Laszlo Tokes a vorbit, in prezenta unor invitati catalani, despre autonomia "pe mai multe niveluri" a maghiarilor din Transilvania

Duminica, 11 Martie 2018, ora 12:36
4978 citiri
Laszlo Tokes a vorbit, in prezenta unor invitati catalani, despre autonomia "pe mai multe niveluri" a maghiarilor din Transilvania

Presedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca in acest an nu numai romanii isi sarbatoresc Centenarul Marii Uniri, ci si maghiarii isi sarbatoresc anul autodeterminarii.

"Anul acesta este un an insemnat, pentru ca nu doar majoritatea romaneasca va sarbatori Centenarul Marii Uniri, ci si Consiliul National Secuiesc (CNS) si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) isi vor sarbatori anul autodeterminarii maghiare, pentru ca acum 100 de ani au luat fiinta CNS si CNMT.

Deci, daca doriti, CNS este un succesor al respectivei grupari infiintata acum 100 de ani. Aceste consilii au reprezentat un raspuns direct, o reactie directa fata de despartirea Transilvaniei de Ungaria si de atunci noi reprezentam cumva o continuitate a ideii de autodeterminare in Transilvania. Iar aceasta continuitate a fost intrerupta doar de dictatura comunista, timp de 50 de ani", a spus Tokes, conform traducerii oficiale.

Potrivit acestuia, proiectul de "regionalizare artificiala" a Romaniei si Transilvaniei seamana cu sistematizarea lui Ceausescu.

"Noi acum continuam aceasta politica de autodeterminare in Transilvania respingand acuzatia de separatism care este accentuata de atatea ori in relatiile cu noi si fata de noi. Comemorarea de ieri de la Targu Mures a fost si un fel de protest fata de proiectul de regionalizare artificiala a Romaniei. Ar fi o catastrofa restructurarea Transilvaniei in mod artificial si ar fi cam similara cu planul de sistematizare al lui Ceausescu, care, de fapt, ar fi distrus Transilvania si intreaga tara. Nu am protestat pur si simplu, ci am dorit sa sustinem autonomia teritoriala a tinutului secuiesc si autonomia pe mai multe niveluri a maghiarimii din Transilvania", a mai spus presedintele CNMT.

Catalanii, invitati speciali

Laszlo Tokes a sustinut conferinta de presa alaturi de presedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, presedintele CNS, Izsak Balazs, de Jordi Xucla I Costa, deputat din partea Partidului Democrat European din Catalonia in camera inferioara a legislativului spaniol, Jokin Bildarratz Sorron, purtatorul de cuvant al Partidului National Basc, Gio Paolo Baglioni, consilier pe probleme juridice in cadrul Aliantei Libere Europene.

"As vrea sa accentuez faptul ca invitatii nostri din Catalonia, din Tara Bascilor si din Italia sunt ambasadori ai autonomiei si in aceasta calitate a lor au venit azi la noi. (...) As vrea sa accentuez de asemenea ca invitatii nostri ne sunt aliati, iar aceasta relatie este una de reciprocitate, pentru ca si domniile lor lupta pentru drepturile propriilor comunitati si vreau sa-mi exprim solidaritatea fata de Catalonia, pentru ca anumiti reprezentanti politici ai Cataloniei sunt in prezent inchisi; ne dorim ca ei sa fie eliberati cat mai repede si sa se solutioneze cumva problema Cataloniei si totul sa intre in fagasul normal in ceea ce priveste relatiile spaniolo-catalane", a completat Tokes Laszlo.

Jordi Xucla I Costa a declarat ca situatia din Catalonia si cea din Transilvania sunt diferite.

"Suntem aici sa ne sprijinim prietenii si colegii din PPMT, prietenii din tinutul secuiesc in lupta lor pentru drepturile proprii. Si ne aflam aici pentru a va spune ca este posibil, se poate sa construiesti o comunitate in care oamenii de diferite limbi si de diferite abordari fata de identitate pot convietui. Situatia curenta din Catalonia si situatia actuala din Transilvania sunt foarte diferite, iar sfatul meu modest este: calea rationala este autonomia. Este nevoie de un alt nivel de suveranitate", a spus reprezentantul Cataloniei in parlamentul spaniol.

Sambata, la Targu Mures, a fost organizat un mars pentru autonomie, la care au participat peste 2.000 de persoane.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...