

Laszlo Tokes demisioneaza din UDMR din motive de ANI si Rosia Montana

Totodata, el a condamnat si comportamentul unor deputati UDMR ce incearca sa zadarniceasca activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii si "practica bazata pe interese obscure de partid".

Laszlo Tokes a fost fondator al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, presedintele de onoare al acesteia din 1990 pana in 2003, cand a fost desfiintata aceasta functue, apoi membru al filialei din Timis a UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Laszlo Tokes demisie UDMR, #presa externa demisie Laszlo Tokes, #Laszlo Tokes anti Ceausescu, #Laszlo Tokes proiect Rosia Montana , #demisie